NaSpinning Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2010 powinienem to od razu dodać jakie dokładnie plecionki miałem na myśli: Spiderwire Stealth i Stren Sonic Braid, te znam i polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 19 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 Zaryzykuję stwierdzenie, że jeśli wybierzesz plecionkę PP, Stern, Dragon, czy kij wie co jeszcze ze średniej półki cenowej to i tak będzie spełniać Twoje oczekiwania. PP znam, Stern juz nie (chyba ze chodzilo o Stren)...GumoTak, chodziło o plecionkę f-my Stren - czeski błąd.Może ja mam szczęście do dragonowskich plecionek. Z ich oferty używam tylko tych pomarańczowych... wróć... i jedną zieloną (chyba Electra). Te pomarańcze lekko wyblakły po dwóch latach i to jedyne co mogłem im zarzucić (ta nowa,chyba model na ten rok nie traci koloru przy pierwszym łowieniu ). Zieloną nawinałem, bo była mi potrzebna, ale łowiłem ze dwa razy więc tu zdania nie mam. Możliwe, że moj zdanie nie jest do końca obiektywne bo nie korzystam z cienkich plecionek. Te pomarańcze, które mam na kołowrotkach są opisane jako 0,17 i 0,20mm - wg moich standardów - grube i mocne. ad bush231 popatrz na pisownię i znajdź różnicę - inwisible bird - invisible braid. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamek Opublikowano 20 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2010 Ja mam problem z plecionka spiderwire stealth 30lb. Po około dwoch miesiącach uzytkowania bardzo mocno sie zużyła a mianowicie strzepi sie niemiłosiernie . Nie musze pisać ze tak zużyta linka wytrzymuje 5 lb a nie 30. Linka z pewnego żrudła . Co jest tego przyczyną ? Linka używana do miękkiego kija i sredniej wielkości przynęt np gumy na głowkach max 20 gram ogrotówki max numer 4 i srednie woblery. Czy to przez kij mogła się tak zużyć, przez przelotki? przez prwadzenie przynęt które wytrzawaja duży opor w wodzie? tyle dobrego sie o tej lince naczytałem a tu taka lipa. Moge dać jakieś zdjęcia jak to coś pomoże . Prosze coś poradzić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monk Opublikowano 20 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2010 Ja używam ciemnozielonego spiderwire'a 30 lb trzeci sezon i poza ubytkiem koloru nie widzę nic niepokojącego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 21 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2010 @adamek, 30LB to juz dosc potezna linka w zestawieniu np. z obrotowkami ponizej 4ki ale mniejsza z tym, wazne jest to, ze taka gruba linke w normalnych warunkach trudno zuzyc w 2 m-ce... Najbardziej prawdopodobna przyczyna sa nienajlepsze przelotki, dzialajace jak papier scierny. Albo zrodlo nie jest tak pewne jak sadzisz.. Jest tez mozliwosc, ze warunki lowiska ja zalatwiaja - np. zadna plecionka nie wytrzyma 2 m-cy ciagania po kamieniach - trzeba to sukcesywnie odcinac w miare zuzywania. Gumop.s.Z moich obserwacji wynika, ze zwlaszzca ciensze linki przy intensywnym uzywaniu (zadna z linek na rynku) nie wytrzyma dluzej niz 1 sezon, bo do zuzycia od tarcia dochodza splatania niemozliwe do rozsuplania, ktore trzeba odcinac. Po jakims czasie zaczyna brakowac odcinka na dlugi rzut i pokazuje sie podklad.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamek Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 Używam tak mocnej linki bo łowie w rzece gdzie jest mnostwo zaczepów i rzeka o tej porze roku jest mocno zarosnięta roslinnoscia wodna ale zadnych kamieni tam nie ma. Zrudło z ktorego pochodzi linka jest pewne chyba tu na forum kilka osób mi polecało ten sklep. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monk Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 W takim razie pozostają chyba przelotki - tu dla porównania ta sama linka u mnie w trakcie 3-ego sezonu na odrze: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 p.s.Z moich obserwacji wynika, ze zwlaszzca ciensze linki przy intensywnym uzywaniu (zadna z linek na rynku) nie wytrzyma dluzej niz 1 sezon, bo do zuzycia od tarcia dochodza splatania niemozliwe do rozsuplania, ktore trzeba odcinac. Po jakims czasie zaczyna brakowac odcinka na dlugi rzut i pokazuje sie podklad.. Gumo ma rację, dlatego zrezygnowałem z PP 8 lb. Przede wszystkim po praktycznie każdej rybie musiałem przewiązywać węzeł przy agrafce, poza tym, przynajmniej mnie, starczała na połowę sezonu... Teraz używam 10 lb, jedyna jej wada to minimalnie krótsze rzuty i większy opór przy silnym wietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamek Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 Monk po trzech sezonach wyglada bardzo dobrze. Może i tak ze to przelotki. Bede zamawiał niedługo Shakespeare Ugly Stik Custom Graphite ten kijek ma chyba całkiem niezłe przelotki prawda ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 24 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 Racja. Przy tak cienkiej plecionce, częstotliwość przewiązywania węzła po zaczepach i rybach musi być wysoka. Ponadto, reżim bezwzględnego czyszczenia przelotek po każdym wypadzie, a nawet sczyszczenia szczytowej kilka razy na rybach. Nie jest to rozwiązanie idelane. Dla mnie to linka dosyć specjalistyczna, do jednej konkretnej miejscówki, gdzie muszę rzucić dość daleko bardzo lekką przynętą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 Przerobiłem w życiu wszystkie możliwe plecionki dragona. Teraz już ich nie mam. Jedyna w miarę dobra plecionka Dragona to HM 80. Invisible braid nadaje się do czegokolwiek tylko przy dużych średnicach. To chyba jedyna która mi została. Używam jej do trolla. Nie wiem jaka jest jej wytrzymałość(moc ) ale to taki sznur do bielizny, więc obojętne jakiej by nie był firmy i tak jest cholernie mocny. Wszystkich przestrzegam przed dragon electra. Nadaje się ona wyłącznie do wieszania prania i to też nie za dużo. Ze dwie pary majtek i jakieś skarpetki bo inaczej może się urwać. Ja o mało nie połamałem przez nią ze złości kija. Cztery kolejne brania bolków i efekt ten sam, strzelała jak nitka. I cztery wobki w plecy. Ryby okaleczone, a ja wściekły jak nie wiem co. Jak już ktoś chce tanią plecionkę to kamatsu techron. Teraz kupiłem spiderwire stealth i jestem mega zadowolony. Jak się nie da odstrzelić to trzeba owinąć o wiosło albo patyk bo inaczej nie urwiesz. Linka ma podobno 0.12mm. Na szpulce było napisane 270m i...weszła cała idealnie na stradica 2500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 26 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 Jak się nie da odstrzelić to trzeba owinąć o wiosło albo patyk bo inaczej nie urwiesz. Linka ma podobno 0.12mm. Na szpulce było napisane 270m i...weszła cała idealnie na stradica 2500. Hmm, ciekawe. Nie przesadziłeś trochę w tych pochwałach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 26 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 Czy ja wiem? Moze masz bardziej wytrzymałe łapki niż ja. Złapałem ostatnio na Wiśle zaczep, a byłem w krótkim rękawku więc odpadało owinięcie dłoni w bluzę. Wziąłem patyk, bo jak ciągnąłem gołą ręką to czułem, że zaraz będę miał skórę pociętą. A jak się bedzie dalej sprawować to zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 30 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Ja tu widzę raczej inny problem. Przykład. Kupiłem plecionkę polskiego dystrybutora i na szpuli jest napisane tylko 0,05mm/3,4kg. I jak mam teraz się o niej wyrażać? Że mam linkę XY 0,05mm - przecież plecionki nie mają średnicy. Że mam linkę XY 3,4kg - przecież ona na pewno nie ma nawet 2kg, więc po 'amerykańsku' musiałbym napisać, że mam linkę ~3lb. A przecież jak napiszę, że mam linkę XY 3lb to czy ktokolwiek się połapie o jakiej mówię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 30 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Logan, tak sobie myslę - poczytaj zasoby Forum. To kopalnia wiedzy. Naprawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 30 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Mogę zrozumieć że przekroju plecionki nie da się wyliczyć bo to kilka cieńszych nici splecionych razem i nie będzie mierzalnego odcinka, który na całej długości utrzymał by tę samą średnicę.... I to wystarczy (to i tylko to).Z tym, ze przy takim czyms uzywanie terminu średnica w ogole nie jest uprawnione. Jak bowiem zmierzyc srednice np.prostokata? Podalem informacyjnie bo bylo o tym tyle razy, ze nie chce mi sie o tym gadac.Cale szczescie, ze wedkarstwa nie mozna policzyc jednostkami miar ukladu SI (ani zadnymi innymi). Smutno by bylo... Prosze sie w wypowiedziach ograniczyc do tematu watku. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 30 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Iniech mi bedzie wybaczone, ze nie sprawdzalem. Po kilku przykladach z zycia wzietych nie bede sprawdzal.Gumo myślę, że jednak warto samemu coś sprawdzić zanim zacznie się o tym mówić źle... co do power pro łowiłem na nią od samego początku jak się pojawiła na naszym rynku i obserwowałem jak się zmienia - niestety tylko na gorsze... ubiegły rok był ostatnim, kiedy łowiłem na power pro... dziś szkoda kasy na power pro i nie ważne gdzie był kupiony w naszym kraju czy za oceanem, zamiast power pro polecam spidewire i strena, sam testuję w tym roku Dragona C-tru i przy power pro to ameryka... Moge od siebie dodac ze dzisiejszy Power pro to ,, szajs ,, i na jesien bede szukał czegos innego.Moje dwa poprzednie zakupy tej linki w,, markowych ,, zrodłach tylko mnie o tym utwierdziły. Bede sledził watek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NaSpinning Opublikowano 30 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Testy Dragona C-tru mimo, że lepszy niż power pro pokazały, że to jeszcze nie to, kupiłem już plecionkę z myślą o jesieni Momoi i ona będzie w niedalekiej przyszłości testowana, na razie skupiłem się na łowieniu ryb i wróciłem do sprawdzonej Spidewire... testy dotyczyły plecionki C-tru 0,08 i 0,12 ta ostatnia grubością odpowiada 8 funtowej power pro, może troszkę cieńsza, za to jest sporo mocniejsza zarówno liniowo jak i na gwałtowne szarpnięcia ale i bardziej rozciągliwa, lepiej i dalej się rzuca, mniej się plącze, ta 0,08 sprawdzałem na wadze pękła przy podobnym obciążeniu jak 8 funtowa power pro, ale jest dużo dużo cieńsza. Jak ktoś nie lubi eksperymentować i wyrzucać pieniędzy w błoto to polecam wspominane wcześniej przeze mnie spidewire i strena. Strenem się fajnie rzuca, wydaje się ciut cieńszy niż odpowiadający mu mocą spidewire, lepiej i dalej lecą ze Strenem przynęty... opis dotyczy plecionek do 20 funtów włącznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 31 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 Mogę zrozumieć że przekroju plecionki nie da się wyliczyć bo to kilka cieńszych nici splecionych razem i nie będzie mierzalnego odcinka, który na całej długości utrzymał by tę samą średnicę. Zrozumieć za to nie mogę czemu mam się stosować do jakichś nie znanych mi jednostek miar, których na dodatek nie rozumiem i przeliczyć nijak nie potrafię?w kwestii problemow z przeliczaniem jednostek, prosze zglosic sie do bylego grona nauczycielskiego, jako ex-maturzysta i obecny informatyk masz niegraniczone prawo do zonglowania cyframi natomiast na chwile obecna, proponuje przestac tupac nozkami i zajac sie lektura portalu, np. http://www.jerkbait.pl/?p=56 lub http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=6624& ;start=0& Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 No to kurde namieszałem. Przepraszam, że wyszło jak wyszło i się zaczynają spory dotyczace tematu, który był już wielokrotnie omawiany. Pitt Kolego (Kolego po kiju oczywiście, mam nadzieję, że się nie obrażasz że tak na Ciebie mówię), zastanawiałem się, nad tematem plecionki i doszedłem do pewnego wniosku . Skąd się biorą te waśnie i spory, ano stąd, że rodzi się pytanie:ile mi wejdzie danej plecionki na kołowortek i jakiej wytrzymałości potrzebuję?. Ludzie próbuja odpowiedzieć i doradzić (zgodnie z własnym sumieniem i doświadczeniem). Doradzając przekazuję informacje wszem i wobec dostepne czyli to co przeczytają na szpulce od danej linki - tu pojawiają się wszystkie funty, metry, kilogramy, uncje, jardy i Bóg wie co jeszcze . Mnie osobiście nie interesuje czy przekrój danej plecionki to kwadrat, wstążka, prostokąt czy gwiazda. Mnie interesuje ile mi jej wlezie na dany model kołowortka i jaką będzie miała wytrzymałość (liniową, bo na węźle to od węzła zależy). Myśle, że najlepszym rozwiązaniem byłoby przypisanie wszystkim plecionkom (pobożne życzenie ) hehe) numerów. Numery by się odnosiły do wielkości... yyy... np kołowortków Daiwy albo Shimano, albo ... firmy X. Wprawdzie na szpuach napisane są informacje jaka maja pojemność np 0,30 - 100m, albo 30lb - 100y. Co mi to mówi? W pierwszym przypadku mówi mi wszystko, a w drugim nie mówi mi nic. Bo jak wezmę sobie plećki od dwóch różnych producentów to to jdnej mi wejdzie cała 100y szpula, a z drugiej zostanie, albo zabraknie kilku/nastu metrów - a obie mają wytrzymałość deklaratywną na poziomie 30lb. Dobrze by było (bez względu na kształt przekroju), żeby biorac plecionkę firmy Y i mając opis nr8 15lb 100y porównac ją z opisem na szpuli kołowortka gdzie będzie napisane - nr8-100y. Wtedy wiem, że po nawinięciu będę miał linki idealnie pod samą krawędź szpuli. Nie wiem czy wyraziłem się jasno (jestem lekko niewyspany i moge mieć problemy w wyrażaniu myśli ), ale mam nadzieję, na plecionkowej płaszczyźnie można znaleźć nić porozumienia .Pozdrawiam.P.S Żeby nie było nie na temat to i tak poleam plecionkę Dragona opisaną jako Red Hot 0,20 o wytrzymałości 18,40kg która cała z dodatkowym podkładem, weszła mi na Slammer'a 360. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Jack, Dokładnie z tym samym problemem potykałem się od jakiegoś czasu - czego efektem była mała publikacja na mojej stronie. Mam nadzieję, że admin nie będzie miał nic przeciwko, jeżeli zapodam link. Jakbyście znaleźli jakieś nieścisłości to piszcie - mogło mi się coś rozjechać w tabelkach. Grubość plecionki a pojemność szpuli Jeżeli admin ma coś przeciwko, to proszę o skasowanie. Co do Dragona - nie wiem ile ci jej weszło i ile tego podkłądu, ale jeżeli 125m + kilkanaście metrów żyłki to też nie jest to mistrz w podawaniu grubości. Na podobnej wielkości kołowrotek (TP5000) wchodzi mi około 250m P-Line 20lb (0.28mm) + podkład z żyłki 0,30mm (około 10m). Dlaczego tak jest - masz na dole artykułu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 .....Skąd się biorą te waśnie i spory, ano stąd, że rodzi się pytanie:ile mi wejdzie danej plecionki na kołowortek i jakiej wytrzymałości potrzebuję?. Ludzie próbuja odpowiedzieć i doradzić (zgodnie z własnym sumieniem i doświadczeniem). Byl czas, ze tak myslalem. Aktualnie mam scisle sprecyzowany poglad na temat animozji, wasni i sporow.Maja one podloze zupelnie gdzie indziej... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Pawle, własnie o takie zestawienie (rozwiązanie problemu) mi chodziło. Daiwa i Shimano (tak w ogóle czy to sa najwięksi na świecie producenci kołowortków?) mogłyby takie oznaczenia wprowadzić, a w interesie producentów plecionek byłoby prawidłowe oznaczenie numerem. Wtedy można już rozmawiac na temat wytrzymałści i trwałości danej plecionki i nie zawracać sobie głowy jej średnicą.Gumo, uchyl rąbka tajemnicy, żebym nie musiał wyważać otwartych drzwi - jak nie tu to na priv poproszę. Jeżeli chodzi o podkład to w przypadku plecionki jako podkładu używam innej plecionki (zazwyczaj ... hehe chciałem napisac, że o 0,02 grubszej, tak jak robie to w przypadku żyłki, ale akurat plecionki używam mocniejszej ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 ...Myśle, że najlepszym rozwiązaniem byłoby przypisanie wszystkim plecionkom (pobożne życzenie ) hehe) numerów. Numery by się odnosiły do wielkości... yyy... np kołowortków Daiwy albo Shimano, albo ... firmy X. Wprawdzie na szpuach napisane są informacje jaka maja pojemność np 0,30 - 100m, albo 30lb - 100y...pewnie, nie calkiem tak jak chciales, ale i tak pomocne wytrzymalosc w KG, w LB do tego srednica zylki i odpowiedni numer plecionki (plecionki sa numerowane w japonii) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi