konrado Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Witam. Używam Okumy RawII fd40. Młynek fajnie nawija, przyjemnie kręci, nic nie stuka puka itp działa bez zarzutów. Jest wartą swej ceny wątpię żeby znaleźć coś z tej półki lepszego, Shimano stradick watpie aby był tak żywotny jak Okuma. To naprawdę dobry kręcioł godny polecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marianosum Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Taki dubelek. http://jerkbait.pl/topic/54133-okuma-raw-ii/#entry1633542 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz67 Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Czy np, 1,0 Duel Hardcore x8 to już odpowiednia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Nie, jest zbyt hardcore. Poszukaj softcore. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz67 Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Kamil doprecyzuj co masz na myśli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam wszystkich bardzo serdecznie.Mam na imię Janusz. Nałogowo wędkarstwem zajmuję się od początku lat 70-tych. Mieszkam w Suwałkach. Z lenistwa od ok. 30 lat łowię w 99,9% na Wigrach. Mam nadzieję, że zdążę jeszcze zaliczyć kilka wypadów dorszowych. Odnośnie kołowrotka Okuma Raw II. Na "sucho" wspaniały kołowrotek. Czekam na rozpoczęcie sezonu w maju.Prawie wszystko zgodne z opisem katalogowym Dragona. Oprócz wagi. Waga katalogowa Okumy Raw II 40 to 300g. Waga rzeczywista - 341g!!!W zeszłym roku kupiłem kij Okumy Black Rock 2,75 7-30. Waga katalogowa podana przez Dragona zaniżona o 20g.Przymierzam się do zakupu plecionki HM8X Forte, lub Nano Clear 8. Po przyłapaniu firmy Dragon na kłamstwach reklamowych, zastanawiam się, o ile dane katalogowe w tym przypadku są przekłamane. Dotyczy to również innych rzeczy, np. żyłek. Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez Janusszr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Po przyłapaniu firmy Dragon na kłamstwach reklamowych, zastanawiam się, o ile dane katalogowe w tym przypadku są przekłamane. Dotyczy to również innych rzeczy, np. żyłek. To je marketing Panie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz67 Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 (edytowane) Witam wszystkich bardzo serdecznie.Mam na imię Janusz. Nałogowo wędkarstwem zajmuję się od początku lat 70-tych. Mieszkam w Suwałkach. Z lenistwa od ok. 30 lat łowię w 99,9% na Wigrach. Mam nadzieję, że zdążę jeszcze zaliczyć kilka wypadów dorszowych. Odnośnie kołowrotka Okuma Raw II. Na "sucho" wspaniały kołowrotek. Czekam na rozpoczęcie sezonu w maju.Prawie wszystko zgodne z opisem katalogowym Dragona. Oprócz wagi. Waga katalogowa Okumy Raw II 40 to 300g. Waga rzeczywista - 341g!!!W zeszłym roku kupiłem kij Okumy Black Rock 2,75 7-30. Waga katalogowa podana przez Dragona zaniżona o 20g.Przymierzam się do zakupu plecionki HM8X Forte, lub Nano Clear 8. Po przyłapaniu firmy Dragon na kłamstwach reklamowych, zastanawiam się, o ile dane katalogowe w tym przypadku są przekłamane. Dotyczy to również innych rzeczy, np. żyłek.Żeby tylko ta firma ??????? żyłki, plecionki Edytowane 4 Maja 2015 przez Tadeusz67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziwny73 Opublikowano 24 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2015 Witam,mam 2 pytania do użytkowników okumy raw II 55.Mianowicie :1. jaka jest prawdziwa waga tego kołowrotka ?, Dragon melduje 420 g, natomiast strony zagraniczne mówią o wadze 480 g i mocy hamulca do 35lb2. czy kołowrotek sprawdzi się przy trolu sumowym i obsłuży gumy na główkach 50+.Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziwny73 Opublikowano 24 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2015 Witam,mam 2 pytania do użytkowników okumy raw II 55.Mianowicie :1. jaka jest prawdziwa waga tego kołowrotka ?, Dragon melduje 420 g, natomiast strony zagraniczne mówią o wadze 480 g i mocy hamulca do 35lb2. czy kołowrotek sprawdzi się przy trolu sumowym i obsłuży gumy na główkach 50+.Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 26 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 (edytowane) Strony zagraniczne są najprawdopodobniej bliżej prawdy. W każdym sklepie spożywczym jest dokładna waga - można zważyć. Kiedyś sprzedawcę internetowego błystek zachęciłem do zważenia, gdyż nie znał wagi.Sądzę, że wielkość 55 obsłuży główki 100g i suma w granicach setki - kilogramów oczywiście. Edytowane 26 Maja 2015 przez Janusszr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnluki Opublikowano 26 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Mam w tej chwili RAW II 55 z nawiniętą grubszą plecionką 250 m i dużą agrafkę z krętlikiem - waży 517 g, więc pewnie bez linki waży 480 g. Błąd w ciężarze podany w Katalogu Dragona wynika z błędnego podania wagi kołowrotków Okumy w katalogu Okumy.RA II 55 nadaje się do ciężkiego łowienia sumów, pozostaje tylko zapytać o jakiej wadze sumów kolega myśli? Jeśli to mają być osobniki 45+ kg, to proponuję RAW II 65.Kołowrotkiem 55 łowiłem pilkerem 250 g i nie było problemów. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnluki Opublikowano 27 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 witam ponownie, zważyłem RAW bez plećki - 504 g. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HADES1983 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Witam wszystkich serdecznie. Odwiedzam to forum po namowie znajomego. Opowiadał mi o ciekawych tematach poruszanych na forach i o informacjach , którymi dzielą się tu ludzie. Postanowiłem sprawdzić. Mam problem !!! Poszukuję kołowrotka do spiningu na naszej królowej polskich rzek. Szukałem, czytałem i wydaje mi się że znalazłem. kołowrotek w cenie do 500 złoty. Taką chcę przeznaczyć kwotę. Kołowrotek OKUMA RAW II FD 40Testował to ktoś?? Liczę na opinie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 http://jerkbait.pl/topic/22320-okuma-raw-ii/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_moto Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 W końcu krajan witamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HADES1983 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) Dzięki za pomoc. Witam kolegę. Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez HADES1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw.RP Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 witam ponownie, zważyłem RAW bez plećki - 504 g. pozdrawiamZgadza się!moja waga pokazała 505gr (o 1gr nie ma się co spierać ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrado Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 odezwij się na prv posiadam ten młynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysyterrorysta Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Siemanko czy jest ktos wstanie powiedzieć jak Okuma Raw II w rozmarzę 40 radzi sobie z dużymi obrotówkami takimi nr 4 i 5? Bo potrzebuje w miarę tani kołowrotek ale żeby był solidny nie jak te badziewie zauber cf który mnie strasznie irytuje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bony20 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Mam model Raw 30 i radzi sobie z 5-tkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzyk Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Wiele Siemanko czy jest ktos wstanie powiedzieć jak Okuma Raw II w rozmarzę 40 radzi sobie z dużymi obrotówkami takimi nr 4 i 5? Bo potrzebuje w miarę tani kołowrotek ale żeby był solidny nie jak te badziewie zauber cf który mnie strasznie irytuje. PozdrawiamJa przechodziłem przez Redy i Zaubery i już o nich zapominam. W podobnych pieniądzach jak ta Okuma możesz kupić Spro Opera w rozmiarze 1240,posuw ślimak ,wodzik podparty na dwóch wałkach,12 łożysk ,tam nic ci nie będzie stukać ,pukać,dużo lepszy od Red Arca, jedynie co to o rolkę trzeba mocno dbać bo jest mniej dopracowana w porównaniu do innych Spro,no i waga,ponad 400 gr.Ja sprzedałem bo mi waga nie pasowała i trochę żałuję .Ale w sumie Shimano na które się przerzucam radzi sobie wyśmienicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysyterrorysta Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Wiele Ja przechodziłem przez Redy i Zaubery i już o nich zapominam. W podobnych pieniądzach jak ta Okuma możesz kupić Spro Opera w rozmiarze 1240,posuw ślimak ,wodzik podparty na dwóch wałkach,12 łożysk ,tam nic ci nie będzie stukać ,pukać,dużo lepszy od Red Arca, jedynie co to o rolkę trzeba mocno dbać bo jest mniej dopracowana w porównaniu do innych Spro,no i waga,ponad 400 gr.Ja sprzedałem bo mi waga nie pasowała i trochę żałuję .Ale w sumie Shimano na które się przerzucam radzi sobie wyśmienicie.Zawsze można model mniejszy kupić waży nie cale 300gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2015 RAW nie znam, mam okumę Inspira i jak na tą cenę mechanizm jest mocarny. System EOS ma tą wadę że poniżej pewnej grubości linki/żyłki ułożenie pozostawia trochę do życzenia. Do bardzo ciężkiego spina to bym wolał Penna spinfishera albo jakiś antyk typu Quick 4001 albo Cardinal C4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snajper0910 Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 (edytowane) Witam wasczy możecie coś powiedzieć o tym kołowrotku? ktoś go posiada? - czy może wyborem bedzie inny ? kwota 500 zł do wydaniabede wdzięczny za jakieś informacje Polecam korzystanie z wyszukiwarki, nie ma potrzeby powielania tematów - łączę z już istniejącym Edytowane 29 Października 2015 przez milupa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi