s4mo Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Witam,Chciałem zapytać o taką rzecz:Producent pontonu przewidział do pontonu silnik 4km. A co się stanie jak zamontuje silnik 6km? Dodatkowo chciałem zapytać czy to prawda że do silników 6km nie muszę mieć przy sobie gaśnicy?Gdzie znajdę wszystko co powinienem wiedzieć o pływaniu by nie łamać przez przypadek przepisów?Z góry dziękuję za odpowiedź. Połamania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tom3 Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Patent sternika i gaśnica dotyczy pontonu powyżej 3,50m i śilnik 13,5km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 minecjusz Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Gaśnica z 2kg proszku dotyczy silników z zewnętrznym zbiornikiem paliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 s4mo Opublikowano 28 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 yhym. a co z zastosowaniem mocniejszego silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 DanekM Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Pływałem kiedyś małym pontonem, który miał na tabliczce max 4HP.Podpiąłem do niego piatkę Honde w czterosuwie z długą stopą. Stawał dęba jak cholera. Nie dało się płynąć bo wszystkie graty z dziobu zjeżdżały na nogi a kąt piałem ze 40 stopni. Potem założyłem też piatkę. Johnsona z krótką stopą. Tu było lepiej, choć nie było mowy o odkręceniu manetki na maksa czy wprowadzeniu pontonu w ślizg. Zwyczajnie się bałem, bo sprzęt zachowywał się niestabilnie a na szwedzkim jeziorze z dala wszystkiego żartów nie ma.Szóstkę możesz podpiąć bo masę ma podobna jak piątka, więc pontonu nie zatopi ale o żadnym komforcie bezpieczeństwie i wykorzystaniu potencjału silnika raczej mowy być nie może. Wniosek - można, ale po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 s4mo Opublikowano 28 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Czyli chodzi o to że większe silniki będą destabilizować ponton. czyli ok . A z tego co slyszałem to do pontonu to zawsze krótka stopa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 DanekM Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Zakładałem do testów takie jakie miałem dostępne. To było podyktowane chwilową koniecznością. Jeżeli jednak chcesz pływać komfortowo i bezpiecznie stosuj odpowiednio zestrojony sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Hmm... 4 km powiadasz? To nie jest czasem ponton z doczepianą pawężą? Jeśli tak to bym uważał z mocniejszym silnikiem żeby go czasem nie zgubić. Do tego jaki silnik 6 km bo zdażają się silniki na 2 cylindrach, a wtedy już trochę waży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 DanekM Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Łukasz, są takie które mają normalną pawęż a nie doczepianą i taką pływałem. Są to małe dętki do 2.4m lub około. Z szóstką fakt dwucylindrowa to juz na taki ponton straszny klamot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mirko filipovic Opublikowano 1 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Zalozylem kiedys do swojego Bush's kaimana 3,3 silnik 25km , smierc w oczach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 s4mo Opublikowano 1 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Heh no troszkę przesadziłeś ja myślałem o 2-3 koniach więcej.I powiem że rozmawiałem z ludźmi co robią pontony i mówią że trudniej będzie wprowadzić ponton w ślizg i trudniejsza jest sterowność.Jak już się założy większy silnik to ostrożnie z gazem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mirko filipovic Opublikowano 1 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Mysle ze 2-3 konie nie zrobią szkody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 DanekM Opublikowano 1 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Tylko 2-3 konie jak na tabliczce jest max 4, to jakieś 50-75% więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 4 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 Ruscy często robią takie eksperymenty, możesz popatrzeć na yt, jak to wygląda ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
s4mo
Witam,
Chciałem zapytać o taką rzecz:
Producent pontonu przewidział do pontonu silnik 4km. A co się stanie jak zamontuje silnik 6km?
Dodatkowo chciałem zapytać czy to prawda że do silników 6km nie muszę mieć przy sobie gaśnicy?
Gdzie znajdę wszystko co powinienem wiedzieć o pływaniu by nie łamać przez przypadek przepisów?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Połamania
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi