Skocz do zawartości

Ukleje i jelce - jak je łowić?

kulfon

Rekomendowane odpowiedzi

Jelce i uklejki dobrze reagują na małe mokre i drobne suche muszki. Każdy zestaw od #5 w dół będzie odpowiedni, jest tylko kwestia przyponu - cieniutki. Jeśli chcesz łowić z premedytacją to polecam kijek #2. Wystarczająco mocna muchówka by poradzić sobie z przyłowem średniego pstrąga, klenia, a na jelcach będziesz miał frajdę z holu. Uklejka to chyba #0 lub #1.  ;) Zaczynając zabawę z muchówką wszędobylskie jelce i ukleje  były pierwszymi które atakowały moje mokre, fajna zabawa i trening zarazem przed sięgnięciem po lipienie.

Edytowane przez Andrzej Stanek
  • Like 2

Wedkarstwo to sztuka polowania, a nie szukanie jak naj...wiekszej/silniejszej/ladniejszej ryby na przedluzenie meskosci ;) Czasem lepiej spedzic pare h na cieszeniu sie zasluzonym odpoczynkiem na lonie przyrody, niz wkurzac sie utrata kolejnej przynety podczas polowania na wieksza rybe w miejscach, gdzie taka miala szance ocalec.

EDIT:

Tomy, toć Ty krasnopiórki lowiles zdaje sie na casta. To co sie czepiasz uklejek/jelczyków? ;) 

Edytowane przez Night_Walker
  • Like 5

Kiedyś gdy miałem sporo czasu to lapalem jelce. Zaczynalem w czerwcu a kończylem pod koniec sierpnia przeważnie na suchą wieczorem. Miałem fajne łowisko przy działce więc bywałem dość czesto. Zestaw lipieniowy czyli talon w 3 klasie ,pływająca linka i suchary te z którymi jeździłem na San wiązane na 0,10. Najlepsze były te ciemniejsze. Czasem na mokrą,też ciemne wzory. Ryby od najmniejszych do + 30.

• Like 1

Tomy ,Ty się nie śmiej , jelec i ukleja mogą się stać alternatywą dla ryb takich jak szczupak i sandacz już w niedługiej  przyszłości. Czasem sam się zastanawiam ,tak po całym dniu bez brania, czy nie olać tego spinningu i po prostu nałapać "glizd" a potem zacząć trzebić nieprzebrane stada bezczelnej uklei.... :D  :D. W sumie ukleja to taki mały tarpon a jelec... no cóż jelec to jelec 

• Like 2

Wedkarstwo to sztuka polowania, a nie szukanie jak naj...wiekszej/silniejszej/ladniejszej ryby na przedluzenie meskosci ;) Czasem lepiej spedzic pare h na cieszeniu sie zasluzonym odpoczynkiem na lonie przyrody, niz wkurzac sie utrata kolejnej przynety podczas polowania na wieksza rybe w miejscach, gdzie taka miala szance ocalec.

EDIT:

Tomy, toć Ty krasnopiórki lowiles zdaje sie na casta. To co sie czepiasz uklejek/jelczyków? ;)

Krasnopióry to zdecydowanie większy kaliber niż uklejka a do Jelcy nie mam nic.To już fajna ryba muchowa.

Tomy ,Ty się nie śmiej , jelec i ukleja mogą się stać alternatywą dla ryb takich jak szczupak i sandacz już w niedługiej  przyszłości. Czasem sam się zastanawiam ,tak po całym dniu bez brania, czy nie olać tego spinningu i po prostu nałapać "glizd" a potem zacząć trzebić nieprzebrane stada bezczelnej uklei.... :D  :D. W sumie ukleja to taki mały tarpon a jelec... no cóż jelec to jelec 

...w tym kraju jest to możliwe.Jednak jako odskocznie od casta wybrałem sobie ten gatunek przynajmniej coś czuć na kiju :)

post-46714-0-20433000-1446176794_thumb.jpgpost-46714-0-31936000-1446176824_thumb.jpg

Jak bym już sę uparł i chciał łowić uklejki na muszkę to uderzyłbym w tenkarę.Bawiłem się tym kiedyś z takim zamiarem ale brały kropy,w miejscu gdzie bym się ich w życiu nie spodziewał.

post-46714-0-50489800-1446176996_thumb.jpgpost-46714-0-97047200-1446177002_thumb.jpgpost-46714-0-92427700-1446177008_thumb.jpgpost-46714-0-19346800-1446177015_thumb.jpg

Edytowane przez Tomy
  • Like 4

Ja lowie uklejki z corka :) Nimfki na mikrohaczykach. Po rzucie czekamy 2-3 sek. i zacinamy na palke Iub sciagamy nimfe jak mini streamerka. Jak dobierzemy czas w sekundach po zacieciu to ryba jest w kazdym rzucie tylko czasem spadaja.

Mała cykada rewelacja na ukleje.I oczywiście sucharek, uczy pokory i sztuki wędkarskiej. 

Na najblizszym lowieniu z corka tez bedziemy testowac tenkare. Juz nia lowilismy i jest super :) Na uklejki mamy troche przyciezka tenkare, za szybka ale i tak sie pobawimy. Plotki tez bedziemy lowic, zreszta lipienie , pstragi i teczaki rowniez :)

Jesli chodzi o przypon to dla mnie 0,10 na uklejki to jest juz super grubo.

Ze wzgledu na wielkosc muszek 0,08 jest lepszy - nie ma takiego dubletu uklejek ktorego bys nie wyholowal a male muszki lepiej sie prezentuja. Przylow w postaci plotek tez na takiej nitce wyholujesz. Uklejki nie sa szczegolnie wybredne jesli chodzi o muchy,  raczej wielkosc jest kluczowa - czyli najmniejsze z arsenalu. Mi sprawdzaly sie Sanowe muchy, tak samo pedalki jak i mikrokielzyki. Fantazyjne oczojeby np pomaranczowe kielze tez dzialaly, byle wiazane na malych hakach.  U mnie muszki uklejowe wybiera corka, z dziecieca fantazja. Opalizujace akcenty tez nie przeszkadzaja. 

Jestem wielkim milosnikiem najmniejszych bazantek w dosc oszczednej wrecz chudej wersji (nie tylko na ukleje) i chyba takie nimfetki w wersji mikro bym wybral jako nr 1. Na bazantki jest sporo przylowow krasnopiorek wiec jesli sa w lowisku dalbym przypon 0,10. Grubszy przypon tylko jesli zbiornik jest zagloniony. Jesli chodzi o bazantki to najbardziej lubie aby pioro bazanta mialo ciemny odcien brazu i nalrawde mocno wpadalo w fiolet. Im ladniej pracuje i opalizuje na sloncu tym lowniejsza jest ta nimfa. Oczywiscie koniecznie przewiazana miedzianym drucikiem.

Edytowane przez ictus

• 2 tygodnie później...

Tak na szybko - łowić sprzętem jakim się ma do dyspozycji. Osobiście nie inwestowałbym w Talona, żeby łapać jelce. Sam pomysł głeboko pochwalam, jest to bardzo dobry trening do tego, żeby nauczyć się łapać na małych rzeczkach (poruszanie się, celność rzutów, zacięcie - jelczyki są dość szybkie :), itd). Polecam sucharka i nimfkę. Na co łowić - popatrz na nadbrzeżne pajęczyny, będziesz wiedzał co lata dookoła i staraj się dobrać coś podobnego. Przyponik 0,10 i ogień, tylko nie strzelaj z bata, bo przy 0,10 będzie to kosztowało nową przynętę.