dario69 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 Np takie coś na starym dolniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 30 min i zrobiłem dwie sztuki - nudno w te święta więc coś tam zmontowałem - podobnie jak u kolegi na fotkach,ale jak wspomniał Artur trzeba mieć ich kilka - zależy od zbieżności blanku. Puki co sa dwie sztuki - może znajdę w piwnicy jakiegoś połamańca to zrobię jeszcze kilka innych A tak z ciekawości - na jak długo Wam starcza taki blank oklejony papierem ściernym ? Co ile wymieniacie papier na nich ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 Raz już wymieniałem w trzech sztukach ,chociaż bardziej z nudów niż z rzeczywistej potrzeby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 Raz już wymieniałem w trzech sztukach ,chociaż bardziej z nudów niż z rzeczywistej potrzeby I wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 (edytowane) Panowie zaglądający ....czy pozyskujecie sami korek z kory dębu portugalskiego ? Wiem , że kolega wklejający fotki tak robi - może ktos jeszcze ? zastanawia mnie czy warto bawić się w taki zabieg ? I co oznacza kora klasy 1. Taki opis znalazlem na jednej ze stron firmy,która taką korą handluję . Pytanie zasadnicze - warto ? jakies jakości korek w ten sposób uzyskamy ? Pzdr Edytowane 25 Grudnia 2016 przez "Paweł" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mc.D Opublikowano 26 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2016 Trudno jednoznacznie ocenić opłacalność takiego procesu.Zrobiłem to z ciekawości,oraz by mieć jak największy wkład w wykonywaną wędkę.Z jednego kawałka kory otrzymujemy korek o różnych klasach, od strony wewnętrznej lepszy.W styczniu mam więcej luzu to opiszę bardziej szczegółowo jak to wygląda.po przerobieniu całego kawałka.A w planie anodowanie i barwienie aluminium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 26 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2016 (edytowane) Ok. A mógł bys choc napisać np. Kupiłem kory 1kg , udalo mi się z tego uzyskac X plastrów jakości różnej ...chcial bym miej wiecej wiedziec ile kory trzeba kupić , żeby np uzyskac wspomniana liczbę standardowych plasterków. Jakości rozumiem , że nie jestesmy w stanie przewidziec ...generalnie chodzi mi tylko o opłacalnośc tego zabiegu. Czy jest w ogole sens się bawić w to ?Kora jest dosyć droga 1kg kosztuje ok 160zeta Edytowane 26 Grudnia 2016 przez "Paweł" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pol50 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2017 (edytowane) Panowie czy wiecie gdzie można kupić korę z brzozy i ratan, moje szukanie spełza na jakiś sklepach o specjalizacji "produkcja ozdób" a ceny tam są powalające. Edytowane 1 Stycznia 2017 przez pol50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 6 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 Ile tej kory brzozowej potrzebujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pol50 Opublikowano 6 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 Ile tej kory brzozowej potrzebujesz?Chciałem spróbować zrobić z tego rękojeść dzieloną, nie wiem ile będzie potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 U Kogoś już to było , przedtem robiłem na pręcie gwintowanym , teraz zrobiłem takie coś do klejenia precyzyjnego korka 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Artur, @MrWhite kiedys wstawial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 masz rację , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemsol Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Możesz powoli kolego zacząć jakiś blat skręcać, tak ok.4 m. Po świętach jakiś silniczek założę i możesz się bawić . gdzie i za ile takie pikne coś można nabyć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocurck1 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Pytanie żebu uzyskac na omotce efekt przeźroczysty to jakich nici użyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocurck1 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 chodzi mi o to żeby była stopka widoczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Jedwab lub zwykly nylon, niezabezpieczony preserverem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 chodzi mi o to żeby była stopka widocznaNici nylon,nie impregnowanych. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
randomrodmaker Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Panowie, czy ktoś byłby uprzejmy wstawić link do sklepu w Polsce z silniczkami 9-11 RPM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mc.D Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 www.discotech.pl/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Dojrzewa mi w głowie decyzja o zamówieniu wędki której przeznaczeniem będzie sandacz na głębszej wodzie.Wędką będzie budowana pod kątem uzyskania jak największej czułości.Zastanawiam się czy zastosowanie rękojeści wykonanej z twardego drewna egzotycznego , lub z drewna stabilizowanego wpłynie w znaczącym stopniu na jakość transmisji drgań w takiej wędce .Czy ktoś z was ma takie doświadczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Wielokrotnie sprawa opisywana na forum a więc tylko przypomnę .Samo zastosowanie insertu z drewna stabilizowanego tylko wspomoże efekt lepszego przenoszenia sygnału . Blank sam w sobie musi mieć takie właściwości co sandaczowcy nazywają "elektryczny kij " a więc brania sandacza są odczuwalne jako elektryczne kopnięcia .Co do blanków sandaczowych posiadających tą cechę trzeba wymienić :Phenix (TX) i dłuższe Black Chrome ,wyroby F.A blanki Hers oraz Kraag i Vekter Boron , nieco gorzej wypadają St.Croix Elite ale też zdają egzamin .Rękojeść wykonana w całości z drewna egzotycznego nie wniesie niczego pozytywnego, ale zastosowanie insertu z takiego drewienka i to wklejanego bezpośrednio na blank już wniesie sporo ,poprawi się efekt przewodzenia sygnałów .Jeżeli trzymasz wędkę za fore gip to można ewentualnie zrobić jakiś mały 1-2 cm z drewienka lub wykonać kij bez fore i trzymać palec na blanku ,jeżeli trzymasz wędkę za uchwyt to dobrym pomysłem będzie uchwyt PacBay z "dziurą" na palec .Bardziej klasycznie to już drewniany insert bezpośrednio wklejany na blank np uchwyt Matagi Andrew's Fishing lub inny. Robiłem Hersy nano na normalnym DPS z taśmą jako arbor i ten sam blank z insertem wklejanym bezpośrednio na blank i różnica była znaczna na korzyść bezpośrednio wklejonego insertu na blank 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Moim zdaniem 'rekojesc' nie wplynie a jesli juz to negatywnie - czym cięższa tym gorzej. To oczywiscie ogólna zasada od której czasem zdarzają się wyjątki. Trochę inaczej sprawa wygląda jeśli chodzi o 'uchwyt' kolowrotka czyli to co trzymasz w ręce podczas łowienia. Tutaj wybór rozwiązania może mieć jakiś wpływ na odczuwalną czułość - np. w zależności od rodzaju kleju , arborów , precyzji spasowania itp. W moim subiektywnym odczuciu bezkonkurencyjny jest tutaj uchwyt Delfin który - tak uważam - wyciąga max czułości z zestawu, używałem do tej pory tego uchwytu w lżejszych wędkach jigowych okoniowo/sandaczowych (amerykańskie 10-12lb) i bardzo dobrze się sprawdził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 (edytowane) Dzięki za odpowiedź.W rzeczy samej planuję budowę wędki na Kraagu nano , tyle że nie dodałem wcześniej że wędka ma być krótka (6,6) i uzbrojona do castingu.Wiem oczywiście że w castingu zawsze trzymam palec na blanku a kciuk na szpuli ale mimo to zawsze mam wrażenie że impulsy które do mnie docierają odbieram bardziej tą częścią dłoni która spoczywa na rękojeści.Jest jeszcze jedną sprawa.Naprawiałem ostatnio złamany dolnik wędki ( złamany w części pomiędzy split gripem a rear gripem ).Żeby to połączyć wstawiłem w środek pręt aluminiowy ( na całej długości - od pazura do końca wędki ) i szczelnie wypełniłem żywicą.Nieoczekiwanie, po tej operacji kij zaczął znacznie lepiej przenosić drgania i zamienił się z "mdłego" w taki właśnie "elektryczny".Zastanawiam się czy wprowadzenie do dolnika sztywnych i ciężkich materiałów nie poprawi przypadkiem walorów wędki pod kątem "czułości" Edytowane 22 Kwietnia 2017 przez samwieszkto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Swoją drogą , ciekawe jak odczuwane są wędki typu MB Arms Challenge albo lekkie castingi z rękojeścią "rewolwerową" ?Nigdy nie miałem okazji połowić taką wędką z wielkim klocem drewna. (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi