Skocz do zawartości

Jezioro DADAJ

barach3

Rekomendowane odpowiedzi

Kośno to dobry przykład. 2500zl za roczna licencje, dzierzawcy zgadza sie kasa, presja ograniczona. Dodatkowo członkowie z obowiazkiem wstapienia do SSR. Pilnowanie sie nawzajem, zniżki licencji dla zaangażowanych w prace na rzecz jeziora czyli głównie miejscowych wedkarzy.

Edytowane przez wujek

Kośno to dobry przykład. 2500zl za roczna licencje, dzierzawcy zgadza sie kasa, presja ograniczona. Dodatkowo członkowie z obowiazkiem wstapienia do SSR. Pilnowanie sie nawzajem, zniżki licencji dla zaangażowanych w prace na rzecz jeziora czyli głównie miejscowych wedkarzy.

Akurat pudło :)

Cel zrobienia Kośna tym czym jest był tylko i wyłącznie prywatnym celem pana Daukszewicza, do czego raczył się przyznać swego czasu w obszernym wywiadzie. A słowa, które padły z jego  ust były wybitnie egoistyczne. Także ten.... 

Sprawa gdzieś tu na jerku była omawiana, artykuł wyparował po kilku dniach.

Sorki za off top w wątku Dadajowym

Edytowane przez Dano.
  • Like 1

Zgadzam sie z @Dano.

Czytalem ten artykul i wlasciwie bylo wprost napisane ze zaporowe stawki sa po to zeby maksymalnie ograniczyc dostep (de facto prywatna woda), a jednoczesnie zeby byc w zgodzie z obowiazujacym prawem.

Takiego dzialania tym bardziej nie popieram.

Edytowane przez hamerhed

Czy aby na pewno o takiej Polsce marzyłeś? Czu zarządca na jeziorze Kośno wykopał dziurę w ziemi, napuścił wody i zarybił ? Kurde to Ty , ja i wszyscy obywatele jesteśmy w pewnym sensie gospodarzami wód śródlądowych. Za uprawianie sportu, bez zabierania ryb, nawet bez łowienia ( bo nie muszą brać ) mam płacić 2500 pln? Dlaczego? Niech się dzieje zgodnie z naturą. Płacisz podatki? Za co mam płacić 2500? Mogę zapłacić symboliczną składkę środowiskową na tzw utrzymanie wód, a nie złodziejom za wędkowanie "no kill"

Czemu np w Finlandii, wędkowanie jest tak uproszczone, że bardziej się już nie da.

Jedyna opłata na otwarte jeziora to tzw Państwowa opłata administracji rybołówstwa koszt 45 euro na rok

Jeżeli łowisz na łowisku specjalnym, bo tak Ci wygodnie, bo takie jezioro akurat masz za oknem płacisz dodatkowo symboliczną opłatę zarządcy tzw " zarybiaj i wędkuj" tyle, że na takim jeziorku w 7 dni padło 170 szczupłych na łódź.

Na otwartych jeziorach obowiązuje najczęściej metoda no kill ewentualnie okresowo  można zabrać najczęściej 1 sztukę na dobę na łódź. Na tych drugich zasady ustala zarządca. Dodam, że zarządca odpowiada przez Krajową Administracją Rybołówstwa i o dziwo jest bardzo rozliczany ze stanu wód. Jak zjebie to jego zbiornik jest włączany do tzw " otwartych" i już po biznesie.

Oni mają ponad 180 tys. jezior i wierz mi, wyprawa rowerkiem po metrówkę to nic nadzwyczajnego.

Opłaty idą na zarybianie i utrzymanie infrastruktury. 

Dlaczego u nas tak się nie da? Bo wszyscy na każdym kroku przy okazji każdego biznesu muszą KRAŚĆ. Do tego kłusol musi kraść bo kary się nie boi i wędkarz musi kraść bo pozwolenie musi się zwrócić.

Teraz powiedz, na serio chcesz za każdą wodę w której są ryby płacić 2500 zł? Dlatego, że przez dziesięciolecia najpierw kradli rybacy dla PZW, teraz dodatkowo kradną rybacy dla zarządców, kłusole i wędkarze którzy muszą na werandzie robić foty dziesiątkom okoni.

To może za grzyby w lesie też będziemy płacić, za jagody i poziomki, za szczaw na państwowej łące?

• Like 3

Prosze nie podpowiadać....

https://natemat.pl/104295,satyryk-daukszewicz-to-wedkarski-oligarcha-przejal-jezioro-wprowadzil-karty-wedkarskie-vip-za-2500-zl-lubie-wedkowac-sam

Zanim się obejrzymy stanie się to normą. Samorządy i inne pseudo organizacje zwietrzą kasę.

No coz pisząc to wiedziałem ze nie bedzie braw. Niestety obecnie w każdej dziedzinie życia jak chcesz zeby było dobrze musi być drogo. Za licencje na OS Dunajec tez trzeba zapłacic, ale jedziesz i łowisz. Masz tanio jak w wiekszości lowisk pzw to trać czas i narzekaj. Nie da sie żeby było tanio i dobrze. Moze byc tanio i kiepsko, drogo i dobrze lub taniej i zapindalać społecznie. Społecznie nie wyszlo wiec odpowiedz jest jedna.

A czy to jest drogo? 2500 to jest jeden wypad do Szwecji na 6dni, a tu mozesz łowić caly rok, a jak kogos nie stac, no cóż łowisz na innych gorszych wodach. Mi bardzo sie podoba Porsche Panamera, ale nie stac mnie i jezdze tanszym samochodem.

Do pracy chetnych nie ma, wiec jak chcesz osiagac korzyści z pracy innych to powinienes za to odpowiednio zapłacic a korzyści powinni osiagac Ci co pracuja czyli miec przynajmniej tansze licencje.

Nie moze byc tak ze ktos zapindala, traci czas i pieniadze a korzysci maja wszyscy dookoła. To jest niesprawiedliwość społeczna.

Co do Kośna to jak kiedys sie wyniose na Mazury od razu kupuje składke, choc wolałbym na Dadaju:).

Finlandia to kiepski przykład, przy tym zaludnieniu i ilości jezior to kazdy sobie moze siate postawic a ryby i tak beda.

Pozdrawiam

Edytowane przez wujek
  • Like 5

@wujek tu nie chodzi o brawa lub ich brak, bo jest jak napisales, ale raczej o stosunek ceny do jakosci.

Dla mnie 2.5k to stawka przy ktorej zmieniam hobby, szczegolnie ze jestem no kill i nie widze powodu dla ktorego mialbym tyle placic, jesli kazda ryba wraca do wody. No, moze gdyby to byla druga Szwecja gdzie lowisz 20+ dziennie bym sie zastanowil :)

Byc moze ceny powinny byc wyzsze (pytanie na jakim poziomie??), tylko ja np., za ta wyzsza cene oczekuje np. 2 kontroli dziennie dla kazdego + odpowiednich wynikow na wodzie.

Nie wiem jak wyglada presja na Dadaju, ale majac informacje o ilosci sprzedanych licencji oraz majac szacunek kosztu funcjonowania zespolu kontrolujacego, mozna na szybko policzyc ile trzeba dolozyc do zezwolenia zeby ta ochrona zaczela funkcjonowac. Do tego kary za lamanie regulaminu i lowisko sie broni.

Podobny watek byl przy Siemianowce, presji i notorycznym klusowaniu ludzi z wedkami. Na szybko, jesli policzyc 200 lodzi dziennie x 2 osoby to kazde +10zl do zezwolenia daje 4000 zl na dodatkowa ochrone. Wydaje sie ze powinno wystarczyc? Jesli nie wystarczy mozna kalkulowac inaczej.

A majac staly zespol na wodzie + zaporowe kary za lamanie zasad, podejrzewam ze patalogia by sie znaczaco skurczyla. W nagrode lepsza woda -> potencjalnie wiecej lowiacych -> potencjalnie wiecej zyskow i pieniedzy na ochrone -> potencjalnie mozliwosc obnizki cen (Ostatni punkt to pobozne zyczenie - w realu pewnie wiecej kasy dla dzierzawcy, a ze woda lepsza to pewnie ceny tez wyzsze w dluzszym terminie :/ )

No to ja to widzę inaczej. I nie chodzi o to czy kogoś stać, czy nie stać. Finlandia jest dobrym przykładem, bo chodzi o system nie o ilość ludzi. 3/4 ludności skupione jest na 1/5 terytorium, a w Helsinkach czy w Turku wsiadasz na rower z wędką na plecach i za 15-20 minut już wyjmujesz pierwszego szczupaka. 

Wydaje mi się, że dość dobrze się orientujesz i wiesz, że cała Skandynawia, Benelux, Irlandia, Szkocja, Anglia i wiele innych państw ma bardzo podobne podejście do wędkowania i mają bardzo bogaty rybostan. Dla nich jest to tak samo normalne jak gra w tenisa, czy jazda na nartach.

Co mi po licencji za 2500 jak i tak pojadę na ryby 2 razy po 10 dni. Tak dla ścisłości do Helsinek też mogę pojechać dwa razy na 10 dni i za 45 euro łowić do woli a pozostałe koszty nawet się nie zbliżą do 2,5 tys.

Zauważ, że w Polsce też muszę: dojechać, gdzieś zamieszkać, pożyczyć łódź, jeść i pić.

Chciałbyś łowić dużo i fajnie i dasz się okraść na 2500 PLN? No to Cię nie rozumiem. Korzystając z Twojego  porównania, daj się okraść bankom weź kredyt i kup Porsche . 

Co do zapindalania, zatrudniania itd: Juz za to zapłaciłeś płacąc podatki. Tyle, że w tym kraju państwo na tym samym zarabia jeszcze raz oddając wszystko w prywatne ręce, No a te prywatne ręce nie gospodarują tylko pustoszą

Jak teoretyzujemy to ja to widzę tak: chciałbym zapłacić 45 euro, noo 200 zł i na dowolnym polskim zbiorniku, 20 km lub 320 km od domu, łowić szczupaki. Zbiornik ma być wolny od komercyjnych złodziejo-rybaków, kłusoli, mięsiarzy, a ewentualny zarządca który pobierze dodatkowo symboliczną opłatę zadba o slip, przystań, pomost, toaletę, parking i zarybienie a NIE ODŁOWIENIE.

Państwo pobiera podatki i ma dbać, a nie rozdawać kasę za głosy. Ale o polityce to nie tu.

Niestety u nas to UTOPIA.

• Like 5

Na OS Dunajec licencja jest droga plus no kill i pewnie tez na początku był lament, a teraz kazdy to akceptuje.

Nie pisze ze musi byc no kill (widełki jak teraz sa ok) i koniecznie 2500, ale powinno byc duzo drozej dla osób ktore chca tylko łowic, a korzyści z łowiska powinni osiagac głownie wedkarze miejscowi.

Poza tym nie pisze tego zeby komus mowic co ma robić tylko szkoda ze stowarzyszenie nie poszło od razu w strone droższych opłat, ale pewnie mieli swoje powody. Teraz juz za pózno bo nie widza powodu zeby pracowac na innych. Dalsza dyskusja jest chyba bez sensu bo i tak nic z niej nie wyniknie. Internet i pisanie to nie jest sposób na ratowanie łowisk.

Koncze dyskusje bo ani ja nie mam w tym interesu, ani Dadaj :).

Edytowane przez wujek

Witam ,wędkowałem na Dadaju i innych jeziorach ,które obecnie podlegają dzierżawcom prywatnym ,a kiedyś były to PGR- Ryb ,zezwolenia roczne  były na jedno ,na wszystkie ,z brzegu,z łodzi ,czasy były inne i każdy wędkarz mógł sobie nabyć zezwolenie stosowne do portfela ,były kontrole ,byli rybacy ,kormorany,itp na końcu wędkarze ,i była ryba w wodzie ,bo była odpowiednia gospodarka wodami, nadzór ichtiologa który był  na etacie w PGR-ryb ,wody były odpowiednio zarybiane i dbano o rybostan, wody to dobro Narodowe, a korzyści z ich gospodarowania powinny wpływać do państwowej kasy, a nie prywatnej kieszeni.

Ale to tylko moje skromne zdanie.

Edytowane przez perch22
  • Like 1

Ja też z czasów PGR-RYB  ,  ale bardzo dużo się zmieniło na ,, NIE KORZYŚĆ RYB " , sprzęt jakim teraz dysponujemy w tamtych obfitych czasach w ryby  to każdy wynosił by z wody worki ryb . Tylko uparci sondowali jezioro z kamieniem na sznurku szukając spadów , górek , teraz Masz to jak na patelni w jeden dzień i widzisz gdzie stoją te biedne ryby bez możliwości ukrycia się przed NAMI  , o różności przynęt już nie wspomnę . Jedno było pewne rybacy łowili , ale i zarybiali  . Teraz TO I RYBACY wyłowią do zera tak zniszczyli Szczytno Wielkie  i wiele innych jezior 

Ja też z czasów PGR-RYB  ,  ale bardzo dużo się zmieniło na ,, NIE KORZYŚĆ RYB " , sprzęt jakim teraz dysponujemy w tamtych obfitych czasach w ryby  to każdy wynosił by z wody worki ryb . Tylko uparci sondowali jezioro z kamieniem na sznurku szukając spadów , górek , teraz Masz to jak na patelni w jeden dzień i widzisz gdzie stoją te biedne ryby bez możliwości ukrycia się przed NAMI  , o różności przynęt już nie wspomnę . Jedno było pewne rybacy łowili , ale i zarybiali  . Teraz TO I RYBACY wyłowią do zera tak zniszczyli Szczytno Wielkie  i wiele innych jezior 

Dlatego czas przestać traktować rzeki i jeziora jak sklep rybny. Skoro wędkarze to mięsiarze, a rybacy to zło powszechne należy zmienić przepisy. Zastanawia jedno, czemu to co piszesz ( wytłuszczone ) nie ma miejsca w np Szwecji, Holandii, Irlandii, Finlandii. Jesteśmy tępym narodem. Jak sami nie damy rady zniszczyć, to nam pomogą rybacy, albo odwrotnie. Oni niszczą my dobijamy. 

Za młodego chłopaka jeździłem na Pluszne. Na 20 żywcy wrzuconych do wody było 20 brań. 15 ryb przy łódce, a jakoś nie brałem ich worami do domu. 

Nie zabronisz produkować Mercedesy, bo i tak można jechać tylko max 140. Po to są zakazy i ograniczenia.

Tak samo można zrobić z amatorskim połowem ryb, ' no kill" i walka z mięsiarzami. Prywatne ręce precz od dóbr narodowych i ich bogactw.

W całej Polsce według nieoficjalnych szacunków mieszka 2 mln wędkarzy. Oficjalnie, Polski Związek Wędkarski zrzesza 634 tysiące członków. Gdybyśmy wzorem wielu krajów do karty wędkarskiej opłacali roczną licencję w wysokości 250 zł  to przy zasadach no kill  i dobrej gospodarce samorządów mielibyśmy pełne jeziora i rzeki ryb. To jest 500 milionów PLN na ewentualne zarybienia, ochronę, kontrolę i to są pieniążki ponad już płacone przez wszystkich podatki.

• Like 1

Z jez Pluszne to był raj dla wędkarzy  , Zapomniałeś nadmienić że tam był OŚRODEK RZĄDOWY i to jezioro jak i Łańskie było szczególnie traktowane ,   dlatego Miałeś takie wyniki   ;)  . Dobra gospodarka rybacka , zapomnij   liczy się mały wkład duży zysk   a   tak się nie da .   Pisać możemy  ,  ale nie wiele to zmieni   , 40 lat płacę składkę do PZW   , a często łowię na komercji bo tam jest ryba 

Zgadza się, był ośrodek Kormoran na małym Plusznym, a szczupaki brały na całym jeziorze i  po stronie miejscowości Pluski i przy Ptasiej wyspie i rybacy odławiali tylko sielawę. Jeździłem też na Narie i Jezioraka i też były szczupaki. Zresztą kurde, wychowałem się nad Pilicą i na spinning czy żywca  nie było kłopotu ze złowieniem szczupaka.

Składki PZW nie płacę od 15 lat i nie zamierzam płacić. Jak mnie najdzie na rzekę to kupię jednodniówkę lub trzydniówkę, a i tak najczęściej ląduję na jakiejś dzierżawie typu Dadaj-a lub komercji.

PZW w Sulejowie robiło kontrolne odłowy drapieżnika do celów naukowych, pomiarowych, kontroli populacji takie tam ble, ble. Co z tego, skoro rybakom zapłacili nie kasą z budżetu, a złowionymi sandaczami. Jak się wydało to powiedzieli, że była za duża populacja i dla odmłodzenia gatunku. Kur.... tylko czemu nie wpuścili tych ryb z drugiej strony tamy do Pilicy. Złodziejstwo.!!!!

Należy zadać sobie i innym pytanie, Czy my wędkarze chcemy uprawiać piękny, relaksujący sport na łonie natury, czy chcemy łowić jedzenie?

Jak czytam komentarze to zaczynam mieć wątpliwości.

Edytowane przez Dziadek Mróz

Niestety większość lubi zjeść rybkę i zabiera tyle ile złowi, a później narzeka że rybacy, kormorany, czaple, bobry, norki i H... wie co. A ja panie to tylko 300 kilo w sezonie zabrałem a kiedyś to potrafiłem zrobić 3 tony. Zresztą widać gdzie są ryby , to jest masakryczny patologia której nikt nie kontroluje. Po kiego te przepisy, jak większość ma je w...

Ja szanuje to co kocham robić i jestem zdruzgotany głupotą i bezmyślnością łowiących.

Tak naprawdę ludzi w Polsce, czy na drodze, chodniku, sklepie. Czego oczekiwać od wędkujących, nie nazywając ich wędkarza mi.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

• Like 3

• 3 tygodnie później...

Z jez Pluszne to był raj dla wędkarzy  , Zapomniałeś nadmienić że tam był OŚRODEK RZĄDOWY i to jezioro jak i Łańskie było szczególnie traktowane ,   dlatego Miałeś takie wyniki   ;)  . Dobra gospodarka rybacka , zapomnij   liczy się mały wkład duży zysk   a   tak się nie da .   Pisać możemy  ,  ale nie wiele to zmieni   , 40 lat płacę składkę do PZW   , a często łowię na komercji bo tam jest ryba 

Ostatnio trochę tam pływaliśmy ... pustynia.

Jak co roku, wczesną jesienią, za kilka dni jadę nad Dadaja. Dzieje się coś w tej naszej wodzie. Wiosna była bardzo owocna, czy wczesna jesień też daje rybki? napiszcie co tam słychać na wodzie.

c...ze szwaderek.

To mało powiedziane.

Pluszne znam od 1983 roku. Dzisiaj to akwarium, niestety bez ryb.