yglo Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Tutaj filmy, fotoreportaże, pojedyncze zdjecia związane z techniką, sposobami budowy wędek, Proponuje aby bez dyskusji, które można toczyć w innych wątkach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 2 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 8 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 (edytowane) ciag dalszy: wazne aby do otworu dobierac wiekszy wycinak, tu do wew 8mm w gruszcze wycinak 9,5gruszki z pianki sa jeszcze latwiejsze Edytowane 8 Czerwca 2015 przez yglo 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Wiem ze to już było ale poproszono mnie o wstawienie tych filmików, na pewno się komuś przyda. Pozdrawiam Wszystkich!!! 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 1 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 (edytowane) to z mojej strony to co kiedyś wysłałem do Kol @yglo adapter do uchwytu Fuji VSShttp://www.siamfishing.com/board/view.php?tid=638658 Edytowane 2 Listopada 2015 przez robas 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 1 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 marbling Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 i jeszcze coś 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 (edytowane) Kręgosłup blanku i jego wyznaczanieKażdy wie co to jest kręgosłup blanku ale w skrócie przypomnę że na skutek procesu technologicznego a mianowicie w wyniku sposobu nawijania maty grafitowej na mandrel powstaje w blanku strona która jest bardziej miękka i właśnie na tej stronie montujemy przelotki zbrojąc spinning , blanki castingowe zbroimy odwrotnie zakładając przelotki na stronie twardej i to jest właśnie kręgosłup blanku. Aby go wyznaczyć należy blank lekko zgiąć i obracać po jakiejś twardej powierzchni aż do momentu w którym będzie na chwilę zostawał , właśnie znaleźliśmy stronę miękką . Jeżeli chcemy uzyskać dokładniejszy efekt to polecam za parę złociszów zbudować przyrząd ,który dość dokładnie wyznaczy nam kręgosłup .Wizyta w Bauhausie ,dwa łożyska + ca. 20 minut roboty i możemy cieszyć się naszym przyrządemSposób wyznaczania kręgosłupa blanku i strony miękkiejWkładamy blank w przyrząd przykładamy do wystającego końca siłę i obracamy go aż stanie w jednym miejscu. Możemy do końca blanku przyczepić żyłkę z obciążeniem. Jeżeli blank się zatrzyma znaczy to że górny wierzch jest kręgosłupem ,który oznaczamy (na zdjęciu taśma Tesa na której widać oznaczenie Blank z wyznaczonym kręgosłupem wkładamy w linijkę w ten sposób aby punkt 90 st pokrywał się z oznaczeniem kręgosłupa blanku Wyznaczamy stronę miękką w ten sposób że obracamy linijkę o 180 st , szukamy na linijce punktu o 180 st obróconego (na zdjęciu widoczny jako mała dziurka) i wyznaczamy na podstawie tego punktu stronę miękką Przypomnę że w każdej części naszego blanku wyznaczamy kręgosłup .Tak oznaczony blank składamy w całość tak aby kręgosłupy się zgadzały i wkładamy w przyrząd w celu sprawdzenia czy całość dobrze jest wyznaczona , jeżeli wszystko jest ok i kręgosłup każdego elementu pod obciążeniem jest na górze to możemy składać kij .Przelotki do spinningu oraz środek stopki w uchwycie kołowrotka po miękkiej stronie , w castingowym kiju odwrotnie Edytowane 10 Grudnia 2015 przez mrWhite7 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Jest OK, ten dzial dopiero sie rodzi, no wiem ze mozolnie i powoli, i taki troszke miszmasz. Pewnie po Nowym Roku usiadziemy z Friko do roboty komuterowej zeby tu bylo bardziej czytelnie, czyli "warsztat" tu wzystkie nasze narzedzia, "rekojesci" korki, pianki, uchwyty, "przelotki", nici lakierowanie, "artykuly" np. jak dobrac i zbudowc spigot... Mysle, ze to spowoduje iz dzial bedzie przejrzysty... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Może już było:http://merricktackle.com/tips/tips.htmlsporo pomocnych informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 24 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2015 Nie wiem czy to właściwe miejsce, ale spróbuję. Czy toczycie rękojeść po czy przed rozwierceniem do średnicy blanku? Rozumiem, że jest ryzyko, że ucieknie się z osi uchwyt/grip, ale czy to faktycznie często się zdarza, czy może poza tokarką jest jakiś inny patent na precyzyjne rozwiercenie? Pytam ponieważ maszynkę to toczenia na pręcie już prawie zbudowałem - wiem łatwizna dla niektórych , ale jakoś nie mam pomysłu jak toczyć z jej pomocą na blanku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 24 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2015 (edytowane) Miejsce na takie pytania jest jak najbardziej właściwe , bo to dział o technikach RB .Odpowiedz nie jest już tak jednoznaczna . Odpowiem że oba sposoby są jak najbardziej właściwe ale ... sposób doszlifowania gripów na mandrelu który jest tak samo zbieżny jak blank jest dokładniejszy bo niweluje do minimum zboczenie z osi blanku, jednak do takiego sposobu właściwie potrzebny jest mandrel z dokładnie taką samą zbieżnością jak blank . Robiąc kilka wędek będziemy potrzebować nowe mandrele o różnych średnicach .Mój kolega @ark70 właśnie w ten sposób wykonuje swoje gripy.Sposób perfekcyjny jednak bardziej trudny. Można posiłkować się mandrelem w kształcie walca i nawijać co kilka centymetrów taśmę Tesa aby dopasować zbieżność ale jest to półśrodek .Ja dobieram rozmiar średnicy mandrela możliwie podobny do średnicy blanku troszkę mniejszy niż średnica blanku w najwęższym miejscu i potem tylko nieznacznie rozwiercam .Mam kilka mandreli o różnych średnicach i w zależności od średnicy blanku rozwiercam plastry korki do podobnej średnicy ,kleje je razem i dopiero potem szlifuję a po wyprofilowaniu rękojeści rozwiercam dokładniej. Po Świętach postaram się zrobić jakieś foty na ten temat .Krótkie splity nie stanowią problemu ,ale dużo gorzej jest dopasować długie gripy bo można zjechać z osi i efekt będzie mierny. Pytasz o patent ....patentem jest cierpliwość i wprawne oko i lepiej i dokładniej jest rozwiercać ręcznie kontrolując położenie wejścia i wyjścia rozwiertaka co kilka obrotów a wtedy możemy liczyć na dużą dokładność . Ucieczka z osi zdarza się i to dość często a przyczyną jest jak zwykle lenistwo i brak czasu .Zdarzyło mi się parę razy jak rozwiercałem mocując rozwiertak w wiertarce i robiąc to wiertarką ,wtedy jest duże prawdopodobieństwo że zejdziemy z osi. Edytowane 24 Grudnia 2015 przez mrWhite7 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 25 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2015 Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Przyszło mi do głowy jeszcze jedno, czy na taki mandrel blank tylko wchodzi na ścisk czy jest też dokręcany w jakiś sposób. Zmierzam do tego czy opór materii w trakcie toczenia jest na tyle mały, że np włożenie jakiegoś stożka w dolnik pozwoliłoby podtoczyć rękojeść już zamontowaną na blanku. Taki stożek mógłby być z gumy, twardej pianki, drewna? i mieć długość dosłownie 10cm. Czy też nacisk na materiał jest znaczny i mocowanie powinno być trwałe i mocne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacaré Opublikowano 25 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2015 Znacznie prościej wydaje mi się nadać formę rękojeści na pręcie gwintowanym 8 mm i dopiero potem rozwierćić czy też rozpiłować gotowy grip stopniowo na kawałkach blanków okolejnych taśmą z papieru sciernego do odpowiedniej średnicy. Prosto, precyzyjnie i szybko - przynajmniej na stosunkowo krótkich split-gripach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 25 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2015 Znacznie prościej wydaje mi się nadać formę rękojeści na pręcie gwintowanym 8 mm i dopiero potem rozwierćić czy też rozpiłować gotowy grip stopniowo na kawałkach blanków okolejnych taśmą z papieru sciernego do odpowiedniej średnicy. Prosto, precyzyjnie i szybko - przynajmniej na stosunkowo krótkich split-gripach.Ja tez tak robie..jak kolega napisal.Dziala;-) Wysłane z mojego HUAWEI G525-U00 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 25 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2015 Dzięki Panowie, czyli nie ma co się pieścić, jeżeli robie dla siebie to nie musi być perfekt, a drobna niedoróbka może mieć swój urok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 25 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2015 Urok który będziesz widział za każdym razem jak weźmiesz wędkę do ręki 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 Tylko żeby nie był jak zły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 ja przy toczeniu używam pręta 10mm , 8mm byłby dobry ale przy krótkich elementach , przy dłuższych za mocno się ugina przy toczeniu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 (edytowane) Rotujący Foregrip , jak wykonać ? Odpowiedz brzmi -bardzo prosto ,podobnie jak nie rotujący tylko średnica wewnętrzna takiego rotującego jest znacznie większa oraz ścianki korka ,pianki czy innego materiału są cieńsze i potrzebna jest większa precyzja wykonania.Na rynku RB jest wiele uchwytów kołowrotków które trzeba zabudować ,między innymi Fuji Sk2,VSS,IPS,czy też inne jak Restaffine, FishingArt itp.Opracowałem swoją bardzo prostą i zadowalająco dokładną metodę wykonania takiego fore bo nie każdy ma ochotę na kupne gotowce ,które jednak mają ograniczony wygląd jak i kształt a potrzebujemy akurat czegoś innego w kształcie oraz strukturze materiału. Pokazuję krok po kroku jak ja wykonuję taki fore. Musimy dysponować wiertarką stołową w pionowym uchwycie przeznaczonym do wiercenia otworów pod kątem prostym .W imadle na dole mocujemy klocek drewna w którym wiercimy otwór o średnicy 32 mm w który będziemy wkładać nasze plastry korka. Wiercimy otwory w plastrach korka o średnicy 20 mm .Jest to średnica zewnętrzna części uchwytu KDPS 16 który chcemy zabudować Musimy mieć przygotowany walec o takiej samej średnicy jak średnica KDPS któty chcemy zabudować , ja mam wytoczone kilka walców popularnych średnic uchwytów takich jak Fuji SK2 ,KDPS ,Restaffine itp. Elementy w kształcie walców są wytoczone z plastiku . W środku posiadają otwór 8 mm w który wkładamy trzpień umożliwiający mocowanie w tokarce. Nadziewamy na walec plastry korka i je sklejamy razem Całość wkładamy w tokarkę i szlifujemy Przygotowujemy "konstrukcję nośną" jako że nasz fore jest bardzo długi trzeba przygotować przedłużkę wewnętrzną która wzmocni konstrukcję Całość sklejamy tak aby rurka w środku miała taką samą długość jak korek .Wykonaliśmy "otwarty" fore i pozostaje nam tylko wkleić w rurkę wewnętrzną pierścień Po wklejeniu pierścienia i zamontowaniu ,całość wygląda tak : W lżejszych kijach w których zamierzamy zrezygnować z tulei oraz pierścienia możemy wykonać "zamknięty " fore tylko z jednej części wtedy nasza praca będzie wyglądała tak: Życzę udanych konstrukcji i będzie mi miło jak znajdę naśladowców wykonania tym sposobem rotującego fore. Edytowane 29 Grudnia 2015 przez mrWhite7 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba67810 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Proste myki stworzone przez wieloletnia praktykę!!! Dzięki Panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacques Opublikowano 30 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Inny sposób na zrobienie fore do Fuji VSS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz123 Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Kolego .Zrobiłem maszynkę do wyznaczania kręgosłupa.Ale coś jest nie tak. Łożyska nowe.Czy blank powinien obracać się razem z łożyskami i jak mocno przygiąć blank. Robiłem testy na blanku CD ORKA i trochę mi nie idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 (edytowane) Blank powinien się obracać bo po to są łożyska , czasami robi 1/2 -1/4 obrotu i staje w jednym miejscu , zaznacz to miejsce a potem w palcach przekręć blank , powinien ustawić się ponownie w tym samym miejscu po wykonaniu jednego obrotu i właśnie znalazłeś kręgosłup Jedno łożysko będzie się kręcić w jedną stronę a drugie w przeciwną , słowo kręcić jest trochę na wyrost bo zazwyczaj jest to niecały obrót . Edytowane 11 Lutego 2016 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Mieszanie i dawkowanie żywicy do omotek.Na szybie i czarnym tle pod nią doskonale widać "śmieci", pęcherzyki powietrza oraz najłatwiej się ją czyści. Po wyczyszczeniu przetrzeć do czysta (chemią) i gotowa na kolejną porcję przeźroczystej jak woda żywicy. Strzykawki do insuliny pozwalają idealnie dawkować ilości potrzebne do zużycia na omotki. Straty są minimalne więc dobre rozwiązanie dla oszczędnych (czyli np. mnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi