Skocz do zawartości

Ktoś dzisiaj zatruł Wartę! Setki martwych ryb!

Mordeo

Rekomendowane odpowiedzi

Może jest na forum prawnik, który pomógłby zrozumieć sytuację. Z zamieszczonych wyżej informacji wynika, że są prowadzone dwa postępowania: prokuratury przeciwko osobom oraz WIOŚ przeciwko firmie. 

Pytania: jakie mogą być konsekwencje tych postępowań dla: osób, firmy oraz rzeki?

Prokurator prowadzi postępowanie karne w celu wykrycia konkretnych osób winnych spowodowania zanieczyszczenia i postawienia ich przed sądem.

Natomiast WIOŚ prowadzi postępowanie administracyjne w celu ustalenia podmiotu - przedsiębiorstwa, z którego działalnością zanieczyszczenie było związane, a w konsekwencji w celu nałożenia na ten podmiot administracyjnej kary pieniężnej za zanieczyszczenie środowiska. To tak w dużym skrócie, bez cytowania przepisów ustawowych.

Wynika to wprost z artykułu, do którego link wkleił Adam. I ja też pisałem o tym kilka miesięcy temu w swoich wcześniejszych wypowiedziach w tym wątku. Polecam zatem zapoznanie się z treścią całego wątku :)

Wyniki tych postępowań co do zasady są niezależne od siebie. Teoretycznie możliwa jest zatem sytuacja, że żadna konkretna osoba nie zostanie prawomocnie skazana w postępowaniu karnym za przestępstwo spowodowania zanieczyszczenia środowiska (bo nie znajdą się dostateczne podstawy, żeby przypisać komukolwiek taką odpowiedzialność) natomiast na przedsiębiorstwo zostanie w postępowaniu administracyjnym nałożona za to kara pieniężna (i to niemała), niezależna od winy jakiejkolwiek osoby fizycznej.

Dodatkowo polecam uzbroić się w dużo cierpliwości i zimnej krwi. Sprawa pod względem dowodowym naprawdę nie jest prosta, przedsiębiorstwo któremu przypisuje się odpowiedzialność, zapewne broni się jak może i raczej nie skończy się to wszystko w tym roku. Jeśli w toku tych postępowań jakieś rozstrzygnięcie zostanie uchylone, to wcale nie będzie to oznaczać, że sprawa jest zamiatana pod dywan, a władze i możni tego świata sprzysięgli się przeciwko rybom i wędkarzom. Czasy linczów, samosądów i procesów pokazowych na szczęście mamy za sobą.     

• Like 1

• 3 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...

Nie ma sie co dziwić... skoro po tamtym "wielkim" zatruciu nie ma żadnych winnych którzy ponieśliby konskewencje to teraz inne firmy czują sie bezkarnie i mają zielone światło na spuszczanie najgorszego świństwa do Warty... kiedy się obudzą to już może być za późno. Dobrze żę mieszkam kilka km powyżej tego całęgo syfu... :/ Choć mimo wszystko mnie to boli bo lubiłem chodzić "na betony" A co z tym całym zarybianiem Warty w zwiazku z zeszłorocznym zatruciem? Doszło to do skutku? Ktoś coś wie?

• 2 tygodnie później...

Akwen eldorado bedzie jak nic :)

Taa może za 10 lat... ;)  trzeba brać pod uwagę że zarybiają narybkiem, z którego dorosłe rozmiary osiągnie ułamek.

Mogliby jeszcze sandaczy napuścić zamiast bolenia bo to i tak ryba, która migruje, no i latem tego roku pluskały się pod każdym mostem więc są - ale to już taka moja sugestia  -_-

• 4 tygodnie później...