zuraw16 Opublikowano 14 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 (edytowane) Karać!Gdyby przy każdym łowisku była tablica z wysokością kary np.3000 zł to napewno przemyśleliby dwa razy zanim zrobiliby coś wbrew regulaminowi. Edytowane 14 Września 2016 przez zuraw16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S.O.D. Opublikowano 14 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 a wystarczył ,, telefon do przyjaciela '' :-)jest spoko dojazd do jeziora z możliwością slipowania od strony Biesowa , za wioską zjazd z drogi na Bartoszyce , ok 500 metrów od ostatnich zabudowań . Szkoda S.O.D że się odbiłeś od ściany .Następnym razem proszę o kontakt trochę przed przyjazdem i pomogę . owszem, znalazłem zjazd za Biesowem (droga w kierunku m. Tejstymy). Dojechałem naprawdę już blisko wody, a tam działka częściowo ogrodzona, z napisami "Teren prywatny", "Teren monitorowany" "Zakaz wjazdu". Pewnie o to miejsce chodzi. Nie zdecydowałem się na wodowanie na czyimś gruncie wobec tych ostrzeżeń - bałem się zostawić auto i przyczepkę - nie znam miejscowych zwyczajów.... Ale bardzo dziękuję za chęć pomocy - chętnie skorzystam w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjarecki Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 (edytowane) w sprawach dojazdu , noclegów , łódek i innych spraw technicznych w okolicach Biskupca , śmiało proszę pisać na priva i w miarę możliwości będę pomagał . Sprawa która nas teraz najbardziej na Dadaju ,,pali '' to kwestia motorowodniaków . Od wakacji do teraz , co weekend, mamy najazd wszelkiego rodzaju użytkowników skuterów wodnych i motorówek więc na wodzie jest istne szaleństwo . Przepisy które latem odsuwały ich od kąpieliska w tej chwili nie działają ( usłyszeliśmy od Policji Wodnej że przepis o pływaniu manewrowym w odległości 100 metrów od plaży obowiązuje do 30 sierpnia ) i chłopcy dobrze się bawią startując pełnym gazem już prawie z brzegu . Plażowicze siedzą w kłębach spalin , łódki na przystani żeglarskiej szarpią tak cumy że wcześniej czy później coś się urwie lub złamie , ludzie na kajakach czy rowerach wodnych walczą o przetrwanie a wędkarze uciekają po zakątkach jeziora żeby choć trochę spokoju zaznać .Chyba rzeczywiście trzeba się będzie na poważnie zająć tym problemem przed następnym sezonem ! Edytowane 15 Września 2016 przez mjarecki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Myślę, że motorowodniacy mogą w podobnym tonie pisać o wędkarzach i tak w koło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupły Krzysiek Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Myślę, że motorowodniacy mogą w podobnym tonie pisać o wędkarzach i tak w koło Z całą pewnością tak piszą a nawet mają do tego pełne prawo... Kwestia tego, kto jest bardziej zdeterminowany i będzie efektywniej walczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjarecki Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 no chwilę Panowie , w jaki sposób kilku wędkarzy zatruwa życie kilkuset użytkownikom jezior czy przeszkadza motorowodniakom ?Oczywiście że każdy ma prawo domagać się respektowania swoich praw ale to tak jak by porównać szkodliwość wysypiska śmieci z facetem palącym papierosa - to uciążliwe i to też ale nie ta skala . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupły Krzysiek Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Mnie natomiast śmieszy argument, że wraz z motorowodniakami odpłyną pieniądze. Owszem ich odpłyną ale pojawią się nowe, przywiezione przez osoby szukające ciszy. I wcale nie muszą być mniejsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjarecki Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 dokładnie tak jak piszesz , w tej chwili odpływają pieniądze bo nikt nie lubi siedzieć w warkocie silników i w spalinach ( no może poza maniakami motoryzacji ale to już inny temat :-) ).Robiąc porządek ze skuterami i wariatami właśnie zachęcimy normalnych turystów do korzystania z plaży i uroków jeziora .Trzeba to tylko zrobić mądrze żeby nie wylać dziecka z kąpielą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brig Opublikowano 18 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2016 A jak widzicie bez spaliny wędkarstwo na elektryku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 18 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2016 Oj tam. Patrząc na ten przekaz, widać wszystko się godzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjarecki Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 nikt się nie zgodzi na wykluczenie spaliny na tak dużym akwenie . Sprawa silników na łódkach wędkarskich to zupełnie inna bajka z prostego powodu - nikt z nich nie ,, brzęczy '' godzinami kilkadziesiąt metrów od przystani i plaży . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alaryk Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Dorożkarze jednak trochę brzęczą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjarecki Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 ale akurat nie przy przystani i plaży a w porównaniu ze skuterami to totalny drobiazg wolałbym chyba 10 dorożek na jeziorze niż jednego wariata ze skuterem . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny CF Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 moim zdaniem, jedynym słusznym rozwiązaniem jest ograniczenie prędkości ze szczególnym wskazaniem na strefy przybrzeżne. Wprowadzenie strefy ciszy na takim zbiorniku to nietrafiony pomysł. Byłem tam w ostatni weekend i dosyć mocno wiało-na elektryku nie dałbym rady bezpiecznie dopłynąć do brzegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruk Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Pomiar prędkości to dodatkowe koszty dla jednostek kontrolujących, kto za to zapłaci?Ograniczył bym się do mocy silników, to łatwiej ogarnąć. Zobaczyć jakie są najsłabsze skutery (bo to o nie chodzi) i wstawić 10 KW mniej. Czyli załóżmy niech będzie najsłabszy 50KW, dać ograniczenie do 40KW. (nie znam się na skuterach, liczby przykładowe)Częściowo uderzy to w wędkarzy zapewne, ale.... Można też wykluczyć z ograniczenia mocy cel wędkarski. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny CF Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 każdy z tych pomysłów ma swoje plusy i minusy. Każdemu nie dogodzisz. Ja mam łódź z dużym silnikiem i wkurza mnie to że są strefy ciszy na atrakcyjnych łowiskach. A może zakaz używania napędu strugowodnego! to całkowicie wyeliminuje skutery. Tak czy siak wydaje mi się że na Dadaju nie ogarną tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwaldi1970 Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Moim skromnym zdaniem jeśli dasz palec to zabiorą ci rękę. Tak z doświadczenia. Na "mojej" wodzie od pewnego czasu walczymy ze skuterami. Niestety właściciele tych silnych jednostek nie chcą zrozumieć wędkarzy i plażowiczow. Dla nich popisy przy publice w pobliżu brzegu to atrakcja i splendor ich umiejętności. Niestety nic do nich nie dociera, że smród spalin to nie jest atrakcyjna dla wypoczywających niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Najpierw przeszkadzali wam rybacy, teraz skutery i motorówki. Ciekawe co później wymyślicie. Prawda jest taka że największą hołotą i brudasami są wędkarze. Myślą ,że wszystko im się należy, ale sami w większości niewiele oferują w zamian. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Najpierw przeszkadzali wam rybacy, teraz skutery i motorówki. Ciekawe co później wymyślicie. Prawda jest taka że największą hołotą i brudasami są wędkarze. Myślą ,że wszystko im się należy, ale sami w większości niewiele oferują w zamian.Coś w tym jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_80 Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 (edytowane) Najpierw przeszkadzali wam rybacy, teraz skutery i motorówki. Ciekawe co później wymyślicie. Prawda jest taka że największą hołotą i brudasami są wędkarze. Myślą ,że wszystko im się należy, ale sami w większości niewiele oferują w zamian. To, że są często brudasami i zostawiają syf na wodzie i brzegach to się zgodzę (nie wszyscy i nie wszędzie) ale twierdzenie, że nie zostawiają nic w zamian jest bzdurą. Nie łowią przecież za darmo. Zimą też pływają skuterami po lodzie? No chyba nie a wędkarze łowią w martwym dla turystki sezonie. Rybaków też nie żal skoro w okolicach na co drugim jeziorze siaty to czemu jedna woda ma nie być od nich wolna? Walka o ciszę na jeziorze jest walką słuszną i nie chodzi tu tylko o wędkarzy ale ludzi którzy chcą po prostu wypocząć bez furgotu silników i towarzyszącej temu muzyki niskich lotów. Edytowane 20 Września 2016 przez luk_80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupły Krzysiek Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 (edytowane) Najpierw przeszkadzali wam rybacy, teraz skutery i motorówki. Ciekawe co później wymyślicie. Prawda jest taka że największą hołotą i brudasami są wędkarze. Myślą ,że wszystko im się należy, ale sami w większości niewiele oferują w zamian.Ciekawe co w zamian daje rozpędzony na skuterze idiota? Gdy już się dowiemy, to porównajmy jego ofiarę z tym co zrobił Nasz Dadaj...Ps I nie jestem brudasem (pomimo bycia wędkarzem)Hołotą też nie... Edytowane 20 Września 2016 przez szczupły Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golenia Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Najpierw przeszkadzali wam rybacy, teraz skutery i motorówki. Ciekawe co później wymyślicie. Prawda jest taka że największą hołotą i brudasami są wędkarze. Myślą ,że wszystko im się należy, ale sami w większości niewiele oferująNam nie przeszkadzają skutery i motorówki, tylko ich bezmyślni właściciele. Jezioro jest dużo,ale ulubionym miejscem zabaw są okolice kąpieliska w Rukławkach. Delikatnie mówiąc wkurwia mnie to jak ja, moje dzieci, znajomi i inni ludzie muszą cały dzień słuchać ryku silników i wdychać spaliny. Wystarczyłoby odpłynąć na środek jezioro i byłby spokój...Bartek a ty to wypowiadasz się jako wędkarz,czy rybak co dorobił się skutera? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brig Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Bez awantur dajcie spokój. Ja skuterów nie lubię bo są głośne i kręcą się w koło bezsensu,ale jeden lubi grzyby a drugi ryby ☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 ................Wystarczyłoby odpłynąć na środek jezioro i byłby spokój...................A gdzie lans . Jak nik nie widzi, takie kręcenie młynków, "robienie fali" traci nieco sens 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapi81 Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Koledzy ,wlasciciele tych jednostek maja czesto gruby portfel i sa lakomym kaskiem dla wlascicieli kwater tak wiec zapomnijcie o jakis tam zakazach bo po prostu nikomu to sie nie oplaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi