Skocz do zawartości

okuma raw II 40

grunwald1980

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Używam Okumy RawII fd40. Młynek fajnie nawija, przyjemnie kręci, nic nie stuka puka itp działa bez zarzutów. Jest wartą swej ceny wątpię żeby znaleźć coś z tej półki lepszego, Shimano stradick watpie aby był tak żywotny jak Okuma. To naprawdę dobry kręcioł godny polecenia.

• 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Mam na imię Janusz. Nałogowo wędkarstwem zajmuję się od początku lat 70-tych. Mieszkam w Suwałkach. Z lenistwa od ok. 30 lat łowię w 99,9% na Wigrach.  Mam nadzieję, że zdążę jeszcze zaliczyć kilka wypadów dorszowych.

Odnośnie kołowrotka Okuma Raw II. Na "sucho" wspaniały kołowrotek. Czekam na rozpoczęcie sezonu w maju.

Prawie wszystko zgodne z opisem katalogowym Dragona. Oprócz wagi. Waga katalogowa Okumy Raw II 40 to 300g. Waga rzeczywista - 341g!!!

W zeszłym roku kupiłem kij Okumy Black Rock 2,75  7-30. Waga katalogowa podana przez Dragona zaniżona o 20g.

Przymierzam się do zakupu plecionki HM8X Forte, lub Nano Clear 8. Po przyłapaniu firmy Dragon na kłamstwach reklamowych,  zastanawiam się, o ile dane katalogowe w tym przypadku są przekłamane. Dotyczy to również innych rzeczy, np. żyłek.

Edytowane przez Janusszr

• 3 tygodnie później...

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Mam na imię Janusz. Nałogowo wędkarstwem zajmuję się od początku lat 70-tych. Mieszkam w Suwałkach. Z lenistwa od ok. 30 lat łowię w 99,9% na Wigrach.  Mam nadzieję, że zdążę jeszcze zaliczyć kilka wypadów dorszowych.

Odnośnie kołowrotka Okuma Raw II. Na "sucho" wspaniały kołowrotek. Czekam na rozpoczęcie sezonu w maju.

Prawie wszystko zgodne z opisem katalogowym Dragona. Oprócz wagi. Waga katalogowa Okumy Raw II 40 to 300g. Waga rzeczywista - 341g!!!

W zeszłym roku kupiłem kij Okumy Black Rock 2,75  7-30. Waga katalogowa podana przez Dragona zaniżona o 20g.

Przymierzam się do zakupu plecionki HM8X Forte, lub Nano Clear 8. Po przyłapaniu firmy Dragon na kłamstwach reklamowych,  zastanawiam się, o ile dane katalogowe w tym przypadku są przekłamane. Dotyczy to również innych rzeczy, np. żyłek.

Żeby tylko ta firma ???????  żyłki, plecionki

Edytowane przez Tadeusz67

• 3 tygodnie później...

Witam,

mam 2 pytania do użytkowników okumy raw II 55.

Mianowicie :

1. jaka jest prawdziwa waga tego kołowrotka ?, Dragon melduje 420 g, natomiast strony zagraniczne mówią o wadze 480 g i  mocy hamulca do 35lb

2. czy kołowrotek sprawdzi się przy trolu sumowym i obsłuży gumy na główkach 50+.

Z góry dziękuje za pomoc.

Witam,

mam 2 pytania do użytkowników okumy raw II 55.

Mianowicie :

1. jaka jest prawdziwa waga tego kołowrotka ?, Dragon melduje 420 g, natomiast strony zagraniczne mówią o wadze 480 g i  mocy hamulca do 35lb

2. czy kołowrotek sprawdzi się przy trolu sumowym i obsłuży gumy na główkach 50+.

Z góry dziękuje za pomoc.

Strony zagraniczne są najprawdopodobniej bliżej prawdy. W każdym sklepie spożywczym jest dokładna waga - można zważyć. Kiedyś sprzedawcę internetowego błystek zachęciłem do zważenia, gdyż nie znał wagi.

Sądzę, że wielkość 55 obsłuży główki 100g i suma w granicach setki :) - kilogramów oczywiście.

Edytowane przez Janusszr

Mam w tej chwili RAW II 55 z nawiniętą grubszą plecionką 250 m i dużą agrafkę z krętlikiem - waży 517 g, więc pewnie bez linki waży 480 g. Błąd w ciężarze podany w Katalogu Dragona wynika z błędnego podania wagi kołowrotków Okumy w katalogu Okumy.

RA II 55 nadaje się do ciężkiego łowienia sumów, pozostaje tylko zapytać o jakiej wadze sumów kolega myśli? Jeśli to mają być osobniki 45+ kg, to proponuję RAW II 65.

Kołowrotkiem 55 łowiłem pilkerem 250 g i nie było problemów.

pozdrawiam

• 2 miesiące temu...

Witam wszystkich serdecznie. Odwiedzam to forum po namowie znajomego. Opowiadał mi o ciekawych tematach poruszanych na forach i o informacjach , którymi dzielą się tu ludzie. Postanowiłem sprawdzić. Mam problem !!! Poszukuję kołowrotka do spiningu na naszej królowej polskich rzek. Szukałem, czytałem i wydaje mi się że znalazłem. kołowrotek w cenie do 500 złoty. Taką chcę przeznaczyć kwotę.

Kołowrotek OKUMA RAW II FD 40

Testował to ktoś?? Liczę na opinie!!

• 2 tygodnie później...

Siemanko czy jest ktos wstanie powiedzieć jak Okuma Raw II w rozmarzę 40 radzi sobie z dużymi obrotówkami takimi nr 4 i 5? Bo potrzebuje w miarę tani kołowrotek ale żeby  był solidny nie jak  te badziewie zauber cf który mnie strasznie irytuje. Pozdrawiam

Wiele 

Siemanko czy jest ktos wstanie powiedzieć jak Okuma Raw II w rozmarzę 40 radzi sobie z dużymi obrotówkami takimi nr 4 i 5? Bo potrzebuje w miarę tani kołowrotek ale żeby  był solidny nie jak  te badziewie zauber cf który mnie strasznie irytuje. Pozdrawiam

Ja przechodziłem przez Redy i Zaubery i już o nich zapominam. W podobnych pieniądzach jak ta Okuma możesz kupić Spro Opera w rozmiarze 1240,posuw ślimak ,wodzik podparty na dwóch wałkach,12 łożysk ,tam nic ci nie będzie stukać ,pukać,dużo lepszy od Red Arca, jedynie co to o rolkę trzeba mocno dbać bo jest mniej dopracowana w porównaniu do innych Spro,no i waga,ponad 400 gr.Ja sprzedałem bo mi waga nie pasowała i trochę żałuję .Ale w sumie Shimano na które się przerzucam radzi sobie wyśmienicie.

Wiele 

Ja przechodziłem przez Redy i Zaubery i już o nich zapominam. W podobnych pieniądzach jak ta Okuma możesz kupić Spro Opera w rozmiarze 1240,posuw ślimak ,wodzik podparty na dwóch wałkach,12 łożysk ,tam nic ci nie będzie stukać ,pukać,dużo lepszy od Red Arca, jedynie co to o rolkę trzeba mocno dbać bo jest mniej dopracowana w porównaniu do innych Spro,no i waga,ponad 400 gr.Ja sprzedałem bo mi waga nie pasowała i trochę żałuję .Ale w sumie Shimano na które się przerzucam radzi sobie wyśmienicie.

Zawsze  można model mniejszy kupić  waży nie cale 300gr

RAW nie znam, mam okumę Inspira i jak na tą cenę mechanizm jest mocarny. System EOS ma tą wadę że poniżej pewnej grubości linki/żyłki ułożenie pozostawia trochę do życzenia.

Do bardzo ciężkiego spina to bym wolał Penna spinfishera albo jakiś antyk typu Quick 4001 albo Cardinal C4.

• 2 miesiące temu...

Witam was

czy możecie coś powiedzieć o tym kołowrotku? ktoś go posiada? - czy może wyborem bedzie inny ? kwota 500 zł do wydania

bede wdzięczny za jakieś informacje

Polecam korzystanie z wyszukiwarki, nie ma potrzeby powielania tematów - łączę z już istniejącym

Edytowane przez milupa