Skocz do zawartości

yglo

Rekomendowane odpowiedzi

gdy mamy butt cup z korkogumy lub metalu, te z metalowym sa duzo bardziej elektryczne. 

Ciekawe , co piszesz - nigdy tego nie zaobserwowałem...pewnie dlatego, że praktycznie zawsze robię z korkogumy ... :D

Teraz mam na warsztacie SPG780 z Batsona, będzie to wędka dla mojego 8 letniego syna, a i ja skorzystam czasem.

Oskrobałem go z potwornej ilości lakieru , w sumie jeszcze nie wymyśliłem jaką dać rękojeść - ciekawe czy przy szklaku. które są w porównaniu z grafitem dość "tępe", taki metalowy butt cap też zrobiłby jakąś różnicę...

• Like 1

Kiedyś czytałem o tym efekcie metalowego kapsla i moim zdaniem jest to bardzo logiczne. Sygnał przenoszony jest jako drgania powietrza w środku blanku i jako fala akustyczna dotrze w końcu do kapsla. Korkoguma duża część pochłonie bo jest miękka a metal o dużo większej gęstości ją odbije i my to bardziej odczujemy.

• Like 1

Kiedyś czytałem o tym efekcie metalowego kapsla i moim zdaniem jest to bardzo logiczne. Sygnał przenoszony jest jako drgania powietrza w środku blanku i jako fala akustyczna dotrze w końcu do kapsla. Korkoguma duża część pochłonie bo jest miękka a metal o dużo większej gęstości ją odbije i my to bardziej odczujemy.

Czyli butt cap z odpowiedniego  litego drewna powinien przewodzić drgania również bardzo dobrze - vide choćby gitary czy instrumenty smyczkowe :)

Edytowane przez Tomek Wielgus

Mimo mojego niewielkiego doświadczenia spróbuję coś podpowiedzieć.Można taki pędzelek kupić w lepiej zaopatrzonym sklepie papierniczym , można w w/w sklepie [kupowałem  tam  stalówki],.Nie zawsze pierwszy wybór jest trafny ,gdyż są różne preferencje co do samego lakierowania.Myślę że bardzo dobrym miejscem na  zakup pędzelka jest profesjonalny sklep z artykułami do stylizacji paznokci,gdyż lakiery tam używane są podobnej konsystencji,i podobny jest  cel malowania tj. uzyskanie równej , gładkiej powierzchni.Najlepszy pędzelek jaki mam [dla mnie] jest właśnie z tego sklepu.Jest tu też  coś co w sklepie dla plastyków nazywa się pędzlem gumowym ,gdzie zamiast włosia są silikonowe końcówki o różnym kształcie.Próbowałem i można tym też  nieżle  lakierować ,czy usuwać nadlewki lakieru. A pędzelki z BRC  są  ze specjalistycznej firmy Flex&Coat  .Widocznie im nie wyszły.

Mimo mojego niewielkiego doświadczenia spróbuję coś podpowiedzieć.Można taki pędzelek kupić w lepiej zaopatrzonym sklepie papierniczym , można w w/w sklepie [kupowałem  tam  stalówki],.Nie zawsze pierwszy wybór jest trafny ,gdyż są różne preferencje co do samego lakierowania.Myślę że bardzo dobrym miejscem na  zakup pędzelka jest profesjonalny sklep z artykułami do stylizacji paznokci,gdyż lakiery tam używane są podobnej konsystencji,i podobny jest  cel malowania tj. uzyskanie równej , gładkiej powierzchni.Najlepszy pędzelek jaki mam [dla mnie] jest właśnie z tego sklepu.Jest tu też  coś co w sklepie dla plastyków nazywa się pędzlem gumowym ,gdzie zamiast włosia są silikonowe końcówki o różnym kształcie.Próbowałem i można tym też  nieżle  lakierować ,czy usuwać nadlewki lakieru. A pędzelki z BRC  są  ze specjalistycznej firmy Flex&Coat  .Widocznie im nie wyszły.

Daj lakiegos linka do tego pedzla gumowego, zaciekawil mnie temat :)

Takie np beda transparentne:

http://www.guidesnblanks.com/product/376/category/236

A tak wychodzi np Garnet

Garnet to jest to co tygrysy lubią najbardziej :) Zwłaszcza w wydaniu Gudebrod...

A robiłeś może tymi Fishawk coś na naturalnym , grafitowym blanku - ciekaw jestem jak się prezentują, bo robię sobie właśnie Batsona SPG780 , oskrobałem go , rękojeść już mam , zastanawiam się tylko nad kolorem omotek - i taki właśnie garnet byłby jak znalazł...

Mam resztkę Gudebroda- ale raczej nie wystarczy , i ten Fishawk jest jakąś alternatywą...