Skocz do zawartości

Jezioro DADAJ

barach3

Rekomendowane odpowiedzi

Ja na Dadaju łowię bardzo sporadycznie ale ciągu dosłownie kilkunastu wypadów nad wodę dwukrotnie pobiłem własny rekord i były to rybki podchodzące pod złoty medal, których to mimo wysiłków nie udawało mi się złowić na skandynawskich wodach.

Czy to o czymś świadczy? Jasne, dzięki uprzejmości kilku kolegów i ich ciężkiej pracy mamy super łowisko.

Czy wpuszczanie ryb z innych zbiorników ma jednoznacznie pozytywny lub negatywny wypływ na dadaj? Nie ma i nigdy nie będzie dostępnych informacji na ten temat. Zmiennych środowiskowych jest tak wiele, że nikt nigdy nie będzie w stanie tego ocenić / zmierzyć / określić. 

Czy zabranie drapieżnika z innych jezior wywarło na nie negatywny wpływ? Nie bardziej niż wędkarze którzy odławiają wędką znacznie więcej każdego roku.

Rzecz kolejna. Każda firma kieruje się chęcią zysku i to na prawdę jest wielka sprawa, że firma GRWO zamiast robić hajsy z odłowów oddaje w ręce społeczności w pewnym sensie tak duży w naszym regionie akwen. Wszyscy wiemy na jakim poziomie jest sektor turystyki wędkarskiej w tym kraju. Ten sektor prawie nie istnieje. Takie inicjatywy to wskazanie kierunku innym, ogromne wsparcie do zmiany mentalności wędkarzy, którzy w końcu zaczynają traktować wędkarstwo jak hobby, zaczynają się przemieszczać po kraju w poszukiwaniu tego hobby. Mają wpływ na rozwój tych miejsc i życie ludzi tam mieszkających. Takie działania to nie tylko statystyka kto ile czego złowił. Należy się cieszyć i mocno to wspierać.

Ode mnie tyle.

Pozdrawiam!

• Like 12

sądzę że całe to nasze przedsięwzięcie jest o tyle ważne że nikt nie może już powiedzieć że się nie da . Eksperyment został zrobiony , z mniejszymi czy większymi błędami ale to zadziałało .

Jest fajne , rybne jezioro , jest pewien schemat który można powielać , są argumenty dla dzierżawców że to się opłaci itd .

• Like 2

Fajnie jakby z tego schematu ubył jeden z punktów. Przerzucanie ryb z innych łowisk. Akurat ja oczuwam brak szczypaków na Bogacku i jeszcze jednym jeziorze należącym do tego gospodarza.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• Like 5

Mylna logika, wytrzepać okoliczne jeziora do zera, aby przewieść ryby na taki Dadaj (wytrzepmy 10 jezior aby "dorybić" jedno ) :( Kolego JBK to są trafne odczucia- Bogacko, Dejguny i jeszcze pewnie więcej jezior w okolicach Kętrzyna o których nie wiemy.

• Like 1

Ja myślę że z Zegrza też przywieźli. Bo jak na Dadaju są a na Zegrzu nie to chyba logiczne ?

Zaliczyłem właśnie 3 dni wędkowania. Dostałem baty w tych pięknych okolicznościach przyrody. Podobało mi się :-) chętnie wrócę.

Ps. 3 łódki na całym jeziorze to standard czy raczej pogoda i środek tygodnia zrobiły swoje?

Taptalknięte stacjonarnym

• Like 1

Ps. 3 łódki na całym jeziorze to standard czy raczej pogoda i środek tygodnia zrobiły swoje?

Taptalknięte stacjonarnym

Irek, to nie Zegrze :-)

To kraina tysiąca jezior, a nie jednego wyje....go z ryb łowiska.

Tapatalknięte z komórki

• Like 3

Mylna logika, wytrzepać okoliczne jeziora do zera, aby przewieść ryby na taki Dadaj (wytrzepmy 10 jezior aby "dorybić" jedno ) :( Kolego JBK to są trafne odczucia- Bogacko, Dejguny i jeszcze pewnie więcej jezior w okolicach Kętrzyna o których nie wiemy.

kierując się tą logiką - jeden mój kolega zna faceta który słyszał że ktoś był na Bałtyku i stwierdził że nie ma dużego dorsza , jak jeszcze dodamy do tego fakt że kiedyś dzierżawca z Dadaju miał jeden z największych kutrów rybackich na polskim wybrzeżu ..... prawdopodobnie zostały przerzucone do Dadaju . Trzyma się kupy ? Tak samo jak powyższe insynuacje .

• Like 3

tak już na poważnie , pisałem o tym już kilka razy ale widzę że trzeba o tym stale pisać bo chyba inaczej nie dotrze to do ludzi - jak jezioro jest nie pilnowane przez strażników ,kłusole działają bez ryzyka i czyszczą wodę ile sie da , dzierżawca jak nie ma jeziorem zbyt dużego zainteresowania wędkarzy a musi określone ,, myto '' za każdy hektar zapłacić, raz na jakiś czas pojawia się tam z siatami i czyści , wędkarze jak nie ma kontroli łowią na ile wędkek się da i jak się da oraz biorą co się da . Dokładnie tak jak było na Dadaju ileś tam lat temu . Nie trzeba robić żadnych specjalnych akcji ze szczupakiem żeby woda świeciła pustkami . I taka sytuacja jest na większości polskich jezior . Na Dadaju ryba nie pojawiła sie dlatego że jak niektórzy piszą zaczęliśmy wpuszczać z sąsiednich jezior , pojawiła się dlatego że zniknęli z wody najwięksi szkodnicy ( moje prywatne zdanie - kłusole i rybacy ) . Pojawił się piękny okoń nie dlatego że coś wpuściliśmy - pojawił się dlatego, że wreszcie pozwolono mu dorosnąć do dorosłego wieku , bo wreszcie skończyły się regularne łowy siatami . Wiem że nie dorósł przez te pięć lat od małego ale to są te średniaki których było bez liku na Dadaju ale jak tylko podrosły trafiały do siat .

Więc bardzo proszę niech ktoś najpierw pomyśli zanim zacznie rzucać bezpodstawne oskarżenia . Rusz jeden z drugim 4 litery , postaraj się coś zrobić na wodzie na której Ci zależy a wtedy pogadamy . Na wielu okolicznych jeziorach planowano podobne działania jak u nas i co .... a no i nic, bo okazało się że poza pomysłem trzeba się po prostu wiziąć do roboty i zasuwać a z tym już nie tak prosto . 

Pozdrawiam znad Dadaju .

Edytowane przez mjarecki
  • Like 11

Cała inicjatywa jest niezwykle szczytna, wiem jak ciężko jest coś zdziałać bo jeszcze niedawno sam byłem członkiem stowarzyszenia działającego na rzecz poprawy i ochrony rybostanu jednego z jezior na Pomorzu. Jednego jednak nie rozumiem:

2.) Nikt nie zna masy? Ja znam i moi koledzy którzy pomagali. Znamy masę co do 1 grama. W końcu płaciliśmy za te ryby. Co do wielkości tych dużych szczupaków. Od 3 lat wpuszczamy na wiosnę około 1000 kg. W tej puli co roku trafiało się kilka sztuk 100+, kilkanaście sztuk 70-90 a cała reszta do 50-60 cm i  głównie takim szczupakiem zarybiamy. Tyle ryb co wpuszczamy to kropla w morzu...Mam zdjęcia z 3 ostatnich lat, jak chcesz to ci wyślę i zobaczysz te olbrzymy :)

Czytając powyższe posty i wyciągając z nich wnioski moja prosta logika podpowiada mi, że użytkownik rybacki odłowił ryby z własnych jezior, wpuścił je ponownie do własnego jeziora i wziął od Was za to pieniądze. Poprawcie mnie jeśli się mylę...

• Like 2

Pumba

Może się mylisz, a może my się mylimy. Zamawiamy ryby od hodowcy i je nam przywozi informując,że są z łowiska koło Ostródy. Nie wiem, nie byłem przy odławianiu. Tak samo kupując spodnie nie pytam się czy szyły je dzieci w Bangladeszu. No ludzie nie dajmy się zwariować!!! Mamy możliwość kupienia ryby i kupujemy tam gdzie jest. Jeszcze jedno - szczupak to nie jest towar z półki sklepowej, idziesz i kupujesz sobie. Trzeba szukać, czekać i może się uda. 

Załóżmy,że dzierżawca odłowił ze swojego jeziora i przerzucił do drugiego swojego, a my za to zapłaciliśmy. Nawet gdyby tak było to co??? 

O, i takie teksty Crockera jak wyżej "dodaj ... i w dodatku wszyscy są zadowoleni  :)" - mam rozumieć,że zadowoleni bo kasą się podzieliliśmy? To miałeś na myśli? Rozwiń proszę swoją wypowiedź

Edytowane przez golenia

Załóżmy,że dzierżawca odłowił ze swojego jeziora i przerzucił do drugiego swojego, a my za to zapłaciliśmy. Nawet gdyby tak było to co??? 

Przemek, serio? Nie widziałbyś w tym żadnego problemu?

Edytowane przez Pumba

Cały problem wziął się stąd że zamówiliśmy ryby tam gdzie było to najprostrze , najtańsze i najbardziej bezpieczne czyli u dziarżawcy . Próbowaliśmy to raz sami zrobić i okazało się że takiej ilości jak chcieliśmy to nikt w pobliżu nie ma a jedyne źródło to okolice Lublina ( facet mający duże stawy hodowlane , handlujący wymiarowym szczupakiem ) . Przewieź to teraz na miejsce , ileś razy tam i z powrotem , policz koszty paliwa , jakiś mocny samochód na kilka dni itd itd . Jak się tak to wszystko skalkuluje to okazuje się że jest to mocno skomplikowana logistycznie i kosztowna operacja . Z drugiej strony wyobraźcie sobie że zaczyna się później w jeziorze jakaś choroba ryb , kto to weźmie na klatę ? I np wszystkie szczupaki szlag trafi i inne ryby również . W momencie kiedy stronę zaopatrzeniową bierze na siebie dzierżawca to na jego głowie była logistyka , bezpieczeństwo/ zdrowie ryb , samochody , paliwo itd . Usłyszeliśmy że będą to ryby ze stawów i jakichś prywatnych zbiorników jego znajomych którzy handlują szczupakiem. Mając dokładnie takiego samego dostawcę ale z okolic Lublina wzięliśmy to za dobrą monetę i mam nadzieję że stamtąd te ryby w większości pochodziły . Mogło się wydarzyć tak , że ponieważ zamawialiśmy ściśle określoną ilość , że zabrakło ze 100 czy 150 kg i odłowił u siebie , być może , nie wiem , nie złapałem go za rękę ale nie jest to moim zdaniem powód do robienia przez kilka lat smrodu w internecie jacy to my jesteśmy źli i bez wyobraźni że bierzemy udział w takim to przekręcie .

Mam nadzieję że wystarczająco jasno opisałem sprawę i wyjaśniłem wszystkie wątpliwości , przynajmniej jeśli chodzi o nasz w tym udział .

Edytowane przez mjarecki
  • Like 2

Przemek, serio? Nie widziałbyś w tym żadnego problemu?

Gdyby tak było, to mógłbym czuć jakiś niesmak. Gdyby tak rzeczywiście było...w co nie wierzę. Z drugiej strony - chcieliśmy kupić i wpuścić ryby do Dadaju - wpuściliśmy. 

Przecież rybacy cały rok odławiają ryby i trafiają do sklepów czy restauracji. Na Luterskim ciągle działa brygada rybacka. Nawet gdyby jakaś ryba z innego jeziora trafiła do Dadaju to co z tego? I tak są odławiane, to już lepiej niech pływa u nas

I tak czuję,że na przyszły rok nie będziemy mieli pieniędzy i w końcu temat się skończy  :)

Napiszę coś od siebie - jest to pierwsze i na pewno ostatnie stowarzyszenie w jakim byłem. Nawet ta nieliczna, ale dla mnie bolesna krytyka, fałszywe zarzuty czy pomówienia zabiły we mnie jakiekolwiek chęci to prac społecznych. Nie chce mi się pływać i patrolować jeziora, bo ciągle słyszę,że za mało kontroli. Nie chce mi się latać po nocach, zrywać z pracy, łazić po zimnie - wolę spędzić czas z żoną i dziećmi. Nic mi już praktycznie nie chce się robić w tym kierunku - będę jeździł sobie na ryby jak każdy, miał wszystko w dupie i zacznę narzekać, jak każdy. 

• Like 4

Napiszę coś od siebie - jest to pierwsze i na pewno ostatnie stowarzyszenie w jakim byłem. Nawet ta nieliczna, ale dla mnie bolesna krytyka, fałszywe zarzuty czy pomówienia zabiły we mnie jakiekolwiek chęci to prac społecznych. Nie chce mi się pływać i patrolować jeziora, bo ciągle słyszę,że za mało kontroli. Nie chce mi się latać po nocach, zrywać z pracy, łazić po zimnie - wolę spędzić czas z żoną i dziećmi. Nic mi już praktycznie nie chce się robić w tym kierunku - będę jeździł sobie na ryby jak każdy, miał wszystko w dupie i zacznę narzekać, jak każdy. 

I może właśnie o to chodzi tym wszystkim "na nie"...

• Like 1

Przemek, nie warto się przejmować.

Osobiście chylę czoła ludziom takim jak Wy, sam chciałem uczestniczyć w takich inicjatywach niestety praca zmianowa w większości przypadków koliduje mi z akcjami mojego koła, za to staram się w ramach moich skromnych możliwości finansowych wspierać takie inicjatywy.

Za tydzień pogadamy na żywo :)

• Like 2

najbardziej prawdopodobny scenariusz dla Dadaju na najbliższe lata wygląda tak - strażnicy po kolei będą mieli dość ( już z większości zeszło powietrze i działamy na pół gwizdka ) , w końcu rozwiążemy straż rybacką bo nie będzie komu pływać , Dzierżawca widząc co się dzieje wpuści na jezioro do pilnowania czy ludzie mają licencje rybaków , ponieważ od zawsze dzierżawcy rozliczają się z rybakami rybą z danej wody to myślę że tu będzie tak samo , rybacy będą oczywiście robić to co najlepiej umieją i lubią czyli będą stawiać siaty ( konia z rzędem temu kto będzie ich w stanie skontrolować ile i gdzie stawiają ) , ponieważ kłusole zobaczą że wróciły stare porządki znowu się pojawią całą gromadą na wodzie a pewnie i będą się odbywały regularne wycieczki kłusoli z dalszych okolic skoro jest ryba i za kilka lat będziemy mieli znowu Dadaj jak za ,,starych dobrych czasów '' czyli piękną wodę ale bez ryb .

To co jest smutne w tym wszystkim , pomijając oczywistą oczywistość że szkoda tych pięknych ryb i tego jeziora to to że na początku wszyscy upatrywali największego zagrożenia w Dzierżawcy i dotrzymywaniu przez niego ustaleń . Po latach okazało się że to my , wędkarze nie sprostaliśmy zadaniu . Powszechne wygodnictwo i tumiwisizm właśnie wędkarzy będzie przyczyną powrotu do szarej polskiej rzeczywistości . Wielokrotnie zapraszaliśmy do współpracy ludzi którzy chwalą się na forum że są częstymi i bardzo częstymi gośćmi na Dadaju , wręcz prosiliśmy o wsparcie i co , i cisza .

Obym się mylił ale wszystkie znaki na ziemi i niebie pokazują że właśnie znaleźliśmy się na równi pochyłej i powoli ale stale płyniemy w kierunku pięknej ale pustej wody .

• Like 5