Skocz do zawartości

Mosty Żelizna Podedwórze

mentnooki

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem pierwszego maja na Żeliźnie. Słabo, 4 krótkie szczupaki, okoń na 0. Specjalnie pojechałem pobawić się z okoniami, ale nawet na paproszka nie złowiłem okonia. Ci, z którymi rozmawiałem, narzekali. W kulminacyjnym momencie, naliczyłem z 8 pontonów i łódek na tafli od Żelizny, więc łatwo wywnioskować jak bierze. 

A i jeszcze znajomy pierwszego maja ściągnął siatę na Żeliźnie.

Edytowane przez mnietek

Byłem pierwszego maja na Żeliźnie. Słabo, 4 krótkie szczupaki, okoń na 0. Specjalnie pojechałem pobawić się z okoniami, ale nawet na paproszka nie złowiłem okonia. Ci, z którymi rozmawiałem, narzekali. W kulminacyjnym momencie, naliczyłem z 8 pontonów i łódek na tafli od Żelizny, więc łatwo wywnioskować jak bierze. 

A i jeszcze znajomy pierwszego maja ściągnął siatę na Żeliźnie.

złe wieści :( 

Dzisiaj pływał mój brat po Żeliźnie, fajna pogoda, pochmurno i wietrznie. Teoretycznie warunki ekstra.

Łowił od piątej rano do czwartej po południu.

Efekt: 3 krótkie szczupaki i 2 małe okoniki przez 11 godzin pływania. Jednym słowem porażka.

Innych wędkarzy brak.

Ktoś był na Podedwórzu lub Mostach, może tam jest lepiej?

złe wieści :(

Byłem (co prawda w zeszłym roku) i ja kilka razy, ale podczas jednego wypadu przez 5 godzin jeden okonik się trafił ... Narzekali wszyscy, z którymi rozmawiałem, ale najgorsze były ich opowieści ... W łeb dostaje niemal wszystko, a miejscowe kozioły robią co chcą bo nikomu nie uśmiecha się wymiana czterech opon ... Jeden z nich mówił, że jak miejscowych wku ... wili to dwóch łowiło, a dwóch samochodu pilnowało ...

Można tam trolować?

Na Zbiorniku Żelizna głębokość wynosi 30 cm - 70cm( pomijam jakieś nieliczne dołki czy rowy). Na Mostach i Podedwórzu ponoć trochę głębiej. Wydaje mi się, że w tym Okręgu (Biała Podlaska) trolling zabroniony. 

No niestety. Ja tam też łowiłem tylko krótke i wszystkie takie same. Ten sam rocznik. Wnioski nasuwają się same. Większy szczupak bardzo nieliczny. Małe to mogą być z zarybień. Ponoć sporo wpuszczali narybku szczupaka w ostatnich latach. Zresztą jakby były to by pewnie padły po tej długiej zimie. 

To nie pytamie na to forum ale ciekawi mnie co z linem. Kiedyś były medalowe. Mnóstwo. Ja nie łowiłem ale widziałem u miejscowych rybaków. 

• 3 tygodnie później...

Jako nowy użytkownik witam szanowne grono :) 

Od niedawna kempinguje w tytułowej okolicy eksplorując tutejsze łowiska na rowerze, interesuje mnie głównie lekki spining i tu po pierwszym rekonesansie pojawiły się szykany... w postaci dość płytkiej wody do tego z masą zielska:(

I tu moja prośba o pomoc a dokładnie o wskazówki gdzie dokładnie na spining z brzegu?

Z racji że głównie przemieszczam się na rowerze ponton nie wchodzi w grę :) 

Pozdrawiam 

To mnie zmartwiliście, a jakieś starorzecza w okolicy? 

Nie ma dużo miejscówek, ale zawsze idzie coś znaleźć tym bardziej, że dużo miejscowych łowi z brzegu. Sam niejednokrotnie miałem lepsze wyniki oddając na koniec kilka rzutów z brzegu od pływania przez pół dnia. Zawsze można też trampeczki, spodenki i wejść do wody  ;)

• Like 1

Jak dołożysz kilka kilometrów to z brzegu połowisz na Mostach a najszybciej to zbiornik Horodyszcze . 

Śmiało do 50km w jedną stronę dojadę.

Na Mostach byłem co prawda bardziej zwiadowczo ale co  drugi rzut to targałem zielsko ( pewnie też to wynika z nie najlepszej techniki i zbyt ciężkich przynęt)  

Na Horodyszcze mam dosłownie kilka minut więc na pewno odwiedzę. 

Wiele lat temu, dało się łowić w woderach, teraz to raczej mało prawdopodobne. Za mało jest miejsc, gdzie można łowić z brzegu.

Dokładnie. Pamiętam jak w woderach można było pięknie obłowić całą stronę od Żelizny. I to na dość cięzkiego Gnoma najlepiej brały.  I wyniki były. Teraz można porzucać coś z grobli ale tych miejsc dużo nie ma. I w grę wchodzą albo powierzchniowce albo najlepiej pływające nie za duże Slidery. Szkoda, że na antyzaczepową Żabę nie biorą bo nią się tam łowi najlepiej. 

Ogólnie Żeliznę można polecić za widoki i ciszę bo ryb już za dużo tam nie ma.  

Dokładnie. Pamiętam jak w woderach można było pięknie obłowić całą stronę od Żelizny. I to na dość cięzkiego Gnoma najlepiej brały.  I wyniki były. Teraz można porzucać coś z grobli ale tych miejsc dużo nie ma. I w grę wchodzą albo powierzchniowce albo najlepiej pływające nie za duże Slidery. Szkoda, że na antyzaczepową Żabę nie biorą bo nią się tam łowi najlepiej. 

Ogólnie Żeliznę można polecić za widoki i ciszę bo ryb już za dużo tam nie ma.  

To prawda, mi najlepiej brały szczupaki jesienią, jak było mało wody i od strony lasu, na zbiorniku od łózek, dało się wejść po trzcinach po same wodery na skraj trzcin, fajne to było.

Z kolei na środkowym wale było tak, że dało się łowić i chodzić w trampkach za pasem trzcin. I oczywiście na sucho, teraz trzciny trochę weszły głębiej do zbiornika i już tak się nie da. Inna sprawa to to, że wcześniej spuszczali wodę ze zbiornika i było jej rzeczywiście dużo mniej niż teraz. 

Ja tego nigdy nie widziałem, bo łowiłem tylko z brzegu, ale kumple opowiadali, że było tak, że pontonem nie szło pływać, a szczupaki świetnie brały, oczywiście w małych dołkach.

Byłem na Podedwórzu... wczoraj godzinka przed zmrokiem na zero,mnóstwo komarów,meszek i innego robactwa... na żywca padł kaban 89 cm(mega gruby), dostał w beret i pojechał w pizdu???? dzisiaj od rana słabo, we czterech kilka króciaków do 35 cm, ogólnie u wszystkich słabo, widziałem jednego okonia 35-40 cm, też dostał w beret. Jak ktoś chce połowić ładnych wzdręg, to śmiało,biorą jak wściekłe i to ladne... Zielska coraz więcej i coraz wyżej,jak woda opadnie,to łowienie bedzie coraz trudniejsze...

Mackot_88 nic nadzwyczajnego, 5 dni teraz wojowałem oprócz skrótów w rozmiarze 30-40, dwa szczupaki spięte przy pontonie ok 60 cm. Okoń aktywny tylko na zeliznie w postaci XXL tzn. Jak palec czasem jak dłoń... Wzdręga bije ładnie, ale jak się chlapie.

Za to w rozmowach z pływającymi większość 95 % beret i w zamrażalnik, standard + klasyk limity i ograniczenia nie interesują mnie... co widać u spływajacych