Skocz do zawartości

Nocne spiningowanie

Tomey

Rekomendowane odpowiedzi

Odległość rzutu małym lekkim wabikiem to jest udogodnienie.

Owszem w lecie łowię celowo tylko w nocy.

Wielkośc ryb różna max jazie oscylujace 1 kg i klenie do 2 kg chociaż w tym roku te drugie gdzieś się zmyły.

Nie mam zamiaru narzucać swego zdania nikomu każdy łowi jak chce

Ja łowię akurat tak.

Sorki. Chyba źle odebrałeś moje pytanie. To nie była zaczepka :D .

Ciekawość jedynie, gdyż sam nigdy nawet nie pomyślałem, by żyłkę 0,12 nawinąć na szpulkę kołowrotka.

Owszem używałem, jak już pisałem, w łowach spławikowych, jako przyponu. Może warto spróbować i tak???

Łowię 0,12 w okoniowo - wzdręgowym łowisku bez zaczepów i szczupaków. Na wędce 0-5g 210cm długości to jest piękne łowienie. Do niczego innego sobie jednak 0,12 wyobrazić nie umiem. Nie w spinningu. 0,16 to minimum na klenie w dzień wg mnie. Ale również - nie zaczepiam! :mellow: Przestrzegam jednak młodszych wędkarzy przed odchudzaniem zestawu - duże ryby pływają i dają się łowić!

Podzielam zdanie @LASSOjbait,mimo że nie łowię zbyt często w nocy to nie schodzę poniżej 0,18(jazie i klenie)łowiąc długim,sprężystym 4metrowym kijem i to tylko dlatego że w zdecydowanej większości moich łowisk nie występują duże nocne drapieżniki:sandacz i sum,bo można i grubiej :mellow: .Zresztą ....gruby kleń ,niekoniecznie 2-kilogramowy,też potrafi niekiepsko nawywijać w nocnym zarośniętym łowisku.

Pozdrawiam Tomi B).

Sorki. Chyba źle odebrałeś moje pytanie. To nie była zaczepka :D .

Ciekawość jedynie, gdyż sam nigdy nawet nie pomyślałem, by żyłkę 0,12 nawinąć na szpulkę kołowrotka.

Owszem używałem, jak już pisałem, w łowach spławikowych, jako przyponu. Może warto spróbować i tak???

Spoko też przepraszam przyzwyczajenie z innych forum.

Zawsze warto eksperymentowac.