kooper82 Opublikowano 18 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Witam. Może się przyda dla osób mało czytających w wątkach ( sam taki chyba jestem - ale już się poprawiłem ). Przedstawię krok po kroku moje wykonanie woblera szczupakowego dł 7 cm , waga korpusu surowego 6,5 gram , pełny stelaż 0,8 mm, ster zrobię z poliwęglanu 1,5 mm, ołowi dam do 2,5 gram . Oczywiście na efekt końcowy będzie trzeba poczekać ( szpachlowanie, malowanie podkład , folia alu , malowanie barw , lakierowanie oraz wklejenie steru - to są czynności które trwają najdłużej ) . Na sam początek dla osób zaczynających zabawę powinno wystarczyć1. -kształt zrobiony na szlifierce czołowej2. - ogólny zarys korpusu - widok z góry3. - nacięcie na stelaż - widok od dołu4. - korpus po struganiu i wstępnym szlifowaniu5. - pełny stelaż , końcówki drucika oplatany mocną nitką 6. - mierzenie stelaża do korpusu 7. - trzy gotowe woblery ( dwa na płytkie wody , 1 na głębszą )8. używam kleju do wklejania stelażu - DISTAL CLASIC ( bardzo mi się podoba , ładnie spływa i nie goni czasowo ) do sterów DISTAL RAPID - przeźroczysty i szybki ( do sterów szybkość wystarczająca )No i bonus , zawsze chciałem zrobić sam oczka , no i się udało . Będzie jeszcze trzeba dopracować, ale jak na 1 raz nie jest źle9. - żywica użyta do oczek10. - oczka ściągnięte z wujka google ( troszkę podrasowane) , wydrukowane na papierze fotograficznym Skończone woblery będą w późniejszym okresiePS. Alek nigdzie nie widać piwa 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian83 Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Super na pewno się przyda oczka wyszły super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOLO Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Panie, ale z oczkami to pojechałeś GRUBOOOOOOOOOOOOOOOOOO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooper82 Opublikowano 19 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Witam . ciąg dalszy tworzenia swojego dzieła . postaram się opisać , ale nie wiem czy robię to dobrze. Korpus zagruntowany białą farbą śnieżką9. po odrysowaniu robimy coś takiego ( folia amelinowa samoprzylepna ) łuska odciskana na siatce ( chyba był to mały durszlak) z biedronki - wycieto lewa /prawa strona korpusu10. - oklejony woblerek i jeszcze bez foli11. - jak widać ja okleiłem tylko boczki bez głowy ( głowę maluję bezpośrednio farbą srebrną ) oklejenie całego woblera jest pracochłonne i wymaga bardzo dużego doświadczenia12. widok z góryPS. moje spostrzeżenia - po szpachlowany korpus musi odczekać aby szpachla dobrze wyschła i tak mi się zdaje odparowała ( brak odstania spowoduje przebarwienie na farbie podkładowej. Ja używam szpachli samochodowej, być może inne szpachle nie odbarwiają. Ciąg dalszy nastąpi 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooper82 Opublikowano 19 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 To nie jest ciąg dalszy ;P . Jako,że mój lakier zamienił się w galaretkę ( mogłem mięcha wrzucić bym miał pyszną galaretę ), znalazłem w mojej pieczarze niedokończone woblerki jaziowe/kleniowe -jajcary . woblerki pomalowane ( farby samochodowe ), polakierowane tylko nie miały sterów. Uzupełniłem braki i tak mam woblerki . Wykonane ze spienionego pcv, dł około 3cm waga od 2,3 do 2,7 gram, wolnotnące 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooper82 Opublikowano 21 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 Witam. Bawiąc się żywicą ( dokładnie z oczkami ) być może nie odkryłem ameryki. Ale mi się wydaje,że to istotna informacja dla osób które być może będą chciały zacząć się też w to pobawić. Oczka drukowane na drukarce laserowej i papierze fotograficznym. Wracając do meritum sprawy. Otóż chcąc pozbyć się pęcherzyków stosuje tak jak mi doradzili koledzy z forum nagrzewnicy i przesadziłem z podgrzaniem i zaszła sytuacja ,że oczka sie odbarwiły ( zrobiły sie ciemniejsze - tak jakby brudne). I tu prosta sprawa ....... śmietnik . I tak zacząłem od nowa wycinanie naklejanie, nakrapianie i ostrożnie pozbyłem się pęcherzyków i teraz wszystko gra zdjęcia robione telefonem w moim królestwie, więc jakość nie powala. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ag53 Opublikowano 21 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 Oczka kolorystycznie bardzo oryginalne. Na jakim kleju przyklejasz je do woblerków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooper82 Opublikowano 22 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 Oczka kolorystycznie bardzo oryginalne. Na jakim kleju przyklejasz je do woblerków.Witam . Kolego teraz mi dałeś do pieca. jeszcze ich nie naklejałem na woblerki. Nawet o tym nie pomyślałem. Zrobię próby na kropelce( teraz dopiero zacząłem się bawić w oczka ) i będę miał testera hehe kolegę z forum . Mam nadzieje,że niewielka ilość kropelki nie zareaguje z żywicą i papierem. Wieczorem dam znać czy się udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian83 Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 Oczka super ja kleiłem oczka na klej super glue ale jakieś podrubki poprostu szybko schnące ewentualnie taśma dwustronna z 3g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooper82 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 Witam. Dorwałem się do nowego lakieru więc mogłem ukończyć to co zacząłem czyli krok po kroku powstania mojego woblera wykonanie z lipy, waga ostateczna bez kotwic od 12 do 13 gram, pływające , praca w X ( woblery ma moje zębacze ), malowanie farby samochodowe, 5 warstw lakieru. ster poliweglan1,5 mm Oczka mojej produkcji . Kolego ,,ag53,, przyklejone na kropelke ( troszeczkę kleju ) i polakierowane już na woblerku - nic się nie odbarwiło i popsuło jak dobrze to zrobimy nie będzie widać odcięcia foli amelinowej ( grzbiet woblerka )- brzuszek woblerka ( tutaj troszeczkę widać odcięcie )Efekt końcowy - zdjecia troszkę odbiegają od barw rzeczywistych , ale tego nie dam rady uniknąć bo fotki robię telefonem Przy okazji i nudzie przy pomocy Kolegi ,,szpieg ,, powstały też 2 bezsterowce . Dł do 7 cm wagowo do 7 gram , wykonane ze spienionego pcv , drut 0.8 mm Bardzo dziękuje Kolego za pomoc AAA bym zapomniał mam i boleniówki , lekkie bo 7- 8 gram , 7 cm , materiał spienione pcv, drut 0.8 mm, pełny stelażbarwy podstawowe. Tak mi się spodobały oczka, że już więcej nie kupie sam będę klepał, robi się je szybko łatwo i przyjemnie a wizualnie bardziej mi się podobają niż kupne Mam nadzieję ,że troszkę pomogłem dla osób które zaczynają zabawę uważajcie to wciąga !! 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian83 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 Te wobki bezsterowe klasa poprostu super reszta też jest ekstra pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooper82 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 Tak dla oderwania przesyłam wam troszkę wiosny - mojego autorstwa . Obrazek malowany kilka lat temu (gdzieś go znalazłem ) wykonany pędzlem i farbami akwarelą 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinraf Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 Piękny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian83 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 No kolego przypominają mi się młode lata gdy malowałem ołówkiem, obraz kapitalny pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpieg Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 Ciszę się że mogłem pomóc. Wobki ekstraklasa ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOLO Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 (edytowane) Prezencik pod choinkę od Piotrka wobki boleniowe z amelinium i konkretnie wykonane oczka Wielkie dzięki Edytowane 20 Grudnia 2017 przez LOLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinraf Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 super prezent 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooper82 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 No to Koledzy Szczęśliwego Nowego Roku dużo pomysłòw na nowe woblerki i wyrozumiałe żoneczki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 31 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 Dziękuję.I wzajemnie???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooper82 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Witam. Nigdy nie robiłem woblerków z użyciem materiału. Myślę ,że nie wyszło źle Woblerek boleniowy wykonany z lipki , dł 7 cm waga 10.5 gr, pełny stelaż , malowany jak zwykle samochodówką, napił się diabeł troszkę lakieru . Oczka mojej produkcji. Mam jeszcze kilkanaście woblerków boleniowych z amelinium , rożnej wielkości i gramatury, ale zdjęcia robione w domu telefonem nie są zbyt ładne. Na weekend coś popstrykam to załączę do wątku. Miłego wieczoru koledzy . Pozdrawiam nieuleczalnie chory na wobleroze Piotrek 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kielo Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Fajny ten materiał ,nadał by się pod malowanie lipienia :-).Takie zboczenie :-). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOLO Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 (edytowane) Konkretnie Ci to wyszło i zgadzam się z kolegą powyżej materiał zacny Edytowane 11 Stycznia 2018 przez LOLO 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Jak ja lubię woblery oklejane "szmatkami" Powtarzam się, ale to jest tak bardzo polska technika zdobienia, że powinniśmy ją uznać za pewien rodzaj naszego "dziedzictwa" i każdy szanujący się lurebuilder powinien mieć w swoim portfolio kilka egzemplarzy oklejanych tkaninami. Ciszę się, że i w Twoim wątku pojawił się taki wobler 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian83 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Kolego pierwsza klasa wyszło super pomału I ja zaczynam coś robić po powrocie że szpitala niebawem dodam fotki pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinraf Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Piękne są aż chce się mieć takie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi