Skocz do zawartości

Z wiadrem na ryby!!

Fishnen

Rekomendowane odpowiedzi

Wracając wczoraj z ryb zobaczyłem grzybiarzy, którzy więcej ryb złowili wiadrem jak ja wędką.

Na płytkiej wodzie wśród trzcin, traw i liści płotki zachowywały się tak jak podczas tarła.

Jaka była tego przyczyna, tarło w październiku? Wątpię.

Kilku grzybiarzy wykorzystało ta okazje łowiąc duże płocie wiadrem.

post-59871-0-81004200-1445789106_thumb.jpg

post-59871-0-67171300-1445789118_thumb.jpg

post-59871-0-27752000-1445789131_thumb.jpg

Edytowane przez Fishnen
  • Like 1

Może parę metrów obok jacyś ,,elektrycy" byli na rybach...

Niestety, ale nie.

Na wodzie był gdzieś daleko jakiś ponton i ja a w najbliższej okolicy oprócz pary grzybiarzy nikt więcej.

W trzcinach trochę dalej było to samo.

4 dni temu słyszałem podobne odgłosy z zarośli, myślałem jednak, że to jakiś zwierzak. 

Ichtiolog tutaj.. ? Przecież żaden ichtiolog nie jest wystarczająco kosher na forum wędkarskie.. :) Bez wątpienia skończył jakąś uczelnię powiązaną z rybactwem. Dyplom zamiast WŚ - niesłychane.. :)

• Like 2

Panie Slawku, zapewne dyplom Pan posiada, warto by wiec bylo wyjasnic opisany fenomen. Naukowo, technicznie, profesjonalnie...no i oczywista jezykiem barwnym, oryginalnym...ba! niepowtarzalnym! Prosze o to z lekka zlosliwie, ceniac jednak przede wszystkim Panska erudycje oraz talent pisarski ????

Edytowane przez coloumb
  • Like 5

Słoneczko ładnie zaświeciło to i rybkom zebrało się na amory..."czy normalna zdrowa ryba może zgwałcić wieloryba, ależ owszem czemu nie, rybce też należy się" :D :D

:innocent:  :offtopic:

Edytowane przez Tomek88
  • Like 2

Ichtiolog tutaj.. ? Przecież żaden ichtiolog nie jest wystarczająco kosher na forum wędkarskie.. :) Bez wątpienia skończył jakąś uczelnię powiązaną z rybactwem. Dyplom zamiast WŚ - niesłychane.. :)

Pomijając wątpliwej jakości umiejętności detektywistyczne Sławka który tym razem prowadzi śledztwo czy ktoś dostał dyplom ichtiologa od Kolendowicza{ cóż za godna podziwu obsesja} czy też z Kortowa, to Fishnen zapodałeś ciekawy temat. Nieprawdopodobnym wydaje się tarło, chociaż zachowanie płoci patrząc na Twoje zdjęcia na to wskazuje. Dotykałeś tych ryb? Chodzi mi o wysypkę, chociaż brzmi to ja science fiction o tej porze...

• Like 1

Kilka tygodni temu podczas sandaczowania wyjęliśmy leszcza z wysypka tarłową. Wielkie było nasze zdziwienie i pewna nuta niepewności. Na jednym ze smutnych zdjeć zatrucia Warty widać leszcze z identyczna wysypką. Przypadek czy faktycznie tak niski stan wód i ich nagrzanie coś zmieniło ??

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Panie Slawku, zapewne dyplom Pan posiada, warto by wiec bylo wyjasnic opisany fenomen. Naukowo, technicznie, profesjonalnie...no i oczywista jezykiem barwnym, oryginalnym...ba! niepowtarzalnym! Prosze o to z lekka zlosliwie, ceniac jednak przede wszystkim Panska erudycje oraz talent pisarski

Woodstock..!! Pląsają w kałuży nim trafią do jakiegoś kubła :)

Fishnen zapodałeś ciekawy temat. Nieprawdopodobnym wydaje się tarło, chociaż zachowanie płoci patrząc na Twoje zdjęcia na to wskazuje. Dotykałeś tych ryb? Chodzi mi o wysypkę, chociaż brzmi to ja science fiction o tej porze...

Właśnie, brak było wyraźnych objawów, czyli wsypki, przynajmniej takiej jag podczas wiosennego tarła. 

Miałem okazję przejeżdżać niedaleko niby tarła, więc przyjrzałem się dobrze temu zjawisku.

Wątpię wiec żeby było to drugie tarło w tym roku, a wskazuje na to wiele faktów:

Podczas tarła ryby są tak zajęte i podniecone, że raczej nie zwracają uwagi, co się w około nich dzieje, te reagowały wyraźnie, po podejściu bliżej do tego miejsca ruch w wodzie się uspokajał, dopiero po jakiejś chwili ruch w wodzie wzrastał.

Sprawdziłem dość obszerny odcinek jeziora z zaroślami i nigdzie oprócz tego miejsca (około 5 m) nic podobnego się nie wydarzyło.

Wyglądało to raczej na intensywne żerowanie płotek w płytkiej wodzie, ryby wyraźnie wyjadały coś z dna, tylko czasem zachowywały się bardziej agresywnie i wyraźnie było widać ich tylne płetwy.

Co prawda zdjęcia nie bardzo wszył z braku na obiektywie filtra polaryzacyjnego i szybkości akcji, (zdjęcia robiłem po fakcie).  

post-59871-0-15705600-1446139777_thumb.jpg

post-59871-0-65352400-1446139787_thumb.jpg

post-59871-0-63997100-1446139802_thumb.jpg

• Like 1