Skocz do zawartości

kooper82 - moje woblery i wahadła

kooper82

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 tygodni później...

Witam. Troszkę się pobawiłem żywicą i tak powstał ,,woblerek,, może już nie woblerek ale wobler. Bo wagę ma słuszną 20 gr i dł około 9 cm. Można powiedzieć,że już  waga ciężka :) . Lotność woblerka bdb. bez fikołków , lusterkuje w opadzie. Stworzony z myślą o Odrzańskich torpedach ,ale i kaczuchy nie gardzą.Dzisiaj  trafiła mi się ładna, ale spryciula dała dyla już na brzegu, więc fotki nie ma, ale z jednej strony to i lepiej bo po ostatnich przygodach z ,,kaczkami,, mam  pocięte palce(fotek mi się zachciało ) post-61415-0-85348300-1541691706_thumb.jpg

Edytowane przez kooper82
  • Like 10

Piotrek malujesz teraz oczy aero na wobku juz, czy dalej zywiczne 3D??

sa to moje oczka z żywicy, ale siedzi mi w glowie pomysl kolegów aby malować na korpusie. Troszkę więcej zabawy będzie, ale może być fajny efekt.:)

Piotruś nie kombinuj, te są rewelacyjne!

Na żywo wyglądają jeszcze lepiej.

sieczke w nowej szacie zobaczysz niebawem i coś jeszcz .... :) No i Alek cos przytuli . A koledzy bym zapomnial , nigdy , przenigdy nie wysyłajcie niczego listem priorytetowym zwykłym !!!! Wysłalem koledze 22.10.2018 r taki mały zestaw i k.... jeszcze nie podszly ... Dzwonilem na poczte to powiedzieli ze trzeba bylo wysłać poleconym priorytetem i tyle ..... rece mi opadły bo płacisz , ufasz a to taki ch....... biorą kase za gubienie listów.
  • Like 1

Witam Kolegów :) Lubię się bawić w tworzenie woblerków i w głowie zasiała mi zamęt jedna ryba torpedowata z Odry - boleń , piękna , sportowa ryba choć niektóre osobniki jak ja to mówię ,, mięsne dziadki ,,   gustują w tej rybce. No ale to już nie mi oceniać, ja wszystko co łapie wypuszczam do wody oczywiście po fotce jak się uda :)

Zrobiłem je z dedykacją na Odrzańską torpedę, taki mały zestawik 4 sztuk woblerów ( na tej wielkości będę bazował) Ale jeden z kolegów zasiał mi zamet aby zrobić wobler wertykalny ( z oczkiem w grzbiecie) i jeszcze pomyśle nad takim . Wielkość tych woblerków uwarunkowana jest okresem w jakim łapie i na czym zerują bolenie ( te dwa duże to świeże konstrukcje, myślę ze będą skuteczne). Tak wiec rozmiar zaczyna się od 6 cm do około 10 cm , waga od 6 do 20 gram. Wykonane z żywicy , pełny stelaż  ( wszystkie od 8 do 10 cm drut 0,9mm, 6 na 0,7 mm). Jest tam jedna steróweczka, ale na tym samym korpusie zrobię bezsterówka.Oczka jak zwykle mojej produkcji , farbki od kolegi Marcina ,, Rudi,,. Na zdjęciu poukładałem je wg wielkości, będziecie mili podgląd jak to wygląda.( zdjęcie z linijką dużo wcześniejsze, sterówka jeszcze bez steru ) no ale nie w tym rzecz.

post-61415-0-06466200-1542787748_thumb.jpgpost-61415-0-36807000-1542789517_thumb.jpg

post-61415-0-68810000-1542787819_thumb.jpg to jest najnowszy, najdłuższy  wobler boleniowy 

Kolorystycznie będą malowane : szarość, zieleń takie podstawowe boleniowe kolory .

Miłego oglądania . Pozdrawiam Piotr

Edytowane przez kooper82
  • Like 14

Piotrze ta smukła 10-tka wygląda rewelacyjnie!!!

To gabaryt,który podpasuje grubym "Bolaskom", pomyśl też o modelu ze sterem.

Kurde nie mogę się napatrzeć....a z każdym ,nowym modelem jeszcze bardziej mi się podoba Twoja twórczość!

Tak trzymaj! :clappinghands: :clappinghands: :clappinghands:

• Like 1

Ładne wobki a zdradzisz jak uzyskujesz ten efekt luski? ;)

Jak Ci powiem to będę musiał Ciebie zabić ..... :P . Żartuje tylko. Sa dwa sposoby , wszystko zależy z czego robisz woblery. Jak robisz z drzewa to pewnie dajesz farbę podkładową - białą ( ja daje śnieżkę ). na niej wyciskam łuskę . A drugi sposób to wyciskam na surowym korpusie z żywicy ( ciężko idzie , palce pieką ale jakoś się da ). U mnie w wątku jest to pokazane ( tylko tam było wyciskane na folii alu ). Tak wiec to nie tajemnica, zobacz wcześniejsze posty. Znalazłem dokładnie na stronie 12  

Edytowane przez kooper82
  • Like 3

Jak robisz z drzewa to pewnie dajesz farbę podkładową - białą ( ja daje śnieżkę ). na niej wyciskam łuskę . A drugi sposób to wyciskam na surowym korpusie z żywicy ( ciężko idzie , palce pieką ale jakoś się da ).

Czy po lakierowaniu woblerów biała farba (śnieżka) Ci żółkła po paru tygodniach? Miałem taki problem na brzuszkach gdzie było podkład widać.

Czy po lakierowaniu woblerów biała farba (śnieżka) Ci żółkła po paru tygodniach? Miałem taki problem na brzuszkach gdzie było podkład widać.

mama tak samo , ale moze być inna przyczyna. A nie żółknie w miejscu gdzie było szpachlowane ???? Bo tak mi sie wydaje że winna będzie szpachla.