TomekT Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 WitamZwracam się do was z pytaniem. Mam dylemat przed kupnem plecionki. Plecionkę potrzebuję do kija cw. 8-35gr. do łowienia tylko woblerami. Kołowrotek na który będzie nawinięta to Shimano o wielkości 3000. Łowisko to jezioro i połów odbywa się z łodzi. Wielkość woblerów to 7-12 cm. Jaką wybrać i plecionka 0,12mm odpowiada jakiej średnicy żyłki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 każda plecionka ma inną grubość i wytrzymałość musisz poznać je firmami i rodzajami.dla mnie nr 1 to INWISIBLE BIRD wytrzymuje wieki i nigdy mnie nie zawiodła.weż o,10 ewentualnie 0,12 i po sprawie.ja wydałem sporo kasy zanim trafiłem w tą właściwą.pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Temat powtarza się na forum co miesiąc, skorzystaj z wyszukiwarki. A do tego:- znasz moc kija- znasz moc hamulca kołowrotka- masz jakieś rzutowe priorytety, czyli wielkości ostatnich przelotek, rodzaj przelotek + przynęty o jakich wspominasz itd.- marka plecionki to się ułoży w jedną całość i pomoże w wyborze. http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=48213& amp; http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=185844 & http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=151& prevloaded=1&&start=0http://www.jerkbait.pl/?p=56 a operowanie średnicą jest zgubne, bo plecionka nie jest okrągła w przekroju, poza tym ni jak się ma średnica do mocy różnych producentów. Po to masz mac w opisie kija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Czy to czasem nie chodzi o ostatnia nowosc dragona - invisible braid? Dodajac do tego co napisal @krzysiek...trzymalbym sie raczej Power pro, Strena albo spider wire. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 dla mnie nr 1 to INWISIBLE BIRD wytrzymuje wieki i nigdy mnie nie zawiodła.weż o,10 ewentualnie 0,12 i po sprawie.ja wydałem sporo kasy zanim trafiłem w tą właściwą.pozdro.Hmm, miło, bo dzisiaj właśnie rozważałem wszystkie za i przeciw między tym Dragonem i PP 5lb white i ostatecznie zdecydowałem się jednak na Dragona mimo, że dużym zaufaniem obdarzyłem już PP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Mam 5lb PP ale jak dotad nie zaryzykowalem nawinac...tak cienka jest... Ja startuje od 10LB...tak ze o takim wlosku nie mam info czy akurat to dobrze dziala. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekT Opublikowano 12 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Dzięki wszystkim za rady. Teraz muszę dokładnie spojrzeć na specyfikacje każdej z wymienionych plecionek i wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekT Opublikowano 13 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 Mój wybór padł jednak na plecionkę PowerPro Phantom Red. Chcę kupić dwie, jedna o średnicy 0,10mm i 0,13 mm. Długość 135m. I teraz moje pytanie, te średnice odpowiadają jakim średnicom w żyłkach. Zastanawiam się, bo 0,10mm będzie nawijana na kołowrotek Shimano Stradic 2500 a druga na 3000. Boje się, czy cała się zmieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 13 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 Zmieści się. Na Shimańca 2500 wchodzi cała szpulka (135 m ) PP 10 lb czyli jak podają nasi kochani sprzedawcy 0,15mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekT Opublikowano 13 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 To już w 100% jestem pocieszony. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 13 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 ...dla mnie nr 1 to INWISIBLE BIRD wytrzymuje wieki i nigdy mnie nie zawiodła.weż o,10 ewentualnie 0,12...normalnie szok i nie chodzi o tego 'nezawieszalnego ptaka' (bo jak takie potwory jezykowe przekladac z ichniego na nasze???) ale o caloksztalt dezinformacji ... jak dla mnie pulitzer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekT Opublikowano 13 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 A czy 135 m 0,13mm PP wejdzie na szpulę Shimano Super Aero 3000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 13 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 a te 0.13 to ona ma wzdluz, wszez czy moze w bok? ... jezeli kiedys nadejdzie taka wiekopomna chwila i klienci przestana powielac te katalogowe majaki to ja ... no normanie moge sie o wszystko zalozyc, ze ten dzien nie nadejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekT Opublikowano 13 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 Bardzo Cię przepraszam, ale ja osobiście zawsze jestem zdezorientowany jeżeli chodzi o średnice linki. Stąd moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 14 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 a te 0.13 to ona ma wzdluz, wszez czy moze w bok? ... pitt nie bądź złośliwy Co ma Ci chłopak powiedzieć skoro tak jest napisane na opakowaniu. Zapewne widziałeś tę plecionkę i wiesz mniej więcej o co chodzi. Do wszystkiego można się przypieprzyć. Mówi się o mocy plecionki - a czy to jest moc dynamiczna czy statyczna, na węźle czy liniowa? W ogóle dlaczego moc, przecież moc to: moc jest skalarną wielkością fizyczną określającą pracę wykonaną w jednostce czasu przez układ fizyczny. Załóżmy, że mówimy o wytrzymmałości liniowej, mierzonej w kilogramach. To jakby się ktoś zapytał czy do reklamówki z tesco wejdzie mu 20kg pierza, albo 20kg ołowiu - wejdzie czy nie?. Jeżeli lina konopna o średnicy (wzdluz, wszez czy moze w bok) 1cm, ma wytrzymałość(moc ) 10 kg i PP też ma wytrzymałośc (moc) 10kg to którego mi wejdzie więcej na szpulę matchową do kołowrotka i ile dokładnie ? To dopiero kuriozum ... no chyba, że ja jestem taki niereformowalny ?.. choć może nie do końca bo moja echosonda pokazuje głębokość w stopach ... i w sążniach, ale tych drugich nie używam .Wracajac do tematu.Czytając wątki o czymkolwiek dochodzi sie do wniosku, że i tak przeważają indywidualne preferencje (jak z babami i jeden woli blondi, a inny łyse). Zaryzykuję stwierdzenie, że jeśli wybierzesz plecionkę PP, Stern, Dragon, czy kij wie co jeszcze ze średniej półki cenowej to i tak będzie spełniać Twoje oczekiwania.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 14 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Mam 5lb PP ale jak dotad nie zaryzykowalem nawinac...tak cienka jest... Ja startuje od 10LB...tak ze o takim wlosku nie mam info czy akurat to dobrze dziala. Gumo Ja się odważyłem. Nie wyszło dobrze. Na XLS2102M potrafiłem odstrzelić przy gwałtownym zacięciu kamienia na opasce. Startuję jak ty od 10lb - poniżej tylko do jakichś UL jak mam taką potrzebę. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 14 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 ...pitt nie bądź złośliwy ... Do wszystkiego można się przypieprzyć. ... mozna i nalezy sie, taka ma misje to forum i ten portal, mianowicie szerzenie wiedzy a nie ciemnogrodu ... dlaczego? chociazby dlatego, zeby 3 razy w tgodniu nie pojawialy sie takie brednie jak tu, czy tez po sasiedzku http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=14533&am p;start=0¶frazujac heldbauma: ' ... wlos mi rzednie, glos mi blednie, psuja mi sie zeby przednie ... ' i mial racje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 14 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 chodziło mi o inwisible bird 1 chociaż 2 wygląda identycznie ale jeszcze zbyt krótko ją używam żeby ją w 100 % polecić.a co do pp to ja trafiłem na idealną podróbke 2 razy także wydałem kupe kasy i zonk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwoFlower Opublikowano 16 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 chodziło mi o inwisible bird. Zapewne kolego chodziło ci raczej o Invisible Braid Firmy Dragon.A co do tematu to również Polecam coś od producentów takich jak SpiderWire, Stren, Power Pro.Osobiście trzymam się tych marek i jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 16 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Nie ma co roztrząsać tematu „średnicy”. W Polsce podaje się taką informację i już, tak pozostanie. Być może producentom chodzi o podanie równoważnego przekroju prostokątnego plecionki, do tradycyjnych oznaczeń średnicy. Nie wiem, w każdym razie i tak raczej przeciętny użytkownik i tak sugeruje się wytrzymałością, czy to żyłki czy plecionki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 16 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Zaryzykuję stwierdzenie, że jeśli wybierzesz plecionkę PP, Stern, Dragon, czy kij wie co jeszcze ze średniej półki cenowej to i tak będzie spełniać Twoje oczekiwania. PP znam, Stern juz nie (chyba ze chodzilo o Stren)...natomiast Dragon i to co mi sie kojarzy z ta nazwa postawilbym biegunowo odlegle od tych nazw , ktore wymienilem na poczatku. Iniech mi bedzie wybaczone, ze nie sprawdzalem. Po kilku przykladach z zycia wzietych nie bede sprawdzal. Szkoda mi kasy na dragona...To oczywiscie jest moja prywatna opinia z ktora nie ma obowiazku sie zgadzac... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NaSpinning Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2010 Iniech mi bedzie wybaczone, ze nie sprawdzalem. Po kilku przykladach z zycia wzietych nie bede sprawdzal.Gumo myślę, że jednak warto samemu coś sprawdzić zanim zacznie się o tym mówić źle... co do power pro łowiłem na nią od samego początku jak się pojawiła na naszym rynku i obserwowałem jak się zmienia - niestety tylko na gorsze... ubiegły rok był ostatnim, kiedy łowiłem na power pro... dziś szkoda kasy na power pro i nie ważne gdzie był kupiony w naszym kraju czy za oceanem, zamiast power pro polecam spidewire i strena, sam testuję w tym roku Dragona C-tru i przy power pro to ameryka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2010 Trudno mi okreslic czas, kiedy wszedlem w posiadanie poszzcegolnych szpulek PP ale jak na razie testy rzutowe mowia mi, ze spider wire stealth jest podobny...duzo drozszy spider invisibraid mniej sie mechaci ale przy zlapaniu wezla nie sposob tego rozsuplac - duze straty. Stren super braid..tutaj nie mam wyrobionego do konca zdania co do jego lepszosci nad w/w, czas pokaze...W kazdym razie jak na razie w/w pokrywaja 110% moich potrzeb, takze czekam na jakis zdecydowany impuls rynkowy...na te nowa jakosc. Bo na pewno moze byc lepiej. W razie co z pewnoscia popedze do sklepu w miare ubytkow w sprzecie... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-K2- Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2010 nie pytanie jest glupie - najwyzej odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2010 dokładnie chodzi mi o inwisible bird dragona z tym że tą plecionę produkował dla nich sufiks.faktem jest że po jakimś czasie robi się szara i się lekko mechaci ale nie traci wytrzymałości nawet na węzlach.co do strena to wiem że ma powiązania z berkleyem.a wystarczy przeczytać na forum doświadczenia kolegi z berkley crystal i porównać strenn microfuse i wszystko jasne.pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi