Skocz do zawartości

Jezioro DADAJ

barach3

Rekomendowane odpowiedzi

To zapytaj swojego gospodarza co się na wiosnę na tarle działo.

I Tak będziemy bawić się w głuchy telefon? Masz jakąś wiedzę to się podziel, a nie mnie odsyłasz do gospodarza, który zawsze może powiedzieć to co chce. Gospodarz to osoba która chce sprzedać kwatery, a nie odstraszać klienta .Chyba, że tak sobie marudasz bo nie połowiłeś, hmmm?

• Like 2

I Tak będziemy bawić się w głuchy telefon? Masz jakąś wiedzę to się podziel, a nie mnie odsyłasz do gospodarza, który zawsze może powiedzieć to co chce. Gospodarz to osoba która chce sprzedać kwatery, a nie odstraszać klienta .Chyba, że tak sobie marudasz bo nie połowiłeś, hmmm?

????

zajebiscie brały tylko 5lat temu,,teraz totalny syf ,,w czerwcu  ruszaja siaty  niby za sandaczem  :D  :D  i jezioro dokoncza ,,,i bedzie totalne g,,,,no

ps ,jak beda ryby jak juz nie ma prawdziwych rybaków,,,

No widzisz, a ja ostatnie dwa lata miałem najlepsze w mojej historii na Dadaju. Konstruktywnie to juz raczej nikt nic nie powie na tym forum Co roku jak rusza sezon zaczynają się opowieści o siatach, zabijaniu drapieżnika. Będzie tak jak co roku. Po wyjedzie przekonam się jak jest. :(.

to napisz co to udany sezon ,,dla jenego to np ;złapanie 100 okoni +40cm ,,dla innego 1 sztuki,,,,,,,, :)  :wacko:  :rolleyes:

Sezon to za dużo powiedziane bo ja przyjeżdżam nad Dadaj 350 km 2x w roku po 10 dni. Jak na takim wyjedzie łapie 30 szczupaków to dla mnie jest udany wyjazd. 60 szczupłych razem z metrówkami  cieszy i taki rok na Dadaju uważam za udany.

• Like 2

• 1 rok później...
  • 9 miesięcy temu...

Cześć Panowie 

Byłem kilka lat temu na Dadaju na zawodach organizowanych przez Garmina, urzekła mnie woda i piękność tego miejsca, obiecałem żonie że kiedyś ją zabiorę i pokażę Małą Szwecję jak podobno mówi/ło na Dadaj.

Chciałbym wybrać się w tym sezonie na majówkę i coś złowić przy okazji wyjazdu z rodziną, obojętnie czy okonie czy szczupaka, i po wcześniejszych komentarzach zaznaczę że ryby jadam tylko nad morzem i to naprawdę mega rzadko, ci którzy mnie znają osobiście wiedzą że wyznaje zasadę C/R 

Pytam ogólnikowo czy mam szanse czy majówka to za szybko na tą wodę 

Będę wdzięczny za zostawienie waszej opini 

Pzdr

• 1 miesiąc temu...

Wiem, że kilka osób z forum zastanawia się nad przyjazdem w majówkę. Tak więc - cały kwiecień rybacy siatkowali jezioro. Wczoraj byłem zrobić rekonesans na wodzie i też jeszcze stawiali...

Tak jak napisano wyżej - czasy Dadaja minęły i z roku na rok jest co raz gorzej

Od ostatniej edycji Garmina na Dadaju zmieniło się o tyle, że w poprzednim sezonie złowiłem (nie znaczy zjadłem) może 10/% tego co łowiłem wtedy. Jestem 2-3 razy w tygodniu. Tylko dlatego że mam blisko i wygodnie, bo gdyby popatrzeć na efekty to lepiej innej wody szukać.

Na pobliskich Tejstymach jak rybacy się dosiedli ostatnie sezony to mam wrażenie, że z jeziora wyparowały ryby. Dzisiaj na rozpoczęciu sezonu rano pływała jedna łódka ,kiedyś 10 to była norma. To mówi samo za siebie. Z zajebistych jezior zrobiła się pustynia.

To wszystko odbywa się zgodnie z prawem. Gospodarka rybacka jest realizowana zgodnie z operatem rybackim. I rybak ma prawo łowić. Niestety koliduje to mocno z interesami wędkarzy. Płakać się chce jak się patrzy na to wszystko, zwłaszcza jak się pamięta co było jeszcze kilka lat temu.

To wszystko odbywa się zgodnie z prawem. Gospodarka rybacka jest realizowana zgodnie z operatem rybackim. I rybak ma prawo łowić. Niestety koliduje to mocno z interesami wędkarzy. Płakać się chce jak się patrzy na to wszystko, zwłaszcza jak się pamięta co było jeszcze kilka lat temu.

Ja mam poważne wątpliwości, co do zgodności z prawem. No bo rzeki, jeziora i lasy są własnością Narodu (Skarb Państwa jest tylko zarządcą). No i zarządca ma obowiązek zarządzać w interesie Narodu. Skoro zarządza przeciwko interesowi Narodu, to jest złodziejem i okrada naród.

Wędkarzy jest w Polsce około miliona. Ludzi, którzy chcą jeść ryby znacznie więcej. Dzierżawca realizuje swój interes zgodnie z prawem zadowalając znaczną ilość ludzi. Niestety wędkarze nie są pępkiem świata. Dzierżawca nie ma pojęcia o wędkarstwie i robi to co umie- odławia ryby i sprzedaje, przy okazji sprzeda trochę licencji wędkarskich. Myślę, że gdyby czuł temat wędkarski to mógłby podnieść ceny licencji i praktycznie nie wychodząc z domu zarabiać dobrą kasę z samych wędkarzy. Myślę, że mamy pecha , że trafiliśmy na takiego dzierżawcę. Znaczną część jezior na których gospodarował już oddał. Może Dadaja w końcu też się

zrzeknie.

• Like 2

Ja to już pisałem, dlaczego tak się dzieje. Wytępiono drapieżniki z jezior. Nie ma szczupaka, nie ma okonia. No a Wojewoda pozwala łowić szczupaka na tarle. Nie ma kontroli, czy przestrzegają limitów. nie ma kontroli, czy zarybiają. No a konsekwencje są takie, że jest wielokrotnie więcej ryb w jeziorze, tyle, że w niekonsumpcyjnym rozmiarze. Ryby w jeziorach, gdzie nie ma drapieżnika, karłowacieją. Dziwią się rozrostowi populacji kormorana. No, kormoran ma żarcia do oporu i na tym korzysta, 

Po prostu kormoran korzysta na debilnej gospodarce rybackiej.

Mijasz się z prawdą kolego bo zupełnie nie działa to w sposób jaki przedstawiłeś. Drapieżniki są intensywnie eksploatowane i to jest fakt. Kormorany nie mają licznych populacji na Warmii i Mazurach zatem ich ekspansja nie jest odwrotnie proporcjonalna do liczebności dużych drapieżników w wodach. Gospodarka zarybieniowa nie ma przełożenia na trwałe wzmocnienie populacji ryb drapieżnych. Nadmierny wzrost populacji kormorana wynika z długoletniej ochrony gatunku i braku naturalnych wrogów.