Skocz do zawartości

kooper82 - moje woblery i wahadła

kooper82

Rekomendowane odpowiedzi

Super wobki jak głeboko będą nurkować?

będą nurkować na tyle ile im powietrza wystarczy :) hihihihi . Żartuje tylko Damian nie gniewaj się, w boju nie sprawdzałem jeszcze ,ale te większe pójdą tak myśle w trolu 5- 6 m .

Witam. z nudów znalazłem w swoim królestwie kawałek metalu ( mosiądzu ) 2mm znaleziona na złomowisku . I jak przeglądałem piękne wahadełka kolegi ,, spinraf ,, stworzyłem, małe ,,dzieło ,, . Tak oto powstała wahadłówka :) barwiona pastą lutowniczą oraz patyną ( troszkę za długo potrzymałem w patynie) ,. Nie jest piękna .......  ale wyszła skuteczna :) post-61415-0-84879100-1508783485_thumb.jpg waga słuszna jak dla mnie -30 gr. dł 9.5 cm ( czyli już większe wahadełko ). Tak oto na potworka złapałem małego zębatego Odrzańskiego Króla dł 65 cm. Zdjęcia robione z ręki telefonem wiec nie udało mi się zrobić ładne foto.  Mały król wrócił do wody po zdjęciu  post-61415-0-25171400-1508783833_thumb.jpg

• Like 5

Wahadłówka nader udana, :)  widzę, że kolega jest wszechstronny, woblery, wahadłówki itd. :) :)

Podoba mi się jest ok pozdrawiam

dziękuje koledzy :) Whadełka fajnie się robi :) tylko głośno i ciężko u mnie z  kawałkami fajnego materiału . Jak znajdę materiał to coś się wyklepie :)  A Wszechstronność  hm.......  lubię majsterkować, a przeglądając nasze forum i arcydzieła kolegów  to chce się wszystkiego spróbować :)

• Like 1

Moje gratulacje. Bardzo ładne wahadło no i łowne. Patynę zawsze możesz przetrzeć papierem ściernym 2000 i jeszcze do tego fany efekt Ci wyjdzie. 
Z blachą też czasem mam problem (w Wawie sa sklepy w których nie chcą ciąć na formaty, musisz kupić płachtę) Ja kupuje na pradze tam jak mają tylko materiał nie robią problemów z cięciem.
Na allegro znów koszą z dużym narzutem. 
Tak trzymaj to zajebiste hobby. Pomyśl o małej prasie balansowej (jak masz miejsce) Dorobisz sobie wybijaki i możesz nawet w nocy przy małym dziecku blachy robić  ;)

• Like 1

Moje gratulacje. Bardzo ładne wahadło no i łowne. Patynę zawsze możesz przetrzeć papierem ściernym 2000 i jeszcze do tego fany efekt Ci wyjdzie. 

Z blachą też czasem mam problem (w Wawie sa sklepy w których nie chcą ciąć na formaty, musisz kupić płachtę) Ja kupuje na pradze tam jak mają tylko materiał nie robią problemów z cięciem.

Na allegro znów koszą z dużym narzutem. 

Tak trzymaj to zajebiste hobby. Pomyśl o małej prasie balansowej (jak masz miejsce) Dorobisz sobie wybijaki i możesz nawet w nocy przy małym dziecku blachy robić  ;)

oj Chulo do Twoich cacuszek to moje wahadełko jest bardzo ale to bardzo daleko w tyle . Ale ciesze się z waszych pochawał :). Moje wahadełka nie są ładne ale nie raz dały mi zębatego króla :) . Czasmi myślę, że wahadełko jeszcze zrobi rewolucje w wędkarskim świecie. Tak jak to było kiedyś przed epoką silikonu . Oczywiście nie ujmując żadnemu z twórców.

No właśnie u mnie w okolicy tylko Szczecin zostaje, gdzie mogę coś kupić z obrzynków blachy. Ale to tylko czasami. Wiec pozostaje mi szukać rurek miedzianych , no ale one są max 1,5 mm i to jak bede miał szczęście. Moje jeziorka są głębokie na 6 , 7 m wiec blacha 2mm najlepsza. A presa hmmm .... miejsca mało a i wahadłówki robie tylko dla siebie i znajomych wiec nie jest mi potrzebna . Mam flexa troszke hałasu i się wytnie . Krępowanie troszke hałasu robi ;)

No właśnie u mnie w okolicy tylko Szczecin zostaje, gdzie mogę coś kupić z obrzynków blachy. Ale to tylko czasami. Wiec pozostaje mi szukać rurek miedzianych , no ale one są max 1,5 mm i to jak bede miał szczęście. Moje jeziorka są głębokie na 6 , 7 m wiec blacha 2mm najlepsza. A presa hmmm .... miejsca mało a i wahadłówki robie tylko dla siebie i znajomych wiec nie jest mi potrzebna . Mam flexa troszke hałasu i się wytnie . Krępowanie troszke hałasu robi ;)

Jak będę robił zakupy (a w tym roku na pewno będę jeszcze kupował blachę) Mogę Ci kupić i wysłać. Blacha 2mm jest dostępna na bieżąco. 

Szarpanie się z rurkami zajmuje czas no i ogranicza Ci grubość materiału. 

Gdzieś poszukam swoich pierwszych blaszek, jak wrzucę fotki to się przerazisz :o  

• Like 1

Jak będę robił zakupy (a w tym roku na pewno będę jeszcze kupował blachę) Mogę Ci kupić i wysłać. Blacha 2mm jest dostępna na bieżąco. 

Szarpanie się z rurkami zajmuje czas no i ogranicza Ci grubość materiału. 

Gdzieś poszukam swoich pierwszych blaszek, jak wrzucę fotki to się przerazisz :o

jak by co to tez mogę ci zakupić pasek 2 mm mosiądz lub miedz nawet ci potne na kształty bez hałasu pozdrawiam

Bardzo ale to bardzo ciekawe propozycje :) :) , ale nie chce nikomu zawracać gitarę. Jak będziecie coś zamawiali dajcie mi znać i napiszcie jak cena za kg( czy jak to tam placone jest ) a tak jeszcze sie zapytam ... czym wycinacie tak grubą 2mm blachę ? Jak się nie mylę to chyba tą piłą włosową ? Bo Chulo to ma widziałem na zdjęciach prasę :)

• 3 tygodnie później...

Witam Koledzy. wystrugałem kilka bo aż 4 woblerki na bolka . Wykonane ze spienionego pcv , stelaż przez całość, drut 0,8mm , dł 7cm , waga od 10,5 do 11,5 gr . Oklejone amelinium , malowane samochodówką i tuszem , oczka niestety jeszcze kupne, ale już mam żywice ,oczka  wydrukowane tylko brakuje mi nagrzewnicy aby nie było pęcherzyków. Kolory podstawowe - srebro , czerń , zieleń no i płetewki pomarańcz . Miłego oglądania :P

post-61415-0-56062900-1510253340_thumb.jpg 10,5gr,  post-61415-0-15875200-1510253362_thumb.jpg 10,5 gr,( wyszło małe nieszczęście piłka mi zjechała - wprawione oczko zobaczy :)post-61415-0-86010900-1510253384_thumb.jpg 10,5 gr, post-61415-0-44139200-1510253405_thumb.jpg- 11,5 gr

post-61415-0-54451300-1510253443_thumb.jpg  no i moje 43 gr :) tylko takie ujęcie wyszło - wszystkie jednakowej długości.

Pozdrawiam

• Like 9

Nieźle wyszły, kolorki odpowiednie a jaka praca. :)

Dziękuje kolego:) Ja ogólnie lubię woblerki mocno pracujące , szczupakowe mocny X,a boleniowe ładne lusterkowanie ( każdy z nas  ma inne określenie pracy swoich woblerków) a jaka skuteczność tych, hmmm.... zobaczymy na wiosnę czy spodobają się ,,bezzębnym,, 

Piękne ci wyszły kolego Co do piłki troszkę zeszło za głeboko ale ładnie z tego wybrnołeś

głęboko nie weszło ...... tylko ja do nacięcia używam dremelka i tarczek ( malutkie tarczki taki jak do piły stołowej ) kupiłem na aliexpres , i zle założyłem ostrze - ząbki nie w tą strone co trzeba . I pojechało po woblerku . Mówiąc prosto poszło po amelinium a ,, rana została,, :) nie jest źle będzie żył :)

Piotrek rybki jak zawsze  :whistling:  :good:

Ale widzę że i TY bez dopingu nie możesz tworzyć-ile tych kufelków tego LESZKA trzeba przechylić żeby wobki wychodziły tak ładnie? :D  :D  :D  :D  :P

hhheee kurde faktycznie , na niektórych fotkach widać leszka , odpowiem tak ...... A to nie moje ..... :) Ale coś mi się wydaje, że więcej trzeba dziabnąć aby robić takie piękne wobki jakie Ty robisz . Mniejsze i bardziej precyzyjne. No i więcej odwagi trzeba, aby ostrzem tak blisko palców latać ;) i mieć je jeszcze wszystkie hihihi:)