kulfon Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Witam. Czy może mi ktoś rozjaśnić temat łowienia tych jakże licznych rybek w naszych wodach? domyślam się że zestaw powinien być bardzo delikatny ale chętnie przeczytam jakieś bardziej fachowe wypowiedzi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Jak dzial wskazuje, koledze @kulfon, zapewne chodzi o lowienie jelcy i ukleji na muche Nie na splawik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulfon Opublikowano 29 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 dokładnie tak, chodzi mi o łowienie na muszke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 (edytowane) Jelce i uklejki dobrze reagują na małe mokre i drobne suche muszki. Każdy zestaw od #5 w dół będzie odpowiedni, jest tylko kwestia przyponu - cieniutki. Jeśli chcesz łowić z premedytacją to polecam kijek #2. Wystarczająco mocna muchówka by poradzić sobie z przyłowem średniego pstrąga, klenia, a na jelcach będziesz miał frajdę z holu. Uklejka to chyba #0 lub #1. Zaczynając zabawę z muchówką wszędobylskie jelce i ukleje były pierwszymi które atakowały moje mokre, fajna zabawa i trening zarazem przed sięgnięciem po lipienie. Edytowane 29 Października 2015 przez Andrzej Stanek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Taka uklej to musi dawać czadu na kiju.Jezuuuu! 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 (edytowane) Wedkarstwo to sztuka polowania, a nie szukanie jak naj...wiekszej/silniejszej/ladniejszej ryby na przedluzenie meskosci Czasem lepiej spedzic pare h na cieszeniu sie zasluzonym odpoczynkiem na lonie przyrody, niz wkurzac sie utrata kolejnej przynety podczas polowania na wieksza rybe w miejscach, gdzie taka miala szance ocalec. EDIT:Tomy, toć Ty krasnopiórki lowiles zdaje sie na casta. To co sie czepiasz uklejek/jelczyków? Edytowane 29 Października 2015 przez Night_Walker 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Kiedyś gdy miałem sporo czasu to lapalem jelce. Zaczynalem w czerwcu a kończylem pod koniec sierpnia przeważnie na suchą wieczorem. Miałem fajne łowisko przy działce więc bywałem dość czesto. Zestaw lipieniowy czyli talon w 3 klasie ,pływająca linka i suchary te z którymi jeździłem na San wiązane na 0,10. Najlepsze były te ciemniejsze. Czasem na mokrą,też ciemne wzory. Ryby od najmniejszych do + 30. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strumien Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Tomy ,Ty się nie śmiej , jelec i ukleja mogą się stać alternatywą dla ryb takich jak szczupak i sandacz już w niedługiej przyszłości. Czasem sam się zastanawiam ,tak po całym dniu bez brania, czy nie olać tego spinningu i po prostu nałapać "glizd" a potem zacząć trzebić nieprzebrane stada bezczelnej uklei.... . W sumie ukleja to taki mały tarpon a jelec... no cóż jelec to jelec 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Ja lowie uklejki z corka Nimfki na mikrohaczykach. Po rzucie czekamy 2-3 sek. i zacinamy na palke Iub sciagamy nimfe jak mini streamerka. Jak dobierzemy czas w sekundach po zacieciu to ryba jest w kazdym rzucie tylko czasem spadaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franc Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Ja swego czasu miałem taką przygodę z jelcami i uklejami .Bardzo uczy pokory taka zabawa. Łowiłem kijem do sznura w 1 klasie i przede wszystkim sucharek.Z żyłką nie ma co przesadzać 0,12 w ogóle nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 (edytowane) Wedkarstwo to sztuka polowania, a nie szukanie jak naj...wiekszej/silniejszej/ladniejszej ryby na przedluzenie meskosci Czasem lepiej spedzic pare h na cieszeniu sie zasluzonym odpoczynkiem na lonie przyrody, niz wkurzac sie utrata kolejnej przynety podczas polowania na wieksza rybe w miejscach, gdzie taka miala szance ocalec. EDIT:Tomy, toć Ty krasnopiórki lowiles zdaje sie na casta. To co sie czepiasz uklejek/jelczyków? Krasnopióry to zdecydowanie większy kaliber niż uklejka a do Jelcy nie mam nic.To już fajna ryba muchowa. Tomy ,Ty się nie śmiej , jelec i ukleja mogą się stać alternatywą dla ryb takich jak szczupak i sandacz już w niedługiej przyszłości. Czasem sam się zastanawiam ,tak po całym dniu bez brania, czy nie olać tego spinningu i po prostu nałapać "glizd" a potem zacząć trzebić nieprzebrane stada bezczelnej uklei.... . W sumie ukleja to taki mały tarpon a jelec... no cóż jelec to jelec ...w tym kraju jest to możliwe.Jednak jako odskocznie od casta wybrałem sobie ten gatunek przynajmniej coś czuć na kiju Jak bym już sę uparł i chciał łowić uklejki na muszkę to uderzyłbym w tenkarę.Bawiłem się tym kiedyś z takim zamiarem ale brały kropy,w miejscu gdzie bym się ich w życiu nie spodziewał. Edytowane 30 Października 2015 przez Tomy 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jarek K. Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Jakby zaczac od glupikow to potem mozna przezucic sie na uklejki i miec hol zycia pozdrawiam i zycze powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdansb Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Ja lowie uklejki z corka Nimfki na mikrohaczykach. Po rzucie czekamy 2-3 sek. i zacinamy na palke Iub sciagamy nimfe jak mini streamerka. Jak dobierzemy czas w sekundach po zacieciu to ryba jest w kazdym rzucie tylko czasem spadaja.Mała cykada rewelacja na ukleje.I oczywiście sucharek, uczy pokory i sztuki wędkarskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Na najblizszym lowieniu z corka tez bedziemy testowac tenkare. Juz nia lowilismy i jest super Na uklejki mamy troche przyciezka tenkare, za szybka ale i tak sie pobawimy. Plotki tez bedziemy lowic, zreszta lipienie , pstragi i teczaki rowniez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulfon Opublikowano 30 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Wielkie dzięki za pomoc w rozjaśnieniu tematu panowie. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 (edytowane) Jesli chodzi o przypon to dla mnie 0,10 na uklejki to jest juz super grubo.Ze wzgledu na wielkosc muszek 0,08 jest lepszy - nie ma takiego dubletu uklejek ktorego bys nie wyholowal a male muszki lepiej sie prezentuja. Przylow w postaci plotek tez na takiej nitce wyholujesz. Uklejki nie sa szczegolnie wybredne jesli chodzi o muchy, raczej wielkosc jest kluczowa - czyli najmniejsze z arsenalu. Mi sprawdzaly sie Sanowe muchy, tak samo pedalki jak i mikrokielzyki. Fantazyjne oczojeby np pomaranczowe kielze tez dzialaly, byle wiazane na malych hakach. U mnie muszki uklejowe wybiera corka, z dziecieca fantazja. Opalizujace akcenty tez nie przeszkadzaja. Jestem wielkim milosnikiem najmniejszych bazantek w dosc oszczednej wrecz chudej wersji (nie tylko na ukleje) i chyba takie nimfetki w wersji mikro bym wybral jako nr 1. Na bazantki jest sporo przylowow krasnopiorek wiec jesli sa w lowisku dalbym przypon 0,10. Grubszy przypon tylko jesli zbiornik jest zagloniony. Jesli chodzi o bazantki to najbardziej lubie aby pioro bazanta mialo ciemny odcien brazu i nalrawde mocno wpadalo w fiolet. Im ladniej pracuje i opalizuje na sloncu tym lowniejsza jest ta nimfa. Oczywiscie koniecznie przewiazana miedzianym drucikiem. Edytowane 31 Października 2015 przez ictus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skerim Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 Tak na szybko - łowić sprzętem jakim się ma do dyspozycji. Osobiście nie inwestowałbym w Talona, żeby łapać jelce. Sam pomysł głeboko pochwalam, jest to bardzo dobry trening do tego, żeby nauczyć się łapać na małych rzeczkach (poruszanie się, celność rzutów, zacięcie - jelczyki są dość szybkie , itd). Polecam sucharka i nimfkę. Na co łowić - popatrz na nadbrzeżne pajęczyny, będziesz wiedzał co lata dookoła i staraj się dobrać coś podobnego. Przyponik 0,10 i ogień, tylko nie strzelaj z bata, bo przy 0,10 będzie to kosztowało nową przynętę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Szklak do cienkich przyponów, do siłowych holi - najlepszy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 13 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Jak teraz szukalem #3 to prawie kupilem szklaka. Jesli zdecyduje sie na sprzedaz spiningow na pewno sobie szklana muchuweczke nabede. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 13 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Jak teraz szukalem #3 to prawie kupilem szklaka. Jesli zdecyduje sie na sprzedaz choc czesci spiningow na pewno sobie szklana muchuweczke nabede. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi