Skocz do zawartości

Jezioro DADAJ

barach3

Rekomendowane odpowiedzi

Silurus nie chce wchodzić w temat pzw bo zaraz jak zwykle się zacznie :), ale napiszę tylko tyle że ten beton spełnia oczekiwania tłumu. Gdyby nie spełniał już dawno by ich nie było. Nas nie liczę bo generalnie jesteśmy postrzegani jako banda oszołomów którymi nie warto się przejmować. Dobra koniec z mojej strony bo zaczynamy niebezpiecznie dryfować w złą stronę.

Pełna ZGODA  :D 

:highfive:

Tylko nasi południowi sąsiedzi sobie poradzili, to i u nas spokojnie by się dało, trzeba tylko chcieć. Porządne kary i problem z głowy, a tak jest przyzwolenie.

Kamson tylko potwierdziłeś to co napisałem. Tak właśnie będzie z Dadajem, za 200zł wszyscy okoliczni wędkarze rzucą się na wodę gdzie jeszcze coś pływa i będą ochoczo korzystać z pracy innych którzy starają się żeby w wodzie coś jeszcze pływało, nie poczuwając się zupełnie do tego żeby w jakiś sposób im pomóc, co uważam że jest niesprawiedliwe. Dla tego dla takich osób powinny być dniówki, a dla tych co pomagają zniżki. Komu nie pasuje nie musi łowić, ma inne jeziora, niestety bezrybne, jak chce łowić w rybnym niech płaci lub pomaga. Chłopaki nieraz apelowali o pomoc przy opiece nad łowiskiem, nie ma chętnych to wg mnie powinni wprowadzić radykalne rozwiązania i nie prosić tylko przymusić, tylko to działa na ludzi. Miejscowi pomagając mieliby niższe składki, przyjezdni jak ja niech płacą dniówki czyli bulą za pracę innych. 

pozdrawiam

wujek

Edytowane przez wujek
  • Like 1

Widzę że się rozmowa rozkręciła :-) w naszym konkretnym przypadku pzw nie ma nic do rzeczy , jakiś czas temu wrzuciłem ( pełen optymizmu ) na forum takie hasło ,, jak uzdrowić sytuację na polskich wodach '' - rozpętała się burza, paręnaście razy zostałem obrzucony błotem i zrobił się taki smrodek że wyniosłem się z tego tematu . Po tym doświadczeniu stwierdziłem że pzw jest po prostu reprezentantem pewnej średniej w naszej wędkarskiej populacji i to dokładnie tak jak opisane trochę wyżej - małe opłaty , żadnych kontroli , do wora co się da i żeby się nie narobić . Tych kilka procent które myśli inaczej jest zbyt mało przebojowe żeby coś zrobić . Możemy to zrobić lokalnie , na małą skalę ale i tak po pewnym czasie , bez wsparcia większej ilości osób zapał maleje i będzie tak jak było . 

Sprawa większych opłat i zrobienie z Dadaju swego rodzaju łowiska specjalnego .... jest to pomysł o którym rozmawialiśmy z dzierżawcą kilka lat temu ale nie przeszedł . Faktem jest że głównym argumentem na nie było to, że żeby zrobić łowisko specjalne to musi być dużo dużej ryby a wtedy jeszcze tak na Dadaju nie było , może teraz .... może to jest to rozwiązanie . Wtedy byłyby pieniądze na zawodowych strażników , na porządne zarybianie i generalnie dbanie o tą wodę tak jak powinno się dbać .

Niestety , gdy zostaną znacznie podwyższone opłaty, wtedy zostaniemy wrogami nr 1 miejscowych wędkarzy . Już zdarzają się sytuacje że mamy podczas patrolu porozbijane reflektory czy uszkodzone opony ale po takim zdecydowanym zwiększeniu opłat trzeba będzie auta zostawiać chyba na parkingu strzeżonym .

Z drugiej strony , mam przed sobą mapę gminy Biskupiec , w promieniu 20 km  mamy 24 jeziora( dokładnie policzyłem ) , więc może rzeczywiście tak zrobić - jak ktoś chce łapać w ,, eldorado '' niech płaci jak za eldorado , jak ktoś chce płacić tak jak zdecydowana większość Polski niech łowi w wodach o populacji jak w większości jezior w Polsce .

Edytowane przez mjarecki
  • Like 6

Mafia Wilimska, każdy wie gdzie stoją na brzegu ich " łodzie pirackie " ale nikt nic z tym nie robi. Już kiedyś o tym pisałem i też zostałem obrzucony błotem - " Więc to Ty nic z tym nie robisz ". Z tym, że ja tam jestem 5 razy w roku a " pirackie łodzie"  pokazywał mi miejscowy wędkarz-sportowiec.

Edytowane przez Robert Crocker

Niestety , gdy zostaną znacznie podwyższone opłaty, wtedy zostaniemy wrogami nr 1 miejscowych wędkarzy . Już zdarzają się sytuacje że mamy podczas patrolu porozbijane reflektory czy uszkodzone opony ale po takim zdecydowanym zwiększeniu opłat trzeba będzie auta zostawiać chyba na parkingu strzeżonym .

No tak, nie wziąłem pod uwagę aspektu miejscowego folkloru. Chłopaki z OSY też mieli tego typu przeboje, nawet zostali pobici, ale nie poddali się i sprawa skończyła się w sądzie,więc jak się zdecydujecie na radykalne rozwiązania to trzeba się z tym liczyć. Łatwiej dać w mordę i postraszyć niż pracować.

powodzenia

Jak skontrolowac? Banalnie prosto. Kazdorazowy wpis w rejestrze albo opaska zalozona na rybe jednorazowka.

Brak powyzszego np 1 000 zl kary. Na Polakow niestety dziala kijek a nie marchewka. I tyle. Kontrole nawet mogly by pozostac na dotychczasowym poziomie. Jak kilku gumofilcow by zaplacilo to od razu reszta by wiedziala :)

Malo prawdopodobne ale nie trudne do wprowadzenia

Kamson tylko potwierdziłeś to co napisałem. Tak właśnie będzie z Dadajem, za 200zł wszyscy okoliczni wędkarze rzucą się na wodę gdzie jeszcze coś pływa i będą ochoczo korzystać z pracy innych którzy starają się żeby w wodzie coś jeszcze pływało, nie poczuwając się zupełnie do tego żeby w jakiś sposób im pomóc, co uważam że jest niesprawiedliwe

Chłopie, czy Ty nie kumasz, że nie chodzi o pracę innych dotyczącą jednego zbiornika tylko,  o wspólne dobro jakim są wszystkie jeziora, a nie tylko wybrane??

A czemu by mieli nie łapać skoro inne są wyczesane siatami?  Gdyby nigdzie nie było odłowów to wtedy nie bolało by ludzi, że któreś jest "specjalne"i trzeba "grubo bulić, bo na swoim też coś można wydłubać, a na tamto mnie nie stać".

Każdy chciałby mieć kontakt z rybą, a nie tylko robić zdjęcia pięknej przyrody co ja uważam zresztą za nieodłączny element wędkarstwa...

Mafia Wilimska, każdy wie gdzie stoją na brzegu ich " łodzie pirackie " ale nikt nic z tym nie robi. Już kiedyś o tym pisałem i też zostałem obrzucony błotem - " Więc to Ty nic z tym nie robisz ". Z tym, że ja tam jestem 5 razy w roku a " pirackie łodzie"  pokazywał mi miejscowy wędkarz-sportowiec.

tym się właśnie różni teoretyk od praktyka - my też z grubsza wiemy gdzie i kto , cała zabawa polega na tym żeby to udowodnić . Myślisz że tak łatwo to zrobić ? W tym przypadku trwają wzajemne podchody - kto kogo przechytrzy . Czasem nawet nowoczesna elektronika nie pomaga ,raz chcąc zastawić foropułapkę w miejscu gdzie byliśmy pewni że wodują łódkę , straciliśmy sprzęt bo byli czujni .

Teoretycznie jest to proste , w praktyce , bardzo trudne . Pewnie usłyszę że trzeba zrobić zasadzkę - jak na drugi dzień od rana masz być w robocie i zaginać to poświęć kilka nocy na zasadzkę , życzę powodzenia . Pomijam to że trzeba to zgrać z Państwówką albo policją co też nie jest proste .

Może mamy im te łódki zniszczyć ? A może przemówić do sumienia , że to nieładnie czy grzech ? Zaproponuj coś proszę rozsądnego to chętnie wykorzystamy .

Edytowane przez mjarecki
  • Like 3

Jak skontrolowac? Banalnie prosto. Kazdorazowy wpis w rejestrze albo opaska zalozona na rybe jednorazowka.

Brak powyzszego np 1 000 zl kary. Na Polakow niestety dziala kijek a nie marchewka. I tyle. Kontrole nawet mogly by pozostac na dotychczasowym poziomie. Jak kilku gumofilcow by zaplacilo to od razu reszta by wiedziala :)

Malo prawdopodobne ale nie trudne do wprowadzenia

no nie tak znowu proste do wprowadzenia - w jaki sposób karać - jako kara od dzierżawcy ? Wtedy on pewnie z sądu by nie wychodził bo jak znam życie wszyscy by odmawiali zapłaty i  żądali sprawy w sądzie - w jaki sposób wylegitymować tych ludzi - tylko PSR i Policja ma prawo żądać dowodów osobistych , Ty jako SSR lub strażnik dzierżawcy możesz jedynie grzecznie poprosić o licencję a jak Ci wędkarz nie da to polecić mu spłynięcie z wody , jak będzie pyskaty to powie Ci żebyś się gonił i zostaje znowu wezwanie policji lub PSRu .

Nie chcę przez to powiedzieć że nic się nie da zrobić ale takie proste i logiczne wydawałoby się rozwiązania często nie są łatwe do wyegzekwowania .

• Like 1

Banalnie proste. Oplacenie skladki to zawarcie umowy. A w umowie mozna zapisac ze kara wynosi np 1 000 zl. Wykupujac skladke zgadasz sie na kontrole i w przypadku zlamania przepisow kare. Wprowadzil bym mozliwosc kupna szczupaka np 500 zl za sztuke do 70 cm i 2 000 zl powyzej. Jak zlapiesz pacjenta ktory nie jest czlonkiem mogacym lapac na lowisku skarzysz o kradziez. I wtedy mowicie cennik jest jaki jest bo tyle na tym lowisku kosztuje wychodowanie i ochrona takiego szczupaka. A to spowoduje strach.

Chore jest jedynie ze u nas bez paly sie nie da. Tlumaczenie ludziom nie pomaga

• Like 1

Banalnie proste. Oplacenie skladki to zawarcie umowy. A w umowie mozna zapisac ze kara wynosi np 1 000 zl. Wykupujac skladke zgadasz sie na kontrole i w przypadku zlamania przepisow kare. Wprowadzil bym mozliwosc kupna szczupaka np 500 zl za sztuke do 70 cm i 2 000 zl powyzej. Jak zlapiesz pacjenta ktory nie jest czlonkiem mogacym lapac na lowisku skarzysz o kradziez. I wtedy mowicie cennik jest jaki jest bo tyle na tym lowisku kosztuje wychodowanie i ochrona takiego szczupaka. A to spowoduje strach.

Chore jest jedynie ze u nas bez paly sie nie da. Tlumaczenie ludziom nie pomaga

Przemek , brzmi to sensownie :-) nawet wydrukuję to i pokażę dzierżawcy :-) .

Mimo wszystko bez wsparcia wędkarzy wręcz okupujących Dadaj niewiele zrobimy a ci się nie palą do jakiegokolwiek działania .

o to chodzi, wody wyczesane a ceny wyższe niż na Dadaju na którym nie ma siat. Szwaderki zrobiły dwa łowiska specjalne i rok kosztuje 600 zł na każdym lub tylko dniówka za 50 zł, a jak ktoś chce tydzień to płaci 350. Nie wiem jak tam z rybą, bo to chyba od dwóch lat dopiero są te specjalne łowiska

Edytowane przez wuran

tak tylko Szwaderki mają wody wyczesane z ryb  :angry:

Mogłeś tego nie pisać, pozostawiając mnie w słodkiej i naiwnej nieświadomości, że po prostu na przestrzeni trzydziestu lat łowienia w tych jeziorach po prostu coraz słabiej umiem wędkować :(  ;)

Edytowane przez BOB1
  • Like 1

z

Mogłeś tego nie pisać, pozostawiając mnie w słodkiej i naiwnej nieświadomości, że po prostu na przestrzeni trzydziestu lat łowienia w tych jeziorach po prostu coraz słabiej umiem wędkować :(  ;)

za dużo łowiłeś przez te 30 lat i teraz się dziwisz, skłułeś wszystkie pokolenia ryb i teraz nie chcą brać, :D

Moderator pozamiatał i dyskusję szlag trafił.

Ryb w Dadaju nie ma ? To oczywiście prowokacja, ale po tak dużym ruchu w temacie nagle zero wpisów. Hmm :(. A ja już zarezerwowałem kwatery od 30 maja :( !

Obiecuję, że w 2018 roku wyławiam wszystkie bańki pływające po wodzie i te w krzakach i te na środku, niech kłusole znaczą sobie swoje gacie, a nie zatopione siatki i robię zdjęcia wszystkim zwiedzającym wyspy i trzcinowiska, a później fotki z numerami łódek wrzucę tutaj.

Nie wierzę , że ktoś płynie na małym silniku pół jeziora tylko po to żeby opłynąć konkretną wyspę dookoła i wraca tam skąd przypłynął., a to widziałem za każdym razem jak byłem na Dadaju. Podróżnik, krajoznawca pff kłusol, złodziej.

• Like 3