DanekM Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Koledzy, powiedzcie mi z jaką siłą powinno się lub nawijacie nić na blank przy montażu przelotek?Nie mam doświadczenia proszę Was o pomoc/sugestie. Zdaję sobie sprawę że nikt przez internet nie powie precyzyjnie, tym bardziej że nie mamy siłomierzy ale tak orientacyjnie.Wędka która przerabiam jest na grubościennym blanku ATC i boję się że pomimo grubej ścianki siła z jaką nawinąłem jest za duża. U mnie, podczas obracania blanku nić była naprężona mocno - miałem wrażenie że się lekko rozciągała, ponieważ kiedy przestawałem nawijać, blank lekko się cofał. Natomiast podczas zakończania ostatnich zwojów z wyraźnym trudem ale jednak bez zerwania byłem w stanie przeciągnąć nić.Czy nić Fish Hawk po lakierowaniu się kurczy? Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Jeśli nawinąłeś omotkę przy tak naprężonej nici, to cud, że Ci blanku nie zmiażdżyło Wyobraź sobie, że nawijasz omotkę nitką na końcu której jest uwiązana oliwka ~30gramowa - mniej więcej taki opór daję przy nawijaniu omotek (przy cienkościennych blankach robię to delikatniej) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedin Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 odetnij dwa równe kawałki nitki np po 10 cm jeden przesącz lakierem, poczekaj aż wyschnie później porównaj bedzie wiadomo o ile procent sie skurczył....chyba, że jak nitka jest naciagnieta to ten proces kurczenia inaczej wygląda... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanekM Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Dzięki Panowie. Rozetnę i od nowa nawinę. Teraz może nie pęknąć, ale podczas obciążenia blanku na rybie czy innym zaczepie może strzelić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mc.D Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2019 Z racji że trochę mało tu się dzieje to może materiał na nowy insert .Tanio nie jest ale świetny efekt finalny . Zdjęcie z telefonu nie do końca oddaje strukturę materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2019 o sysunia .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2019 20190702_181548.jpgZ racji że trochę mało tu się dzieje to może materiał na nowy insert .Tanio nie jest ale świetny efekt finalny . Zdjęcie z telefonu nie do końca oddaje strukturę materiału.Co to jast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 26 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 27 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2019 Rzeznia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2019 ... z tą szczytową przelotka to gościu przegiął i to strasznie ... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 Rzeźnia @Darek64 piszesz ... Co tak skromnie ? Rozwiń temat i napisz jak to powinno wyglądać nie po rzeźnicku ???? A co do szczytowej to możliwe, że podgrzanie nic nie dało i dlatego poszedł tak ostro ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horac Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 (edytowane) Hmm ja tylko sie zastanawiam, po co skrobać na sucho ? Przecież jak ma się porządna stacje lutownicza z goracym powietrzem.. albo samo gorące powietrze gdzie temperature idzie ustawić co 1 stopień, to co za. problem ustawić temperature taka która nie przegrzeje blanku a sprawi ze lakier spłynie.. i wystarczy go wtedy delikatnie zebrać. Do tego mam mikroskop z wyżej półki bo mikrolutowanie to część roboty która wykonuje i można bardzo precyzyjnie podejść do tematu Edytowane 11 Września 2020 przez horac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pele76 Opublikowano 10 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 Panowie, nie będę zakładał nowego tematu na forum, zapytam tu, najwyżej dostanę opierdul i wyrzucicie posta Pytanie z kategorii "głupie i głupsze"Gdzie kupuje się spigoty?? w razie jakby chciał wędkę przerobić czy wymienić pęknięty/zużyty spigot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 10 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 Spigot się robi nie kupuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pele76 Opublikowano 10 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 Spigot się robi nie kupuje. Czyli bez połamanego blanku o interesujących mnie parametrach, mogę się cmoknąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 10 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 "Spigot się robi nie kupuje."____Najlepiej z takiego samego materiału z jakiego jest blank. Jak nie masz trzeba myśleć i kombinować z innych. http://jerkbait.pl/topic/2360-wydłużanie-blanku-i-łączenie-typu-spigot/page-7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mc.D Opublikowano 31 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2020 Chciałbym wykonać uchwyt w klimacie ,,woven carbon" ale w innych kolorach ,i takie tam próby: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mc.D Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Dziadek był modelarzem, ojciec był modelarzem [robili drewniane modele z których robiono odlewy].Nazwali by to fałszywym insertem.Myślę że to niezłe rozwiązanie , w tym wypadku zrobione co do zasady. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Absolutnie genialne ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 "Absolutnie genialne".-------Do jednego kołowrotka tak. Przy innej stopce chyba takie coś nie przejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mc.D Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Niezupełnie. Co prawda uchwyty w których ruch pierścieni mocujących ograniczony jest długością arboru nie są uchwytami uniwersalnym, to jednak pasują do wielu modeli kołowrotków. Długość najlepiej ustalić doświadczalnie ,co w tym przypadku jest proste . Wielu rodbuldierów stosuje inserty frezowane. W zamian jest według mojej subiektywnej oceny jeden z najwygodniejszych uchwytów. Wypełnienie można zrobić z drewna ,akrylu,lub np. z rurki karbonowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Inserty drewniane robione są zamiast oryginalnej tulei. Tego czegoś pomiędzy jednym (górnym) gniazdem uchwytu a gwintowane rurki. Skręcenie dolnego gniazda uchwytu (nakrętki) przy różnych długościach stopki w Twoim pomyśle może nie wyglądać estetycznie (szczelina pomiędzy gwintem a tą ozdobą z balsy) lub twoja ozdoba może wręcz zostać zniszczona zbyt mocnym skreceniem dolnej nakrętki, to w przypadku insertów drewnianych do takiego czegoś nie dojdzie ponieważ inserty są średnicy mniejszej niż najmniejsza średnica wewnętrzna nakrętki. Chyba że ja źle to rozumiem i inserty są robione na styk do danego typu młynka (stopki). Wg mnie, tolerancja estetyki przy wstawionym drewienku pomiędzy rurkę z gwintem a górne gniazdo jest uzależniona od dlugosci nakrętki. Te ok 15-20mm albo wjedzie na insert przy zbyt niskiej stopce, albo "zostanie w tyle" na gwincie przy dużym młynku (zbyt wysokiej stopce). Oczywiście bez żadnego złego skutku wizualnego bo jeżeli zostanie "z tylu" to najwyżej bezie widać trochę drewnianego insertu i trochę gwintu. W twoim pomyśle będzie dokładnie to samo ale będzie już uskok (szczelina) pomiędzy nakrętką a tą ozdobną wstawką z balsy. Gorzej gdy będziesz chciał dokręcić mocniej niską stopkę małego kołowrotka to wtedy dokrecajac nakrętkę uszkodzisz te ozdobę. Tak rozumuje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mc.D Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2021 To nie balsa tylko buk. Prędzej puści gwint niż to uszkodzisz. Mówimy o różnych rodzajach insertów . Ten co do zasady jest taki jak np. Angle-Japan z BRC. Średnica insertu jest taka jak zewnętrzna średnica pierścieni a nie jak tulejki z gwintem.I tak jak pisałem - nie jest to uchwyt uniwersalny lecz dedykowany do pewnej grupy kołowrotków. Jak znajdę rurki karbonowe o takiej średnicy to zrobię taki uchwyt .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 9 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2022 Cześć. Panowie ,używał ktoś tokarki parkside do toczenia rękojeści ? Są dostępne w dobrych pieniądzach i chętnie bym poczytał czy warto to brać do zastosowań RB ?Za wszelkie info z góry dziękuję ...PZdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 9 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2022 Ale tokarka taka do drewna sama w sobie nie nadaje się do toczenia rękojeści. Musisz mieć jak zamontować trzpień na którym osadzisz rękojeść na czas toczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi