meme174 Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 CześćCoraz to nowsze systemu prezentują nam producenci Magforce V, Z, type R+, 3d czy svs 4x4, infinity po dc i wiele wiele innych. Coraz to łatwiejsza regulacja samego hamulca czy możliwość regulacji siły hamowania, łączenie 2 systemów ( odśrodkowy i magnetyczny ) a może to tak tylko na pokaz ? Jakie są wasze spostrzeżenia na ich temat, czy hamulce rzutowe przechodzą teraz prawdziwe rewolucje czy może raczej zabiegi kosmetyczne ? Ja np jestem zdumiony hamulcem daiwy 3d ( daiwa t3 )- możliwość regulacji i dopasowania ogromna - choć skala od 0-20 jest dla mnie lekka przesadą według mnie starczyło y do 10 - tak naprawdę nie widzę zbyt dużej różnicy pomiędzy poszczególnymi "klikami" dopiero co 2-3 ząbki coś się zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Prawda jak zwykle leży gdzieś po środku. Multików ze wszystkimi systemami nie mam i nie miałem, ale mogę powiedzieć, że częściowo nowe rozwiązania są in plus a częściowo to rzeźba. 3d z t3 lub Z2020 jest bardzo ok i ogólnie unowocześniane magnetyki, co do bloczków tutaj rewolucji nie ma w technologii jedynie może obsługa łatwiejsza/nowocześniejsza, łączenie systemów jeśli należycie użytkowane uważam również in plus, ale bez nadmiernego przesadyzmu Elektroniczny hamulec w "nowoczesnym" exsence DC, jest głośniejszy i mniej dopracowany niż CC201DC, co rekompensuje jednak tryb nocny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 29 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Fajne spostrzeżenia O ile svs zyskał dodatkowe możliwości regulacji ( 36 możliwych ustawień ) o tyle w daiwie to juz jest 60 możliwości - czy to nam tak potrzebne ? Co do łączonych systemów - jakos ten w stx nie pasował mi, dziwny, nie równy - wolałem bardzo prosty magnetyk z revo sx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Odpowiem pytaniem: Michale a tak szczerze, to przy Twoich zapewne pięknie zgranych zestawach kij/multik...w jakim zakresie rozpiętości ustawień i jak często zmieniasz te ustawienia? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 29 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Robert Malo kiedy - zazwyczaj mam odgórnie ustawione i heja - no chyba ze cos do głowy wleci aby po świrować Japończyków i jakiś skiping sie pobawić Eg Heracles Forcegrandis + zillon - mam 5,4 na magnetykuEg temujin crossfire Steed + t3 - mam long distance i 6Eg tactics tr - fr + alphas - mam 3 na magnetyku Jeszcze bedzie jeden zestaw...Eg kaleido Black racer + metanium - ale tu nie mam pojecia Na prawdę regulacja jest +- 1 klik na magnetyku Malo kiedy więcej Robert a w Twoich perełkach ?:-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 (edytowane) Spodziewałem się takiej odpowiedzi. W praktyce, w dobrze zgranym zestawie dochodzimy do ustawień optymalnych i ... zapominamy o kombinowaniu. A co do moich "staruszków" ? Wspomnę tylko o modelach z lat 70-80, na lewa łapkę, którymi lubię połowić jak mnie najdzie. Te z hamulcem odśrodkowym na dwa bloczki, obsługuję właściwie tylko regulując docisk szpulki np. ABU AMBASSADEUR 5001 C. Natomiast co do modeli z tamtych lat z hamulcem magnetycznym, regulowanym zewnętrznie ( )np. DAIWA PROCASTER PMA 33 SL, SHIMANO BANTAM MAG 201 SE, SHIMANO BANTAM SUPER SPEED MASTER 2001 Tutaj sztuką jest rzucić przynęta o wadze ok 10-15g z przykręconym magnetykiem na więcej niż 4 w skali 10. (ok. 20 pozycji ustawień). Magnesy sa wielkie jak kajzerki i ogromnej mocy więc ustawienie 1-2 jest optymalne przy docisku szpulki ustawionym na minimum eliminujące luzy poprzeczne. Trzeba jednak pamiętać do jakich kijów wtedy dopinano te multiki, na jakie przynęty łowiono (nie myślano o jakichś wymyślnych UL bo i po co?) Kiedy składam sobie taki zestaw z poczciwa Algą 3 - 4 to wszystko gra i buczy. Tak to wygląda np w dzisiaj odebranym z Holandii (dzięki Adamie ) Ambassedeur XLT2LH SYNCROsorki za słabe fotki na szybko z komórki Edytowane 29 Października 2015 przez BOB1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 29 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Musze kiedys zobaczyć Twoja szafę na zywo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 (edytowane) Jest tam jeszcze miejsce w tej witrynce? Fakt - w dobranych zestawach mało co się zmienia ustawienia, jedynie z początku z górnych ustawień schodzi się na ile to możliwe niżej i stop po opanowaniu. Ale przy krótkich dokładnych rzutach czasami wraca się wyżej. Zdecydowanie 20/30 ustawień to za dużo/po co? 10 by wystarczyło, mamy jeszcze docisk szpuli:). Najwygodniejszy magnetyk. Edytowane 29 Października 2015 przez PILOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 (edytowane) Dorzucę jeszcze dość oryginalne rozwiązanie w Quantum Smoke. Rozbudowany do dziewięciu pinów hamulec odśrodkowy, regulowany z zewnątrz. W praktyce bardzo skuteczny i precyzyjny. Jak by ktoś nie zaglądał pod panel mógł by być przekonany , że to magnetyk.Z reszta cały multik jest bardzo interesujący tak maechanicznie jak i stylistycznie. Miałem i polecam)PS miejsce jeszcze jest Edytowane 29 Października 2015 przez BOB1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 mam Smoke i powiem że w porównaniu multikami z Abu s i sx zdecydowanie na plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi