gryzon Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 witajcie:)pytanie jest następujące czy widział ktoś coś takiego jak przelotka długa i pusta w środku ? to znaczy rozumiem że prawie wszystkie są puste ale chodzi o dłuższą aby można było wsadzić coś od góry??http://www.wedkarski.com/10476-pmain/przelotka-szczytowa-swing-tip-6-jaxon.jpg tylko nie chodzi mi o takie coś. wymyśliłem że potrzebuje wsadzić do środka http://www.topfish.pl/data/gfx/pictures/large/6/9/100014196_1.jpg?688237coś takiego i potrzebuje na to miejsce:) wiem, że zaraz powiecie że szkoda zachodu ale jeśli bym miał przelotkę to chętnie spróbuje.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Jedynka e co mi przychodzi do głowy to zrobienie zamiast szczytowej normalnej przelotki i właśnie tam wsadzić owy wynalazek ... pytanie tylko co chcesz tym osiągnąć? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Fajny patent jak nagle potrzebujesz wklejki albo zastosować delikatniejsze przynęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 witajcie:)pytanie jest następujące czy widział ktoś coś takiego jak przelotka długa i pusta w środku ? to znaczy rozumiem że prawie wszystkie są puste ale chodzi o dłuższą aby można było wsadzić coś od góry??http://www.wedkarski.com/10476-pmain/przelotka-szczytowa-swing-tip-6-jaxon.jpg tylko nie chodzi mi o takie coś. wymyśliłem że potrzebuje wsadzić do środka http://www.topfish.pl/data/gfx/pictures/large/6/9/100014196_1.jpg?688237coś takiego i potrzebuje na to miejsce:) wiem, że zaraz powiecie że szkoda zachodu ale jeśli bym miał przelotkę to chętnie spróbuje.pozdrawiamNic nie szkoda zachodu, takie szczytówki są wkładane w blank wzmocniony w miejscu włożenia przelotką- tylko to już produkcja seryjna. Można coś pokombinować z przelotką osadzoną na rurce metalowej odpowiedniej średnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Do dostania sa takie gwintowane, gdzie wkrecasz szczytowke. Mam cos takiego w jakims starym pickerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzon Opublikowano 27 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 (edytowane) Fajny patent jak nagle potrzebujesz wklejki albo zastosować delikatniejsze przynęty.właśnie do delikatniejszych przynęt a nie ukrywam, że widziałem jak to działa w dragonie i po prostu widać jak na delikatnych przynętach są brania. no właśnie też myślałem aby zrobić to na zwykłej przelotce ale nie za bardzo wiem jak to ugryźć.myślałem aby zrobić taką samemu to znaczy przetoczyć tulejkę ale co z samą przelotką przecież nie przyspawam tego migiem. Edytowane 27 Października 2015 przez gryzon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0l Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 (edytowane) (...) myślałem aby zrobić taką samemu to znaczy przetoczyć tulejkę ale co z samą przelotką przecież nie przyspawam tego migiem. Spawanie raczej odpada ale można lutować. Można kupić: http://www.guidesnblanks.com/product/614 Edytowane 27 Października 2015 przez marek0l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzon Opublikowano 27 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 lutować ?? a jaki materiał?bo stopkę (przelotkę) można by przylutować tylko pytanie z czego to jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0l Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Nawet stal nierdzewną można lutować stosując odpowiedni topnik. Link dałem w poprzednim poście na przelotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzon Opublikowano 27 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 tak tylko to są te swingi a nie wiem jak w nich wygląda sama przelotka wewnętrzna jak będzie działać z plecionką. no i ma gwint wewnątrz który nie za bardzo mi potrzebny i nie wiem jak by sie go pozbyć. bardziej skłaniał bym się wytoczeniu rurki i zlutowaniu przelotki do tego. tylko nigdy nie lutowałem i nie wiem jak by się zachowała sama przelotka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Moim zdaniem jak juz chcesz takie coś robić to lepiej zrobić coś na kształ feedera... z wymiennymi szczytówkami ... jak wklejka szlifowana na różne średnice da różne c.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Weź tylko pod uwagę, że te "szczytówki" to w zasadzie kiwoki czyli wskaźniki brań, zamontowane do szczytowej przelotki słabego (miękkiego) kija mogą nie dać mocy do zacięcia. Fabrycznie są przeznaczone do mocnych wędek pełniąc rolę wskaźnika brań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Tak ale schodząc odpowiednio ze średnica wklejki można zwiększyć jej czułość w niższych zakresach c.w. Są wklejki które pozwalają łowić gumami 40 gram a są takie które pokażą co się dzieje z jigiem 0.5 grama ... wiadomo na jednym blanku tego się nie zrobi... ale na bazie wędki do powiedzmy 15 gram już można delikatnie poszaleć .... można zrobić igłę do powiedzmy 5 gram... I do 10 gram i sztywniejsza pod przynęty ze sterem... pytanie tylko nasuwa mi się jedno... czy komuś będzie się chciało wymieniać to nad wodą .. ja osobiście wolę nieść dwie gotowe wędki niż bawić się w zmianę żyłki/szczytówki etc... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 tak tylko to są te swingi a nie wiem jak w nich wygląda sama przelotka wewnętrzna jak będzie działać z plecionką. no i ma gwint wewnątrz który nie za bardzo mi potrzebny i nie wiem jak by sie go pozbyć. bardziej skłaniał bym się wytoczeniu rurki i zlutowaniu przelotki do tego. tylko nigdy nie lutowałem i nie wiem jak by się zachowała sama przelotka?A po co lutować, prościej i pewniej zaomotkować przelotkę, cienko lakier i gotowe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzon Opublikowano 27 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Weź tylko pod uwagę, że te "szczytówki" to w zasadzie kiwoki czyli wskaźniki brań, zamontowane do szczytowej przelotki słabego (miękkiego) kija mogą nie dać mocy do zacięcia. Fabrycznie są przeznaczone do mocnych wędek pełniąc rolę wskaźnika brań.Mam dwie wedki z takim samym cw czyli 5-25dlatego zejednej uznali reklamacje i wymienili gorny sklad,ale obie wedki tocalkiem dwa rozne kije,jeden mieciutki drugi sztywniejszy i ztego sztywnego chcial bym zrobic uniwersala.kije tanie budzetowe wiec chcial bym cos pokombinowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 A po co lutować, prościej i pewniej zaomotkować przelotkę, cienko lakier i gotowe.Też w tym kierunku bym się poruszał. Lutowanie to niepewna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Mam dwie wedki z takim samym cw czyli 5-25dlatego zejednej uznali reklamacje i wymienili gorny sklad,ale obie wedki tocalkiem dwa rozne kije,jeden mieciutki drugi sztywniejszy i ztego sztywnego chcial bym zrobic uniwersala.kije tanie budzetowe wiec chcial bym cos pokombinowacZbyt mało informacji podajesz jaki ma to być uniwersał,masz 2 wędziska o tym samy c.w. jedna szybsza,druga wolniejsza o łagodniejszym ugięciu,więc jeśli chcesz przerobić kijek na delikatniejszy i zmniejszyć c.w. wstawiając szczytówkę pełną,powinieneś do tego celu wykożystać ten wolniejszy kijek.W ten sposób uzyskasz bardziej zbalansowany pod wględem akcji kijek,ten sztywniejszy szybszy kijek zostaw sobie do woblerów i żelastwa. Też w tym kierunku bym się poruszał. Lutowanie to niepewna sprawa.Eee...tam,tak jak kolega napisał,odpowiedni topnik,zmatowienie łączonych miejsc i dobre ich dopasowanie,cieniutko lutu i trzyma jak beton .Można to wykonać dosłownie w 5 minut,używając do tego kuchenki gazowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel79ozo Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Już jest podobny temat ( założony przez Ciebie) mogłeś go odświeżyć . http://jerkbait.pl/topic/52203-specjalna-przelotka-szczytowa/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzon Opublikowano 27 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 no ok tylko jak znaleść przelotkę szczytowąna tyle dlugą aby dało się ja wykorzystać do przerobienia no i jak to wykonać? jakieś pomysły? rozumiem że kupić przelotkę na stopce i zrobic ją na omotce na tulejce ale skad wziąść tulejkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Tego typu rozwiązanie stosuję w wędkach podlodowych, w tulejce umieszczam kiwoki , a tulejki kupuję w CEZALU - lub dobrej aptece -są to igły do strzykawek - znajdziesz wszystkie rozmiary . Ja przelotkę lutuję. Stosuję to też do spinów UL.Igły lekarskie stosuję też jako tulejki do przyponów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzon Opublikowano 28 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Tego typu rozwiązanie stosuję w wędkach podlodowych, w tulejce umieszczam kiwoki , a tulejki kupuję w CEZALU - lub dobrej aptece -są to igły do strzykawek - znajdziesz wszystkie rozmiary . Ja przelotkę lutuję. Stosuję to też do spinów UL.Igły lekarskie stosuję też jako tulejki do przyponów.a czy jest szansa abyś pokazał jak to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0l Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 no ok tylko jak znaleść przelotkę szczytowąna tyle dlugą aby dało się ja wykorzystać do przerobienia no i jak to wykonać? jakieś pomysły? rozumiem że kupić przelotkę na stopce i zrobic ją na omotce na tulejce ale skad wziąść tulejkę? Dobrymi pilniczkami usuniesz tuleję zaznaczoną czerwoną strzałką, element oznaczony niebieską strzałką delikatnie uformujesz pod tulejkę, która wstawisz w miejsce oryginalnej.Polutujesz i będzie jak Fuji . Można też, chociaż to będzie mniej estetycznie, spiłować na całej długości oryginalną tulejkę przelotki poniżej połowy średnicy, uzyskasz większą powierzchnię do połączenia ze wstawianą tulejką. Ale najmniej problemu przysporzy osadzenie na dobranej tulejce przelotki typu L. *foto zapożyczone ze sklepu BRC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 a czy jest szansa abyś pokazał jak to wygląda?Jutro postaram się zrobić fotkę i wrzucę na PRV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzon Opublikowano 28 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Dobrymi pilniczkami usuniesz tuleję zaznaczoną czerwoną strzałką, element oznaczony niebieską strzałką delikatnie uformujesz pod tulejkę, która wstawisz w miejsce oryginalnej.Polutujesz i będzie jak Fuji . Można też, chociaż to będzie mniej estetycznie, spiłować na całej długości oryginalną tulejkę przelotki poniżej połowy średnicy, uzyskasz większą powierzchnię do połączenia ze wstawianą tulejką. przelotka_mnst.jpg Ale najmniej problemu przysporzy osadzenie na dobranej tulejce przelotki typu L. *foto zapożyczone ze sklepu BRCok rozumiem, ale czy wiesz jak długa jest tulejka tej przelotki?czy po prostu wykorzystać samą stopkę przelotki i dorobić do niej tulejkę osadcza? po czym polutować lub nałożyć omotkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzon Opublikowano 28 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Jutro postaram się zrobić fotkę i wrzucę na PRV.ok czekam na jakieś foto :0 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi