Skocz do zawartości

yglo

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
  • 4 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Kręgosłup blanku i jego wyznaczanie

Każdy wie co to jest kręgosłup blanku ale w skrócie przypomnę że na skutek procesu technologicznego a mianowicie w wyniku sposobu nawijania maty grafitowej na mandrel powstaje w blanku strona która jest bardziej miękka i właśnie na tej stronie montujemy przelotki zbrojąc spinning , blanki castingowe zbroimy odwrotnie zakładając przelotki na stronie twardej i to jest właśnie kręgosłup blanku. Aby go wyznaczyć należy blank lekko zgiąć i obracać po jakiejś twardej powierzchni aż do momentu w którym będzie na chwilę zostawał , właśnie znaleźliśmy stronę miękką . Jeżeli chcemy uzyskać dokładniejszy efekt to polecam za parę złociszów zbudować przyrząd ,który dość dokładnie wyznaczy nam kręgosłup .Wizyta w Bauhausie ,dwa łożyska + ca. 20 minut roboty i możemy cieszyć się naszym przyrządem

Sposób wyznaczania kręgosłupa blanku i strony miękkiej

Wkładamy blank w przyrząd przykładamy do wystającego końca siłę i obracamy go aż stanie w jednym miejscu. Możemy do końca blanku przyczepić żyłkę z obciążeniem. Jeżeli blank się zatrzyma znaczy to że górny wierzch jest kręgosłupem ,który oznaczamy (na zdjęciu taśma Tesa na której widać oznaczenie

532b30e450a166fc.jpg

Blank z wyznaczonym kręgosłupem wkładamy w linijkę w ten sposób aby punkt 90 st pokrywał się z oznaczeniem kręgosłupa blanku

9bf415d944e2f2af.jpg

Wyznaczamy stronę miękką w ten sposób że obracamy linijkę o 180 st , szukamy na linijce punktu o 180 st obróconego (na zdjęciu widoczny jako mała dziurka) i wyznaczamy na podstawie tego punktu stronę miękką

3347458fc0e6433a.jpg

Przypomnę że w każdej części naszego blanku wyznaczamy kręgosłup .Tak oznaczony blank składamy w całość tak aby kręgosłupy się zgadzały i wkładamy w przyrząd w celu sprawdzenia czy całość dobrze jest wyznaczona , jeżeli wszystko jest ok i kręgosłup każdego elementu pod obciążeniem jest na górze to możemy składać kij .Przelotki do spinningu oraz środek stopki w uchwycie kołowrotka po miękkiej stronie , w castingowym kiju odwrotnie

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 15

Jest OK, ten dzial dopiero sie rodzi, no wiem ze mozolnie i powoli, i taki troszke miszmasz. Pewnie po Nowym Roku usiadziemy z Friko do roboty komuterowej zeby tu bylo bardziej czytelnie, czyli "warsztat" tu wzystkie nasze narzedzia, "rekojesci" korki, pianki, uchwyty, "przelotki", nici lakierowanie, "artykuly" np. jak dobrac i zbudowc spigot... Mysle, ze to spowoduje iz dzial bedzie przejrzysty...

• Like 4

Nie wiem czy to właściwe miejsce, ale spróbuję. Czy toczycie rękojeść po czy przed rozwierceniem do średnicy blanku? Rozumiem, że jest ryzyko, że ucieknie się z osi uchwyt/grip, ale czy to faktycznie często się zdarza, czy może poza tokarką jest jakiś inny patent na precyzyjne rozwiercenie?

Pytam ponieważ maszynkę to toczenia na pręcie już prawie zbudowałem - wiem łatwizna dla niektórych ;), ale jakoś nie mam pomysłu jak toczyć z jej pomocą na blanku.

Miejsce na takie pytania jest jak najbardziej właściwe , bo to dział o technikach RB .Odpowiedz nie jest już tak jednoznaczna . Odpowiem że oba sposoby są jak najbardziej właściwe ale ... sposób doszlifowania gripów na mandrelu który jest tak samo zbieżny jak blank jest dokładniejszy bo niweluje do minimum zboczenie z osi blanku, jednak do takiego sposobu właściwie potrzebny jest mandrel z dokładnie taką samą zbieżnością jak blank . Robiąc kilka wędek będziemy potrzebować nowe mandrele o różnych średnicach .Mój kolega @ark70 właśnie w ten sposób wykonuje swoje gripy.Sposób perfekcyjny jednak bardziej trudny. Można posiłkować się mandrelem w kształcie walca i nawijać co kilka centymetrów taśmę Tesa aby dopasować zbieżność ale jest to półśrodek .Ja dobieram  rozmiar średnicy mandrela możliwie podobny do średnicy blanku troszkę mniejszy niż średnica blanku w najwęższym miejscu i potem tylko nieznacznie rozwiercam .Mam kilka mandreli o różnych średnicach i w zależności od średnicy blanku rozwiercam plastry korki do podobnej średnicy ,kleje je razem i dopiero potem szlifuję a po wyprofilowaniu rękojeści rozwiercam dokładniej. Po Świętach postaram się zrobić jakieś foty na ten temat .Krótkie splity nie stanowią problemu ,ale dużo gorzej jest dopasować długie gripy bo można zjechać z osi i efekt będzie mierny. Pytasz o patent ....patentem jest cierpliwość i wprawne oko i lepiej i dokładniej jest rozwiercać ręcznie kontrolując położenie wejścia i wyjścia rozwiertaka co kilka obrotów a wtedy możemy liczyć na dużą dokładność . Ucieczka z osi zdarza się i to dość często a przyczyną jest jak zwykle lenistwo i brak czasu .Zdarzyło mi się parę razy jak rozwiercałem mocując rozwiertak w wiertarce i robiąc to wiertarką ,wtedy jest duże prawdopodobieństwo że zejdziemy z osi.

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 2

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Przyszło mi do głowy jeszcze jedno, czy na taki mandrel blank tylko wchodzi na ścisk czy jest też dokręcany w jakiś sposób. Zmierzam do tego czy opór materii w trakcie toczenia jest na tyle mały, że np włożenie jakiegoś stożka w dolnik pozwoliłoby podtoczyć rękojeść już zamontowaną na blanku. Taki stożek mógłby być z gumy, twardej pianki, drewna? i mieć długość dosłownie 10cm. Czy też nacisk na materiał jest znaczny i mocowanie powinno być trwałe i mocne.

Znacznie prościej wydaje mi się nadać formę rękojeści na pręcie gwintowanym 8 mm i dopiero potem rozwierćić czy też rozpiłować gotowy grip stopniowo na kawałkach blanków okolejnych taśmą z papieru sciernego do odpowiedniej średnicy. Prosto, precyzyjnie i szybko - przynajmniej na stosunkowo krótkich split-gripach.

Znacznie prościej wydaje mi się nadać formę rękojeści na pręcie gwintowanym 8 mm i dopiero potem rozwierćić czy też rozpiłować gotowy grip stopniowo na kawałkach blanków okolejnych taśmą z papieru sciernego do odpowiedniej średnicy. Prosto, precyzyjnie i szybko - przynajmniej na stosunkowo krótkich split-gripach.

Ja tez tak robie..jak kolega napisal.Dziala;-)

Wysłane z mojego HUAWEI G525-U00 przy użyciu Tapatalka

Rotujący Foregrip , jak wykonać ? Odpowiedz brzmi -bardzo prosto ,podobnie jak nie rotujący tylko średnica wewnętrzna takiego rotującego jest znacznie większa oraz ścianki korka ,pianki czy innego materiału są cieńsze i potrzebna jest większa precyzja wykonania.Na rynku RB jest wiele uchwytów kołowrotków które trzeba zabudować ,między innymi Fuji Sk2,VSS,IPS,czy też inne jak Restaffine, FishingArt itp.Opracowałem swoją bardzo prostą i zadowalająco dokładną metodę wykonania takiego fore bo nie każdy ma ochotę na kupne gotowce ,które jednak mają ograniczony wygląd jak i kształt a potrzebujemy akurat czegoś innego w kształcie oraz strukturze materiału. Pokazuję krok po kroku jak ja wykonuję taki fore.

49626e90e8fda021.jpg

Musimy dysponować wiertarką stołową w pionowym uchwycie przeznaczonym do wiercenia otworów pod kątem prostym .W imadle na dole mocujemy klocek drewna w którym wiercimy otwór o średnicy 32 mm w który będziemy wkładać nasze plastry korka.

a37ce0f23995b28a.jpg

Wiercimy otwory w plastrach korka o średnicy 20 mm .Jest to średnica zewnętrzna części uchwytu KDPS 16 który chcemy zabudować

95d3f6a3969773abgen.jpg

Musimy mieć przygotowany walec o takiej samej średnicy jak średnica KDPS któty chcemy zabudować , ja mam wytoczone kilka walców popularnych średnic uchwytów takich jak Fuji SK2 ,KDPS ,Restaffine itp. Elementy w kształcie walców  są wytoczone z plastiku . W środku posiadają otwór 8 mm w który wkładamy trzpień umożliwiający mocowanie w tokarce.

a3f5245f2cd4381egen.jpg

Nadziewamy na walec plastry korka i je sklejamy razem

c967839a82768977gen.jpg

ca2ff13dbfc50f64gen.jpg0bed0270d1081005gen.jpg

Całość wkładamy w tokarkę i szlifujemy

f2f5173f5254f048gen.jpg15750da9e683c781gen.jpg

2d12e9fa7cf4d052gen.jpg

Przygotowujemy "konstrukcję nośną" jako że nasz fore jest bardzo długi trzeba przygotować przedłużkę wewnętrzną która wzmocni konstrukcję

37d6b4e541a5d57bgen.jpgeff049e386964915gen.jpg

Całość sklejamy tak aby rurka w środku miała taką samą długość jak korek .Wykonaliśmy "otwarty" fore i pozostaje nam tylko wkleić w rurkę wewnętrzną pierścień

acf4464506bb983agen.jpg

Po wklejeniu pierścienia i zamontowaniu ,całość wygląda tak :

d7f29a51c946c1bdgen.jpg

W lżejszych kijach w których zamierzamy zrezygnować z tulei oraz pierścienia możemy wykonać "zamknięty " fore tylko z jednej części wtedy nasza praca będzie wyglądała tak:

44f2b87eb0ad4effgen.jpg

Życzę udanych konstrukcji i będzie mi miło jak znajdę naśladowców wykonania tym sposobem rotującego fore.

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 15

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Blank powinien się obracać bo po to są  łożyska , czasami robi 1/2 -1/4 obrotu i staje w jednym miejscu , zaznacz to miejsce a potem w palcach przekręć blank , powinien ustawić się ponownie w tym samym miejscu po wykonaniu jednego obrotu i właśnie znalazłeś kręgosłup  :D Jedno łożysko będzie się kręcić w jedną stronę a drugie w przeciwną , słowo kręcić jest trochę na wyrost bo zazwyczaj jest to niecały obrót .

Edytowane przez mrWhite7

Mieszanie i dawkowanie żywicy do omotek.

Na szybie i czarnym tle pod nią doskonale widać "śmieci", pęcherzyki powietrza oraz  najłatwiej się ją czyści. 

Po wyczyszczeniu przetrzeć do czysta (chemią) i gotowa na kolejną porcję przeźroczystej jak woda żywicy.

Strzykawki do insuliny pozwalają idealnie dawkować ilości potrzebne do zużycia na omotki. Straty są minimalne więc dobre rozwiązanie dla oszczędnych (czyli np. mnie).   :)

post-58042-0-15159700-1455489851_thumb.jpg

post-58042-0-28186200-1455489861_thumb.jpg

post-58042-0-88935400-1455489868_thumb.jpg