Skocz do zawartości

Ciepła czapka dla wędkarza

tunczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem. Jak tylko założę i pośmigam trochę to zaczynam się drapać po głowie jak w każdej innej czapce. Jednak moja głowa nie jest do czapki stworzona. Opaska narciarska na uszy i kaptur musi wystarczyć.

Mama tak samo jak Andrzej, merino ma to do siebie, że potrafi zadrapać.

Złotym środkiem jest dla mnie czapeczka z daszkiem, nie dość, że kaptur zostaje na głowie i nie nachodzi na oczy, to jeszcze termika (ciepło zostaje tam gdzie powinno być) jest ok. Oczywiście czapką zimową nie mogę tego nazwać.

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Przyznam się że nie znoszę czapek i to wszelkiego rodzaju .Wcześniej katowałem się jesienią ,zimą i wiosną czapeczką z daszkiem a jak było naprawdę zimno to wełnianymi przypadkowymi czapkami kupionymi tanio na rynku. Od tego roku postanowiłem sprawę definitywnie rozwiązać i zakupiłem czapkę Vision  i wiem że już jej nie rzucę gdzieś w kąt i zapomnę a potem kupię jakąś nową tylko ta czapka stała się moją ulubioną rzeczą sprzętu wędkarskiego na równi traktowana z innym wyposażeniem wędkarskim .Zapewnia ciepło oraz ochronę przed wiatrem , dobrze się nią nosi i nie denerwuje .Podczas wędkowania szczególnie przy zimnej i wietrznej pogodzie nie rozprasza a wędkarz może skupić się na wędkowaniu. Jak jest w miarę cieplej i bezwietrznie  to można ją ściągnąć "do tyłu" i z czapki robi się doskonały szalik ,który chroni szyję przed zimnem . Chodzi o coś takiego . http://hurch.pl/face-polartec-mask-brown-p728.html

6e75bfa5eef959ff9a5b48b57e2cb792.jpg

• Like 1

Ja podobnie jak kolega @piotrrd używam patrolówki ( z daszkiem) wzorek wz93 i na to kaptur. Daszek trzyma kaptur i nie wpada na oczy. Jak jest zimno to szalokominiarka. Ewentualnie jak ta się pierze to takie coś jak mam w avku ale to ostateczność:)

Arek, ten daszek jest sztywny i nie ulega deformacji ? Na zdjęciu wygląda na coś "miękkiego"

Daszek jest elastyczny i miękki  ,więc czapkę można zwinąć i włożyć do plecaka .Mimo że jest elastyczny to nie podlega deformacji :) Czapka uszyta jest z polaru i chroni dobrze przed zimnem i wiatrem ,szczególnie o tej porze roku godna polecenia

• 3 miesiące temu...