pablo208 Opublikowano 9 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2022 Ale tokarka taka do drewna sama w sobie nie nadaje się do toczenia rękojeści. Musisz mieć jak zamontować trzpień na którym osadzisz rękojeść na czas toczenia. Kamil,ja doskonale o tym wiem - bardziej mi chodzilo o moc-regulacje-bicie podczas toczenia itp. Do niej można spokojnie zamontowac z obu stron uchwyt od wiertarki i masz tokarke do rekojeści Pytałem czy ktoś jej używa do tych zastosowań 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 9 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2022 Przepraszam, mój błąd, nie pomyślałem, że pytasz o nią jako o bazę do przeróbki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mc.D Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2022 Co prawda nie widziałem tych tokarek, bo widzę tu dwie: o mocy 400W i 550W,to myślę że można zastosować je do toczenia rękojeści czy insertów. Mocy w obu przypadkach wystarczyłoby dużo mniej, ale to nie jest wada. Różnica między tymi modelami to przede wszystkim waga. Ta o mniejszej mocy waży 20,5kg. Na tą wagę składa się masywne łoże, co wpływa na stabilność pracy. Posiada też 4-biegiową regulację prędkości. Ta mocniejsza jest dużo lżejsza bo waży 6,5 kg, ale skoro przeznaczona jest do toczenia dość długich elementów, to myślę że też nie powinno być z nią problemów. Na plus : to jest tu chyba bezstopniowa regulacja obrotów. W obu należałoby zamocować jakiś lekki uchwyt tokarski, co nie byłoby problemem, choć tu potrzebny byłby tokarz. Prawidłowo to powinno się zdemontować wałek dotoczyć tarczę, całość skręcić i przetoczyć tarczę z czoła by uniknąć bicia uchwytu, ale może obeszło by się bez tej operacji. Być może udałoby się wykorzystać tarczę która jest w komplecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2022 taka mam, do amatorki spokojnie się nadaje https://allegrolokalnie.pl/oferta/nasadkatokarka-do-drewna-naped-z-wiertarki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi