stugrzeg Opublikowano 2 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2009 Witam, Poszukuje tokarza precyzyjnego - wytoczenie 2-uch aluminiowych pierścieni na wymiar.Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazoon Opublikowano 25 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2011 Witam. Chciałbym zapytać czy dorabiane elementy aluminiowe trzeba anodyzować przed montażem wędki? Może się jakoś lakieruje?A może nie trzeba robić nic? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 25 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2011 Można zostawić tak jak wychodzi spod tokarki.Można wypolerować we własnym zakresie. Jak chcesz kolor to anodowanie, ważne żebyś wiedział co to za aluminium, takie info. bedzie potrzebne człowiekowi, który bedzie anodował. Wbrew powszechnej opinii anodoanie takich małych pierdółek, jest tanie. Polecam warsztaty, które robią w motocyklach i samochodach. O anodowaniu ogólnie: http://anodowanie.of.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazoon Opublikowano 25 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2011 Dzięki za odpowiedz. Mogę wytoczyć i wypolerować tylko niezabezpieczone aluminium chyba szybko koroduje ??? Ile orientacyjnie może kosztować anodyzowanie np. 1 pierścienia (przy np. 5 szt)??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matusiak Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 A dlaczego nie dural, przy małych elementach różnica wagowa minimalna i po spolerowaniu nie pokrywa się patyna ,odejdzie anodowanie ,chyba ze chcesz zrobić coś w kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Ile orientacyjnie może kosztować anodyzowanie np. 1 pierścienia (przy np. 5 szt)??? Pojęcia nie mam, nigdy mnie interesowały kolorowe pierścionki itp. Za, to oddawałem do anodowania części o wiele większe przedmioty, z różnych stopów alu i to są groszowe sprawy zwłaszcza w miejscach, gdzie ribią to na co dzień, mają różne wanny itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazoon Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 A dlaczego nie dural, przy małych elementach różnica wagowa minimalna i po spolerowaniu nie pokrywa się patyna ,odejdzie anodowanie ,chyba ze chcesz zrobić coś w kolor Muszę pomyśleć nad tym duralem. Ale czy on nie pokrywa się patyną?Masz jakieś doświadczenia z tym stopem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matusiak Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 A dlaczego nie dural, przy małych elementach różnica wagowa minimalna i po spolerowaniu nie pokrywa się patyna ,odejdzie anodowanie ,chyba ze chcesz zrobić coś w kolor Muszę pomyśleć nad tym duralem. Ale czy on nie pokrywa się patyną?Masz jakieś doświadczenia z tym stopem? Robie czasami pierścionki zakańczające z duralu na zamówienie, po spolerowaniu nie pokrywa się niczym, mam kilka które maja 4 lata i wyglądają jak wyjęte z polerki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario69 Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Witam!Zamierzam rozpocząć składanie swojej pierwszej wędeczki i utknąłem logistycznie w temacie pierścieni. Rękojeść, uchwyt, klej 2 składnikowy do montażu- wszystko jasne i przygotowane...Ale co z pierścieniami? Czy doklejamy je po zamontowaniu elementów rękojeści na tym samym 2 skł. kleju, a potem omotka i lakier? Czy najpierw omotka, pierścień na omotkę " na wcisk" i dalej lakier? Czy może składamy wszystko na raz do kupy, ścisk i do wyschnięcia? Jak sobie z tym radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 (edytowane) Można zrobić to i Tak i Tak :D . TZN:- najpierw ozdobna omotka i na nią wklejamy pierścień a potem lakierek lub- pierścień naklejamy bezpośrednio na blank , potem zamaskowanie omotką i lakierekWszystko uzależnione jest od dokładności dobrania średnicy pierścienia w stosunku do średnicy blanku . Edytowane 30 Października 2015 przez miramar69 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario69 Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Wklejanie na omotkę do mnie przemawia, ale muszę sprawdzić czy wejdzie, bo pierścienie dopasowywałem raczej do średnic blanku w danych miejscach. Tak czy siak pierścień doklejamy precyzyjnie już po ostatecznym zamontowaniu elementów rękojeści. Czy wskazany jest jakiś docisk czy wystarczy "grawitacyjnie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Bez roznicy, taki pierscien ma tylko funkcje ozdobna. Wiec mozesz go sobie wklejac jak tylko sobie wymyslisz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRIspin Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 (edytowane) Jeśli pierścień masz dobrany z lekkim luzem to możesz go osadzić na pasku taśmy papierowej tak żeby taśma nie wystawała poza pierścień później posmaruj delikatnie żywicą nałóż pierścień i dociągnij do gripu kawałkiem taśmy , a przy omotkowaniu podepchniesz troszkę nitki pod pierścień i nic nie będzie widać Edytowane 30 Października 2015 przez KRIS.spin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario69 Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Noo, dzięki za rady dobrzy ludzie!Teraz sobie chyba poradzę....A tak przy okazji...Wiem, że temat już nie raz wałkowany, ale czy któryś z Was malował samodzielnie blank? Cały blank... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Pelne lakierowanie czy wcierka? Wcierke robilem http://jerkbait.pl/topic/23654-del-toro-moje-patyki/?p=1361881 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario69 Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Ufff, Del Toro...ale poziom! Szacun!Czy ten lakier był jedno, czy dwuskładnikowy? Czym można odtłuścić przed wcierką żeby nie zniszczyć blanku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Dwuskladnikowy, taki sam jak do omotek. Plus dodany proszek z kolorem.Odtluszczalem acetonem, ale nie w jakims mocnym stezeniu. Zamiast acetonu, mozesz uzyc wodki lub innego alko (wiem wiem szkoda ) ale dziala wystarczajaco dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Aaaa najwazniejsze, przy wcierce musisz dobrac odpowiedni material ktorym wcierasz. Wcieralem taka szmatka do naczyc i taka wcierka fajnie wychodzi, ale niektore szmatki lubia sie mechacic i zostale sporo nitek na blanku.Wcieralem tez gabka, ale nie bylem zadowolony z efektu. Mozna tez wcierac recznikiem papierowym, sa takie gumowane czy cos, co sie nie rwia jak sa wilgotne. Wychodzi calkiem niezle, ale kladzie lakier bardzo cieniutko. Generalnie radze poprobowac rozne materialy na jakims kawalku blanku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Spokojni możesz malować bezbarwnym akrylowym natryskowo lub przez zanurzenie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar233 Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Czesc już raz pisałem ktos tu to obmyslił żeby wcierać zwykłą folia np woreczek strunowy albo folia a4 minimalne straty lakieru zadnych mechatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Czesc już raz pisałem ktos tu to obmyslił żeby wcierać zwykłą folia np woreczek strunowy albo folia a4 minimalne straty lakieru zadnych mechatek Folie jeszcze nie probowalem, nie bylo okazji na wcierke ostatnimi czasy. Ale napewno przetestuje.Chcialbym zonbaczyc zdjecie po takiej wcierce folia, czy lakier rowno rozklada sie na blanku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario69 Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Chyba wiem o jakich ściereczkach piszesz, wypróbuję. Przyszło mi też do głowy wykorzystanie kawałka firanki syntetycznej. Przeprowadzę próby z lakierem do omotek. Zwykły bezbarwny akryl? I co nic się z nim nie dzieje? Nie pęka nie odpryskuje, nie twardnieje zbytnio z czasem, UVły i te inne..?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Akryl jest odpowiednio elastyczny nie zamula blanku a co do pękania to robiłem juz tak kilka i jak na razie nic się nie dzieje a polysk jest jak na fabrycznym blanku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario69 Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Piotr, a możesz podać konkretną markę? Myślisz że można go wetrzeć szmatką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Odnośnie pierścionków jeszcze dodam że warto po wklejeniu na blank docisnąć go np. ciasnym kawałkiem pianki EVA. nie będzie wtedy odstawał od rękojeści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi