Skocz do zawartości

kooper82 - moje woblery i wahadła

kooper82

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawy pomysł :) taka blaszka jest z jakiegoś specjalnego materiału, ze można ja wyciągnąć z odlewu? :)

Juz odpowiadam. To jest blaszka aluminiowa ona się nie klei do ołowiu.Aby móc latwo i bez problemu ja wyciągnąć to dokladnie wyszlifuj miejsce cięcia. Każdy zadzior, nierówność spowoduje problemy z jej wyjęciem.

• Like 1

Jeśli forma też jest z amelinium to się ołów nie przyklei :) To samo dotyczy gipsu :) w zasadzie to gorący ołów nie powinien się jakoś mocno złapać nawet ze stalową forma która jest zimna i myślę że wystarczy delikatnie podważyć i się oderwie. Śmiem nawet twierdzić że gdyby nawet formę z ołowiu zrobić i wlać niewielka ilość plynnego gorącego ołowiu do formy to polaczenie nie byloby jakies trwale :)- chyba że duża ilość płynnego ołowiu rozgorzalaby olowiana formę do tego stopnia że też zaczelaby się uplynniac

Edytowane przez bencur
  • Like 3

A myślałeś nad dwuczęsćiowym obciążeniem mocowanym do stelaża rurkami termokurczliwymi?

Blaszka ładnie na fotce wychodzi, lecz wyjmowanie chyba nie jest takie proste?

Proste :) pod warunkiem ,ze nie będzie miała zadziorów itp. najlepiej wyrównać drobniutkim papierkiem :)

Takie rozwiązanie obciążenia wg. mnie jest najmniej problemowe . Wyciągasz blaszkę wkładasz oczko brzuszne przez otworek w ołowiu , zaciskasz kombinerkami i trzyma się jak teściowa zębami  nogawki :)

Edytowane przez kooper82
  • Like 3

Witam. Majsterkowanie z woblerami wciąga :) Szykując się na sezon boleniowy nie mogę się powstrzymać przed wymyślaniem nowych wzorków i bawieniem kolorami. Nie poszalałem, ale jak na moje upodobania do kolorów boleniowych ( czarny i zielony) rozpędziłem się :) Dodałem koloru niebieskiego ( dobra dla mnie niebieski ,, nie wiem jak dla was :P ). woblerek z zywicy , waga 15 gr, dł 8 cm , drut 0,8 , pełny stelaż , oczka moje aaaaa dałem większe i powiem wam ,że ładniej to wygląda. Ale oceńcie sami .

post-61415-0-55060800-1550207326_thumb.jpg

• Like 13

• 2 tygodnie później...

Witam. Kiedy ten sezon się zacznie .......... siedzę , latam od okna do okna w domu. Żona twierdzi ,że jestem nienormalny ...... ale nic wyczekam :) Tak więc w oczekiwaniu na wiosnę bawię się kolorami i oczkami (oczka zaprojektowane przez kolegę Dawida - chłopak robi fajne woblerki  tylko coś się wstydzi założyć watek, a ma czym się chwalić). Jak zwykle u mnie woblery boleniowe , bezstery

post-61415-0-85152500-1551678981_thumb.jpg

post-61415-0-14093600-1551679013_thumb.jpg - nowe oczka takie ukklejowe

• Like 15

• 3 tygodnie później...

Witam, jeszcze troszkę i sezon otwarty. Więc trzeba coś poszykować rozmiarowo, sieczki 6 cm parę mam, ale nie miałem już sterowych 8 cm woblerkow więc trzeba było uzupełnić. Wykonane na moim korpusie do bezsterow ale mocno zmienione. Teraz rozumiem kolegów którzy pisali, że siedzą nad jedna konstrukcją.......  przerabiają , poprawiają i w moim przypadku tak było.   

Waga około 11 gr, żywica, pełny stelaż.  Barwy wojenne : niebieski i zielony . Pozdrawiam Piotr

post-61415-0-52516500-1553579010_thumb.jpgpost-61415-0-12973800-1553579021_thumb.jpgpost-61415-0-38398100-1553579030_thumb.jpg

Edytowane przez kooper82
  • Like 7

• 2 tygodnie później...

Witam. Znalazło się paru kolegów którzy namieszali mi w głowie ;) z rybkami potocznie zwanymi przeze mnie kluskami  czyli jaź i kleń. Tak więc przeglądając ich pudelka pewien kształt bardzo mi się spodobał. Stworzyłem coś....... 5.5 cm dł , waga bez lakieru 4 gr - żywica, oczka moje, drut hmmmm nie mam innego wiec wpakowałem 0,8 mm. Pozostało je polakierować , wkleić stery i polecieć nad wodę :)  

post-61415-0-87873600-1554786726_thumb.jpg- surowe korpusy

i już po malowaniu  w oczekiwaniu na lakier i stery :)

post-61415-0-55402500-1554786742_thumb.jpg

post-61415-0-16734000-1554786817_thumb.jpg

Zdjęcia jak zwykle ,,bardzo dobry,, aparat w telefonie . Pozdrawiam Piotr 

• Like 10