Skocz do zawartości

Mosty Żelizna Podedwórze

mentnooki

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie na Podwórku jest przyducha, wiadomości z sklepu na Łomaskiej w B.P. Natomiast na Żeliźnie jest ok 20 cm lodu i 40 do 80 cm wody. Tragedia.

To, że przy śluzie zebrało się trochę drobnicy, to nie oznacza, że jest przyducha. 

Na Podedwórzu też biorą jakieś małe rybki więc im nic nie jest. 

• Like 1

Możliwe że coś się zmieniło. Kiedyś był chyba zarząd melioracji i robili co chcieli, przeważnie spuszczali wodę jesienią i zimą był dramatyczny stan wody co powodowało przyduchy. Nie wiem jak jest teraz, czy coś się zmieniło w temacie, przynajmniej jeśli chodzi o wodę.

Jest to zbiornik retencyjny, którego zadaniem jest magazynowanie wody w okresach jej nadmiaru w celu wykorzystania jej w innym okresie. Zbiorniki retencyjne charakteryzują się dużymi różnicami poziomów wody. Wahania stanów zależą od wielkości dopływu wody ze zlewni oraz od potrzeb gospodarczych użytkowników (nie mylić z potrzebami ryb i wędkarzy niestety).

Jak kto tym gospodaruje to już inna sprawa.

Kto był tam kiedyś po roztopach po przydusze ten wie. Naprawdę żal. Jak nie da się z tym nic zrobić to niech nie prowadzą na zbiornikach w ogóle gospodarki rybackiej. Po co zarybiać a potem na wiosnę wywozić do utylizacji. 

Czyli?

https://wedkuje.pl/n/bezkarna-rzez-na/18077

Kto był tam kiedyś po roztopach po przydusze ten wie. Naprawdę żal. Jak nie da się z tym nic zrobić to niech nie prowadzą na zbiornikach w ogóle gospodarki rybackiej. Po co zarybiać a potem na wiosnę wywozić do utylizacji. 

https://wedkuje.pl/n/bezkarna-rzez-na/18077

Ale kurestwo.

• Like 1

Ja widziałem  skutki przyduchy na Żeliźnie wiosną 2006 bodajże. Wtedy dowiedziałem się , że pływają tam (już niestety do góry brzuchem) 20kg karpie i 120cm szczupaki. Że pływają 3kg liny dowiedziałem się jak zobczyłem takie u handlujących rybą po okolicznych wsiach kłusowników. Złowione na drygawicę. 

To 2010 rok i to było w telewizji, a ja musiałem wstawić szybę w samochodzi  :D  I dopiero kumpel załatwił mi odpuszczenie grzechów u miejscowych  :lol:

A czym podpadłeś kolego? Bo chyba nie samą obecnością. 

Mnie kiedyś gonili jak zauważyli, że ściągam im zimą z lodu żywce na lince zakończonej patykiem( nie pamietam jak nazywa się ten wynalazek). Miałem rower i  może z 15 lat. 

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Rozmawiałem ze znajomym w ubiegłą sobotę, to mówił, że był na Żeliźnie w piątek. Woda szła na zbiornik, w jednym tylko miejscu widział na środkowym wale, przyp pierwszym jazie od śluzy, że było troszkę padniętej drobnicy. Nawet ktoś płotki miał łowić z wału.

Jednak pewnie więcej ryb padło na zbiornikach, śnieg jednak utrzymywał się dość długo na lodzie.

• 1 miesiąc temu...