Skocz do zawartości

berkley fireline crystal

Tomey

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem 2 tygodnie temu wyżej wymienioną metka pokazuje 0.12 ?, niech tak będzie. Pierwszy dzień było wszystko ok ale drugi trzy ostrzały jeden za drugim (5 gram główka plus twister) przyjrzałem się plecionce i zobaczyłem że zrobiła się z niej tasiemka i do tego poprzeginana wokół swojej osi i bar4dzo spadła jej wytrzymałość.

Albo to taka lipa albo straszna podróbka choć mam berkleya zielonego kupionego w zeszłym roku i wszystko jest jak było no może prócz koloru teraz jest seledynowa.

Miałem w rękach rapale tą szarą i powiem że nie chciałem zaufać facetowi (sprzedaje na bazarze duży asortyment) w cenie 48 zł i przy testach na węźle trzymała lepiej niż berkley miałem rękawiczki i testowałem, teraz będę próbował to reklamować bo to kpina, cena też była trochę magiczna bo 59 zł ale w jednym z sieci sklepów w Gorzowie, zresztą widzę jak traktują stałych klientów.

Miałem też w rękach a właściwie w rękawiczkach plecionkę daiwa 8x tylko cena i nie znajomość tej firmy pod względem plecionek mnie odstraszyła bo za 110 m 130 zł, ale muszę przyznać że była bardzo miękka jak zwykła nitka i na węźle test też był ok, rozmiar z naklejki z pudełka 0.10 wytrzymałości nie pamiętam.

Jest też na rynku nowy berkley 0.10 14 kg test ale nie miałem jej w ręku.

post-2996-1348914828,6831_thumb.jpg

• 5 lat później...

Odkopię temat... coś chyba jest mocno nie tak. 

Uwagę moją zwrócił kolega Mariusz wpisem na FORSie. 

Zobaczcie:

http://www.berkley-fishing.com/berkley-line-superline-berkley-fireline/berkley-fireline-fused-crystal/1316954.html#start=1

tu: 

http://trotka.pl/plecionka-berkley-fireline-crystal.html

Ta sama linka - 0,12. W USA moc 4lb (1,8 kg), u nas 6,8 kg.

O co tu chodzi  ?

Rozumiem, że można przyjmować różną metodę oceny mocy linki, ale z 2 kilowej zrobić 7. Geniusz. :)  

Skąd wiadomo, że ta sama? Porownywał ktoś? Skoro są rozbieżności w ocenie wytrzymałości to nie ma powodu żeby nie było rozbieżności w ocenie "średnicy".

Przyjmijmy jednak, że to faktycznie ta sama linka. W takiej sytuacj nie ma w sumie nic dziwnego z tymi opisami. W Stanach producenci podają przybliżoną wytrzymałość na węźle. U nas panuje wolnoamerykanka. Faktyczna wytrzymałość zawyza się nawet kilkukrotnie, na opakowaniach wypisywane są brednie. I to jest norma.

Porobiłem trochę testów plecionek na realną wytrzymałość, no i już mnie jakoś nie rusza.

Podam taki przykładzik. Ostatnio trafiła do mnie plecionka z Chin. Chińczyk podaje realną wytrzymałość, wynoszącą około 5,4 kg. Poszedłem z pletką do sklepu, patrzę - na półce ta sama plecionka tylko sygnowana przez jednego z naszych dystrybutorów.

Różnice (poza ceną) - sklepowa ma zgodnie z opisem 16 kg :wacko: :huh: :lol:  Ale jako, że byłem już uświadomiony to mnie specjalnie nie ruszyło. Bardziej zirytowały mnie dumne napisy "MADE IN JAPAN" na sklepowej plecionce.

Jak widać, nie wystarczy rozpisywać się, jakie to kosmiczne nanotechnologie zostały wykorzystane do produkcji. Nie wystarczy wysysać z palca parametrów wytrzymałościowych. Trzeba jeszcze dodać magiczne Made in Japan :angry: