Skocz do zawartości

Jezioro DADAJ

barach3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wybrałem już miejscówkę na wakacyjny urlop. Padło na jezioro Dadaj. Będę stacjonował obok wyspy.

Proszę o informacje, porady (spin,spławik,grunt), ciekawe miejscówki i rybostan jeziora.

Za każdą odpowiedź z góry dziękuję.

Jak coś poufnego proszę na priv :unsure:

Pozdrawiam :mellow:

barach3-Cezary

Jezioro kultowe - kiedyś mekka wędkarzy-sandaczowców. Wiele razy tam łowiłem (mam ok. 25km). Organizowałem też tam zawody spinningowe dla ZO PZW w Olsztynie. Wyniki były różne, jak to zwykle w sporcie bywa...

Teraz ilość ryb to niestety mały procent tego, co było. Niemniej jednak sandacze trafiają się. W ub roku znajomi łowili dużo ładnego szczupaka. Trafiały się metrówki. Spławikowcy zapolują na pewno na leszcze. Co z węgorzem, to nie powiem, bo nigdy jego tam nie szukałem.

W Biskupcu mieszka kilku bardzo dobrych wędkarzy spinningowych. M.in. Adam - drużynowy Mistrz Polski w spinningu sprzed kilku ładnych lat. Warto jego zapytać o wodę. Pewnie i inni moi koledzy z Biskupca podzielą się wiadomościami. Na jeziorze tym wolno używać silników spalinowych. A silnik taki jest na prawdę potrzebny, aby odwiedzić wszystkie górki, uskoki i inne ciekawe miejsca. Jakby co, dysponuję mapą tego jeziora. Jakieś punkty w swoim GPSie też posiadam.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Witam,

Październik 2006, trzy uczciwe dniówki spinningowe we dwóch z łódki, efekt - 1 okonek 35 cm. na woblera przy wyspie (niedaleko mostu -jeżeli jeszcze jest), oprócz tego 2 sieci, 3 sznury i opowieści spotkanego wędkarza z Biskupca o trzepaniu w trzcinach agregatem. Przeszła nam chęc na powtórkę.

Mam nadzieję że Tobie się lepiej powiedzie.

Pozdrowienia

Sławek

Wielka szkoda. Zasmuciłeś mnie Sławek.

Jest może jednak szansa,że coś się zmieniło od 2006 roku.

Nadal czekam na bardziej aktualne info.

Szczególnie proszę kolegów z Biskupca, bo znają ten akwen pewnie lepiej niż własną kieszeń. :mellow:

Pozdrawiam.

• 3 miesiące temu...
  • 10 miesięcy temu...

Witam.

Odświeżam temat i proszę o aktualne info. Znów wybieram się nad te jezioro. Będę tam od 23 do 26 czerwca.

Jak wygląda sytuacja z drapieżnikiem. Gdzie go szukać w czerwcu?

Będę wdzięczny za wszystkie informacje.

Pozdrawiam.

• 1 rok później...

Mam niedaleko tego jeziora teściów, także czasem tam bywam.

Bardzo ładne jezioro. Mocno rozwinięta linia brzegowa. Słabo dostępna. Potrzebna łódka / ponton. W miejscach turystycznych jest trochę ludzi, ale poza tym cisza, spokój.

Złowiłem tam tylko 1 szczupaka 60 cm. Podobno jest dużo sandaczy i węgorzy.

Łowiłem tam jeszcze na spławik w zanęconym miejscu na 6 m gruncie - brały piękne leszcze.

Woda w tym jeziorze nie jest zbyt przejrzysta, może na 1 m widać dno.

Niedaleko jest jezioro Tejstymy - możesz tam podjechać zobaczyć sobie - widać pięknie dno z 3 - 4 metrów.

• 1 rok później...

Nie wyciągając pochopnych wniosków.... zawody odbyly sie w takie załamanie pogody, że ryba nie gryzła. Nikt nie łowił, bo z ciekawości sprawdzałem jak forach ludzie meldowali o połowach. Bylo trudno, ale coś szło wydlubac. Tydzien wcześniej bylo GP Polski i padlo 47 szczupakow i 750 okoni. A pogoda byla tylko troche lepsza.

Siema siema. Ostatnio jezioro Dadaj fajnie zaskakuję, brak odłowów komercyjnych i skuteczne pilnowanie akwenu przez Stowarzyszenie daje dobre rezultaty. W maju połowiono fajnych dużych szczupaków a o okoniach nie wspomnę. A co najważniejsze zaczął pokazywać się sandacz:)

Dzisiaj będę go tam szukał, jak wrócę to coś napiszę. pozdro

Siema siema. Ostatnio jezioro Dadaj fajnie zaskakuję, brak odłowów komercyjnych i skuteczne pilnowanie akwenu przez Stowarzyszenie daje dobre rezultaty. W maju połowiono fajnych dużych szczupaków a o okoniach nie wspomnę. A co najważniejsze zaczął pokazywać się sandacz:)

Dzisiaj będę go tam szukał, jak wrócę to coś napiszę. pozdro

no i jak poszło z mętnookim ?

• 11 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...

Byłem przez ostatni tydzień nad Dadajem.

Uparłem się na szczupaki, co przy temp wody >25C raczej średni miało sens, więc nie zanotowałem nawet brania.

Próbowałem zarówno na górkach (których jest całkiem sporo), spadkach przy trzcina, głębokich płaniach, ogólnie wszędzie gdzie się dało.

Na echu było widać bardzo dużo ryb, ale nie były chętne do współpracy. Nawet spławikowcy mało co lowili.

Tak czy owak jezioro bardzo ciekawe z niesamowicie ukształtowanym dnem.

Na pewno tam wrócę!