Skocz do zawartości

Jezioro DADAJ

barach3

Rekomendowane odpowiedzi

.... Kormorany nie mają licznych populacji na Warmii i Mazurach ....

Hmmm ... widać Kolega dawno nie był na Dadaju.

Ostatnio, ze dwa lata temu jak byłem i kormorany obsiadły jedną z zatok, to tak ze 2-3 ha wody były pokryte gęsto tymi czarnymi polującymi ptaszyskami. Nie wiem, czy w kilku setkach by się zamknęło, czy już w tysiącach trzeba by było liczyć.

Nie ma kontroli, czy przestrzegają limitów. nie ma kontroli, czy zarybiają. 

Kilkanaście razy byłem i powiem, że pies z kulawą nogą się nie zainteresował naszą łódką - więc wędkarzy też raczej nie kontrolują, a wędkarzy nie mało na łódkach i raczej wszyscy na drapieżniki się nastawiają.... 

Nie doceniamy chyba co mogą zdziałać wędkarze, szczególnie gdy im się rzuci marchewkę w postaci filmików z Garmina i nie zadba się o ich kontrolowanie..

Na gospodarstwie Szwaderki na co drugim wyjeździe mam kontrolę, a wody ich też nie są jakimś cudem zasobności.

• Like 1

Może i złowisz szczupaka lub nawet dwa. Ale czy to jest dobry wynik na takie jezioro?

Kontroli nie ma, nie było i nie będzie. Dzierżawca sam nie kontroluje, jego rybacy zajęci są stawianiem siatek, SSR nie ma już, a PSR ma kilkadziesiąt jezior do kontrolowania. To akurat uważam za najmniejszy problem, bo gdyby wędkarze byli normalni, to i kontrole byłyby zbędne.

Problemem jest dzierżawca i jego podejście do wędkarstwa, czyli żadne

• Like 2