Skocz do zawartości

kooper82 - moje woblery i wahadła

kooper82

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuje za pochwałę. Koledzy mam pytanie . Czym mogę wklejać stelaż oprócz distalu rapid czy poksipolu ( dobry klej ale drogi i mało) jak robie większe wobki to znika szybko :( . Słyszałem coś o żywicy .... ale jaka to jest ? Bo ta do łódki co się stosuje do maty szklanej strasznie śmierdzi . Nawet sąsiedzi będą zli jak w piwnicy bedzie smierdzialo . Cos slyszalem o jakiejs epoksydowej. Macie może jakieś zdjęcia jakiejs zywicy co sie nada ....... ? I nie bedzie tak mocno smierdziala . Bede wdzięczny za podpowiedź .

http://www.bocianmix.pl/#/produkt/zywica-epoxydowa-10-minutowa-90g?category=chemia-modelarska-kleje

Znajdziesz taniej w necie. Podaję jako przykład, ze sklepu, w którym sam kupuję - stacjonarnie. Jest też wersja 5-cio minutowa, również bez zapachu, w proporcji 1/1

• Like 1

Ja używam od dawna żywicę firmy Technicoll Epoxy Standard.( w podwójnej strzykawce).

Cena 14,50 u mnie w sklepie z farbami. Wystarcza na sporo średnich wobków (6,7cm).

Nie używam żadnych 5-minutówek ,przez to mam dużo czasu na wypełnienie wobków.

Zużywam 100%towaru bez strat.Niewielkie ubytki szpachluję szpachlą finisz f-my Novol.

Do dużych wobków kiepska wydajność  :wacko: niestety.

• 2 tygodnie później...

Witam kolegów :) wystrugałem ostatnio kilka woblerów , boleniówki i sumowe ale pewnie szczupak też nie odpuści. Zaczynam od sumowych:

SUMOWE / SZCZUPAKOWE.wykonane z lipy , drut 1,5 mm, ster poliwęglan 2 mm frezowany, waga od 28 do 30 gr bez kotwic, długość i tu jest problem nie zdążyłem zmierzyć ( kolega mi już je zabrał ) ale gdzieś około  12 , 13 cm . Malowanie jak zwykle bez fajerwerków , farbami samochodowymi, oklejone folią ,,ameliniową,, :), stelaż przez całość skręcany ( widoczne na zdjęciu ) post-61415-0-64589500-1506513982_thumb.jpg

post-61415-0-46190600-1506514004_thumb.jpgpost-61415-0-50485800-1506514020_thumb.jpg

post-61415-0-36231100-1506514073_thumb.jpg

post-61415-0-20325800-1506514086_thumb.jpgpost-61415-0-81051100-1506514094_thumb.jpg

BOLENIOWE- wykonane z pcv dł. około 7 cm, stelaż przez całość , waga 12 gr , oklejane folią ,, ameliniową,, jak zwykle farby samochodowe, oczy hmmmmm zrobiłem małą gafę , kupiłem nowiutkie oczka :) , zrobiłem woblerki , dołki pod oczka , pomalowałem i zabieram się za wklejanie oczek....... no i się nawklejałem :( . zrobiłem za małe otwory pod oczka . Więc ratując się namalowałem je ( czyli oczka malowane ). Ale nie jest źle.  

post-61415-0-81115400-1506514229_thumb.jpgpost-61415-0-84653200-1506514240_thumb.jpg

• Like 9

Witam. przeglądając mój skromny przybytek gdzie strugam woblerki odnalazłem mój pierwszy wobler. Gęba mi się ucieszyła :) i przypomniało mi się jak latałem i szukałem potrzebnego materiału. Opiszę go specjalnie dla was :)

wobler wykonany z lipy wielosezonowej - leżała samotna gałązka w parku, szkoda mi się jej zrobiło i pomyślałem.... co tak sama sobie leży , to zabiorę ją do domu  i zrobię zacne dzieło. tak oto powstał wobler , wspaniały na wszystkie gatunki ryb ze szczególną dedykacją na Jazie i Klenie. wstawiłem drut - spinacz, ster kawałek plastiku z jakiegoś pojemniczka, no i przepiękne malowanie  bardzo drogimi jak sie okazało lakierami do paznokci mojej żoneczki. Lakiery te dostałem od niej w prezencie, z naciskiem ,że oczekuje na takie same lakiery. Te których użyłem  troszkę pomieszałem zakrętki i wyszedł przepiękny kameleon :), który jej się nie spodobał :(  .

Praca woblera : hmmmmm powiem wam wariacka , pływa jak mu się podoba post-61415-0-59094200-1507053232_thumb.jpg 

Myślę ,że pomysł wstawienia swoich 1 woblerków jest fajny. Na forum jest dużo osób ,które zaczynają coś tworzyć a sam wiem po sobie że można się zniechęcić do dalszej zabawy, która sprawia wielką frajdę jak złapie się rybki na swoje woblerki.  

• Like 7

Wspomnienie pierwszych samodzielnie wykonanych woblerów jest rozbrajające. :) Lecz nie każdy kto je wykonuje ma odwagę się nimi pochwalić. Może mnie wyśmieją, przecież jestem w gronie twórców, takie dylematy nimi wstrząsają. ;)  :) Ale jaka jest satysfakcja jak na tego pierwszego woblera złowimy rybkę, może nie dużą ale jednak na swojego. :D  :)

• Like 1

Witam. przeglądając mój skromny przybytek gdzie strugam woblerki odnalazłem mój pierwszy wobler. Gęba mi się ucieszyła :) i przypomniało mi się jak latałem i szukałem potrzebnego materiału. Opiszę go specjalnie dla was :)

wobler wykonany z lipy wielosezonowej - leżała samotna gałązka w parku, szkoda mi się jej zrobiło i pomyślałem.... co tak sama sobie leży , to zabiorę ją do domu i zrobię zacne dzieło. tak oto powstał wobler , wspaniały na wszystkie gatunki ryb ze szczególną dedykacją na Jazie i Klenie. wstawiłem drut - spinacz, ster kawałek plastiku z jakiegoś pojemniczka, no i przepiękne malowanie bardzo drogimi jak sie okazało lakierami do paznokci mojej żoneczki. Lakiery te dostałem od niej w prezencie, z naciskiem ,że oczekuje na takie same lakiery. Te których użyłem troszkę pomieszałem zakrętki i wyszedł przepiękny kameleon :), który jej się nie spodobał :( .

Praca woblera : hmmmmm powiem wam wariacka , pływa jak mu się podoba attachicon.gif20171003_192819.jpg

Myślę ,że pomysł wstawienia swoich 1 woblerków jest fajny. Na forum jest dużo osób ,które zaczynają coś tworzyć a sam wiem po sobie że można się zniechęcić do dalszej zabawy, która sprawia wielką frajdę jak złapie się rybki na swoje woblerki.

Świetny pomysł ,sam mam gdzieś moje 2 poszukam i wrzucę heh [emoji6]

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Znalazłem[emoji6] trochę inwalidzi ale są heh .Stery powypadały oczka za wysoko , chyba były zrobione z sosny, rok chyba 2003 .Lakiery do paznokci itd heh .W sumie to długą przerwę miałem jakieś 13 lat [emoji6]

9c6b5d6d10cdc3f0d22ee65594c156d3.jpg

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

• Like 2

Witam  kolegów :) Jako ,że Odra ( Gozdowice i okolice )  wysoka, a łódkę nie mam czym ciągać -zepsuło się autko )na moje tzw. przez teścia ,,bajorka,, wyskrobałem kilka woblerów. Różnej gramatury , wielkości i właściwości materiału użytego do ich wykonania. Co się nie zmieniło to materiał czyli jak zawsze lipka. malowanie farbami samochodowymi, tuszem akrylowym ( fiolet i czarny )i jak zwykle ulubione prze LOLO - amelinium. Ps .Alek pozdrawiam :)

1.  woblery dł 10cm , waga od 24 do 27 gram (bez kotwic), drut 1,5 mm, pełny stelaż - skręcany , poliwęglan 2mm , praca mocny x - wykonane pod zębatego, wąsatego słusznych rozmiarów  (3 cyfrowe -  takie mam marzenie, najbardziej  w zębatym ) możne się spełni jak ludzie się zmienią , sami wiecie o co mi chodzi :(

post-61415-0-34857200-1508524382_thumb.jpgpost-61415-0-21597600-1508524391_thumb.jpgpost-61415-0-49854600-1508524405_thumb.jpgpost-61415-0-42333000-1508524414_thumb.jpg

2. woblerki  . dł około 7 cm , waga od 13 do 15 gram , pełny stelaż z drutu 0,8 mm,  poliwęglan 1,5 mm, praca mocny x ( takie lubię) :)

post-61415-0-55077000-1508524611_thumb.jpgpost-61415-0-42509600-1508524620_thumb.jpgpost-61415-0-09819000-1508524631_thumb.jpg

PS. zdjęcia robione telefonem i w moim królestwie (  , które zaczęło mi się kurczyć  ;)  , chyba za dużo zrobiłem sobie sprzętu : kompresor , szlifierka czołowa , polerka do wahadłówek oraz inne niezbędne urządzenia. Tyle na dziś . Pozdrawiam 

• Like 9