Skocz do zawartości

kooper82 - moje woblery i wahadła

kooper82

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra nagrałem coś w lepszej jakości . Woblerki bezsterowe 8, 9 i 10 cm. Oskara za nagranie nie dostanę ale coś zobaczycie. Bardzo bym prosił moderatora o usuniecie wcześniejszych filmików, 

Dla jasności są to te trzy woblerki od góry :)

post-61415-0-54231400-1543145192.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=I3SQXoa-eTI

https://www.youtube.com/watch?v=67QKl-16lrc

https://www.youtube.com/watch?v=jDrErshF-tY

Edytowane przez kooper82
  • Like 3

Dobra nagrałem coś w lepszej jakości . Woblerki bezsterowe 8, 9 i 10 cm. Oskara za nagranie nie dostanę ale coś zobaczycie. Bardzo bym prosił moderatora o usuniecie wcześniejszych filmików,

Dla jasności są to te trzy woblerki od góry :)

attachicon.gif post-61415-0-36807000-1542789517_thumb.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=I3SQXoa-eTI

https://www.youtube.com/watch?v=67QKl-16lrc

https://www.youtube.com/watch?v=jDrErshF-tY

Fajna wędka. Jak się domyślam to megabass Pagani Bamboo

Wysłane z mojego S60 przy użyciu Tapatalka

• 3 tygodnie później...

A Ty coś dłubiesz Piotrze, czy już na Święta i mikołaja czekasz?

Pewnie się zakamuflowałeś w pracowni i tworzysz nowe wzorki?

Oj będą te bolenie miały ciężko w tym roku. ..

wzorków starczy :)  za dużo nie można kombinować  bo nic z tego nie wyjdzie. Ale za to zabawa korpusami daje duże możliwości . Chciałbym zrobić 6 cm w wersji bezsterowej , 8 ( sterową - Ty już masz :) , i wertykal ) i 9 tylko w wertykalu bo steru to ten wobler nie przyjmie.  I tak oto kilka korpusów dokładnie 4 szt. daje ogromne możliwości  

Witam po przerwie :) Coś się tam skrobie, coś się maluje i czasami coś wyjdzie. Jak to u mnie woblerki boleniowe :  żywica , pełny stelaż , dł 8 i 10 cm , waga od 15 do 22 gr , oczka moje . Jak jutro pogoda dopisze to się troszkę wyrwę nad wodę, może coś połapie ale na pewno poustawiam takie moje malutkie stadko :)

post-61415-0-55040700-1545421078_thumb.jpg stadko

post-61415-0-23848000-1545421183_thumb.jpg 8 cm

post-61415-0-75933200-1545421199_thumb.jpg  10 cm

post-61415-0-72708400-1545421215_thumb.jpg 10 cm

zdjęcia robione telefonem więc jest jak jest . Pozdrawiam, życze miłego oglądania oraz Wesołych Świąt oraz Szczęśliwego Nowego Roku

Edytowane przez kooper82
  • Like 14

Bardzo ładne, proste i poprawne malowanie. Sam robię takie samo plus właśnie przetarte pokrywy skrzelowe, i naprawdę do boleniówek więcej nie potrzeba, zakładając poprawną pracę przynęty. Chętnie tu zaglądam, podobają mi się Twoje prace, może i dlatego ze podobne do moich.

Pozdrawiam : )

• Like 1

Bardzo ładne, proste i poprawne malowanie. Sam robię takie samo plus właśnie przetarte pokrywy skrzelowe, i naprawdę do boleniówek więcej nie potrzeba, zakładając poprawną pracę przynęty. Chętnie tu zaglądam, podobają mi się Twoje prace, może i dlatego ze podobne do moich.

Pozdrawiam : )[/quote

Cieszy mnie to, ze podobaja Ci sie moje prace, dziękuje za pochwałę.Jak robisz woblerki,załóż sobie wątek. Poznasz bardzo dużo dobrych ludzi, którzy podpowiedzą,doradzą itp.

Wątek jest zawieszony gdzieś w czeluściach jb ale póki co mam dużo niedokończonych woblerow, koło setki myślę, więc się nie odświeży jeszcze ze dwa tygodnie, bo wytrzymałem boleniowki na rzecz pstragowych które dostały wyższy priorytet z racji pory roku : )

http://jerkbait.pl/topic/108443-dynabaits/

Piotruś ja codziennie podziwiam te "cacka" od Ciebie i już nie mogę się doczekać sezonu na bolenie!

Wobki są smukłe ,a zarazem ciężkie więc zasięg będzie duży i to jest właśnie to,co jest mi potrzebne.A jeśli chodzi o wykonanie i malowanie- cóż  mam powiedzieć-MISTRZOSTWO!!!

• Like 1

Piotrze, a czy ta 10 będzie też w wersji ze sterem?

Cześć. Nie myślałem aby w 10 włożyć ster ...Typowo robiona była pod wobler bezsterowy. No ale zawsze można spróbować zmienić jej prace i technikę prowadzenia :)

• Like 1

Myślę,że warto by było mieć ten model w dwóch wersjach z zupełnie inną charakterystyką pracy.

Ja się piszę na sterówki!

Ok. Przekonałeś mnie , zrobie na tym modelu steròwke. Jak coś pojdzie nie tak, to będę miał na kogo zgonić. :) . Mam już zrobiony nowy model małej bezsteròwki 5,5 cm. Ale to zobaczycie w pòzniejszym czasie :) Oczywiscie jak będzie poprawnie pracowała .

Witam. Tak jak pisałem siedziałem nad małą bezsterówka na Bolesława. Woblerek bez oczek o dł ok 5,5 cm , waga od 7 do ok 7,5 gr, wykonany z żywicy, drut 0,8 mm, oczka moje,  lusterkuje w opadzie, Woblerek ten powstał z myślą o wiosennych boleniach żerujących na drobnicy ukrywającej się na spokojniejszej wodzie. Aby woblerek mógł kusić na większym nurcie będę musiał dołożyć troszkę bebeszków. Ale to dopiero jak zrobię sobie nową foremkę pod ołów ( moja gipsowa strasznie mnie denerwuje  :angry: ) post-61415-0-64208400-1546597824_thumb.jpg   Zdjęcia robione telefonem, więc  nie powala. 

• Like 13

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

A tu się mylisz Marcinku :P udoskonalam swoje woblerki bezsterowe tzn. bawię się w doktora - wciskam nowe narządy ,,ołów,,  więc i nie ma co pokazać.  Chcąc mieć woblera o prawidłowej, powtarzalnej  pracy, musi być ołów równo rozłożony zdjęcie nr 1.( robiąc woblery bezsterowe - boleniowki ) Pewnie ktoś się zaraz zapyta ,, po co takie długie i w rożnym rozmiarze'' wałeczki. To już odpowiadam.Sami wiecie formy a amelinium nie należą do tańszych. Aby móc używać formę do rożnych woblerów i rożnych wariantów pracy, kolega podpowiedział mi jaką on ma formę PS. Dziękuje Krystek :) . Długość  wałeczków dobrałem do mojego największego woblera bezsterowego 10cm.(boleniówki) Robiąc mniejsze wobki po prostu przycinam wałeczek w taki sposób aby praca późniejszego woblera mi pasowała :) Tak więc te 4 gniazda dają olbrzymie możliwości : pracy woblerów, wielkości oraz nie ograniczają mnie do jednego gatunku ryb :). ,,Po co ta blaszka'' ???? po wyjęciu jej ma idealny otworek na oczko brzuszne.  Pewnie ze można zrobić formę z gipsu , sam takie mam ale w formie gipsowej ciężko jest uzyskać idealne proporcje. Mając bebeszki można tak powiedzieć dopracowane pozostaje tylko dbać o całą resztę : osadzenie stelaża, i wykonanie poprawnie odlewu.    

1.post-61415-0-02119300-1549518191_thumb.png  

post-61415-0-98803900-1549517962_thumb.jpg

post-61415-0-04826500-1549517972_thumb.jpg

Edytowane przez kooper82
  • Like 5