Skocz do zawartości

montowanie pierścieni (winding checks)

stugrzeg

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 lata później...

Można zostawić tak jak wychodzi spod tokarki.Można wypolerować we własnym zakresie. Jak chcesz kolor to anodowanie, ważne żebyś wiedział co to za aluminium, takie info. bedzie potrzebne człowiekowi, który bedzie anodował. Wbrew powszechnej opinii anodoanie takich małych pierdółek, jest tanie. Polecam warsztaty, które robią w motocyklach i samochodach.

O anodowaniu ogólnie:

http://anodowanie.of.pl/

:D

Ile orientacyjnie może kosztować anodyzowanie np. 1 pierścienia (przy np. 5 szt)???

Pojęcia nie mam, nigdy mnie interesowały kolorowe pierścionki itp. :D Za, to oddawałem do anodowania części o wiele większe przedmioty, z różnych stopów alu i to są groszowe sprawy zwłaszcza w miejscach, gdzie ribią to na co dzień, mają różne wanny itp.

A dlaczego nie dural, przy małych elementach różnica wagowa minimalna i po spolerowaniu nie pokrywa się patyna ,odejdzie anodowanie ,chyba ze chcesz zrobić coś w kolor

Muszę pomyśleć nad tym duralem. Ale czy on nie pokrywa się patyną?

Masz jakieś doświadczenia z tym stopem?

A dlaczego nie dural, przy małych elementach różnica wagowa minimalna i po spolerowaniu nie pokrywa się patyna ,odejdzie anodowanie ,chyba ze chcesz zrobić coś w kolor

Muszę pomyśleć nad tym duralem. Ale czy on nie pokrywa się patyną?

Masz jakieś doświadczenia z tym stopem?

Robie czasami pierścionki zakańczające z duralu na zamówienie, po spolerowaniu nie pokrywa się niczym, mam kilka które maja 4 lata i wyglądają jak wyjęte z polerki

• 3 lata później...

Witam!

Zamierzam rozpocząć składanie swojej pierwszej wędeczki i utknąłem logistycznie w temacie pierścieni. Rękojeść, uchwyt, klej 2 składnikowy do montażu- wszystko jasne i przygotowane...Ale co z pierścieniami? Czy doklejamy je po zamontowaniu elementów rękojeści na tym samym 2 skł. kleju, a potem omotka i lakier? Czy najpierw omotka, pierścień na omotkę " na wcisk" i dalej lakier? Czy może składamy wszystko na raz do kupy, ścisk i do wyschnięcia? Jak sobie z tym radzicie?

Można zrobić to i Tak i Tak :D  :D :D . 

TZN:

- najpierw ozdobna omotka i na nią wklejamy pierścień a potem lakierek

lub

- pierścień naklejamy bezpośrednio na blank , potem zamaskowanie omotką i lakierek

Wszystko uzależnione jest od dokładności  dobrania średnicy pierścienia w stosunku do średnicy blanku ;) .

Edytowane przez miramar69
  • Like 2

Wklejanie na omotkę do mnie przemawia, ale muszę sprawdzić czy wejdzie, bo pierścienie dopasowywałem raczej do średnic blanku w danych miejscach. Tak czy siak pierścień doklejamy precyzyjnie już po ostatecznym zamontowaniu elementów rękojeści. Czy wskazany jest jakiś docisk czy wystarczy "grawitacyjnie"?

Jeśli pierścień masz dobrany z lekkim luzem to możesz go osadzić na pasku taśmy papierowej  tak żeby taśma nie wystawała poza pierścień później posmaruj delikatnie żywicą nałóż pierścień i dociągnij do gripu  

kawałkiem taśmy , a przy  omotkowaniu podepchniesz troszkę nitki pod pierścień i nic nie będzie widać  ;)

Edytowane przez KRIS.spin
  • Like 1

Aaaa najwazniejsze, przy wcierce musisz dobrac odpowiedni material ktorym wcierasz. Wcieralem taka szmatka do naczyc i taka wcierka fajnie wychodzi, ale niektore szmatki lubia sie mechacic i zostale sporo nitek na blanku.

Wcieralem tez gabka, ale nie bylem zadowolony z efektu. Mozna tez wcierac recznikiem papierowym, sa takie gumowane czy cos, co sie nie rwia jak sa wilgotne. Wychodzi calkiem niezle, ale kladzie lakier bardzo cieniutko.

Generalnie radze poprobowac rozne materialy na jakims kawalku blanku :)

Czesc już raz pisałem ktos tu to obmyslił żeby wcierać zwykłą folia np woreczek strunowy albo folia a4 minimalne straty lakieru zadnych mechatek 

Folie jeszcze nie probowalem, nie bylo okazji na wcierke ostatnimi czasy. Ale napewno przetestuje.

Chcialbym zonbaczyc zdjecie po takiej wcierce folia, czy lakier rowno rozklada sie na blanku?

Chyba wiem o jakich ściereczkach piszesz, wypróbuję. Przyszło mi też do głowy wykorzystanie kawałka firanki syntetycznej. Przeprowadzę próby z lakierem do omotek.

Zwykły bezbarwny akryl? I co nic się z nim nie dzieje? Nie pęka nie odpryskuje, nie twardnieje zbytnio z czasem, UVły i te inne..?.