Skocz do zawartości

yglo

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy, poleci ktoś namiar na silniczek 8-13 RPM?

Tu masz kolego..---http://www.discotech.pl/produkty/silniki-pr%C4%85du-zmiennego-z-przek%C5%82adni%C4%85/silnik-synchroniczny-z-przek%C5%82adni%C4%85.html#

Mam taki i działa..Ja mam Sp12 230V 10rpm

Zadzwon do nich ,z tego co pamietam koszt okolo 25 zł ..

Edytowane przez MarcinZ
  • Like 1

Tu masz kolego..---http://www.discotech.pl/produkty/silniki-pr%C4%85du-zmiennego-z-przek%C5%82adni%C4%85/silnik-synchroniczny-z-przek%C5%82adni%C4%85.html#

Mam taki i działa..Ja mam Sp12 230V 10rpm

Zadzwon do nich ,z tego co pamietam koszt okolo 25 zł ..

Fajne silniczki , można sobie zrobić mieszacz do lakieru :) ,rurka alu dwie srubki, kubeczek oraz przewód z wtyczką i po co kupować ori PacBay :)

PacBay-Epoxy-Mixer-220V.jpg

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 6

Może moje pytanie wywoła salwy śmiechu :rolleyes:  ale jednak je zadam ;)

Jaka powinna być długość stołu by swobodnie omotkować wędki czyli by zmiescił się wraper.

Pytam bo jestem w trakcie urządzania pokoju w którym ma to wszystko stanąć a biurko ma tylko 120 x 50.

Może moje pytanie wywoła salwy śmiechu :rolleyes:  ale jednak je zadam ;)

Jaka powinna być długość stołu by swobodnie omotkować wędki czyli by zmiescił się wraper.

Pytam bo jestem w trakcie urządzania pokoju w którym ma to wszystko stanąć a biurko ma tylko 120 x 50.

Raczej się nie sprawdzi ,zdecydowanie za krótki stół , minimum to 240 cm x 40-50 cm .Pamiętaj że czasami trzeba zaomotkować jednoskłada 7'6" i co wtedy ? do dwuskładów 180 cm x 40-50 cm powinno od biedy wystarczyć :) Najlepiej stół zrobić sobie samemu , kupujesz blat kuchenny np 300 cm x 60 i trzy do sześciu regulowanych nóżek ( zależy czy blat ma być przy ścianie czy też nie ) drewniana kantówka np 3cm x 3 cm x 100cm jako element konstrukcji podtrzymujący blat który przymocujemy dyblami do ściany .Wiertarka elektryczny śrubokręt  parę wkrętów i w pół godziny masz stanowisko "profi" do omotkowania :)

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 3

Blat kuchenny, popieram :good:

Najlepszy ze względu na dużą sztywność i właściwą długość i szerokość w jednym kawałku. Ważne żeby nie miał na krawędzi noska, górki która nie pozwala spływać wodzie z blatu. Można przymocować na długiej taśmowej zawiasie do ściany, nie pozwala wypaczać się przy takiej długości i można złożyć kiedy nie jest potrzebny.

• Like 2

Wrzuce kilka fotek urządzenia wykonanego przez Naszego forumowego kolegę. Kolega ten sie nie ujawnia ,natomiast to co robi jest doskonałe. Maszynka do omotkowania i suszenia . Czekam na skończenie tego projektu..obiecuję go tu wrzucić . (jeśli konstruktor nie będzie miał nic przeciw ) 

Pzdr

Edytowane przez Spejson
  • Like 2

To co Panowie.... wstawiamy foty naszych stołów RB !

Zachęcam :)

Jakaś konsteracja ...

Nikt nie chce się pochwalić ?

Albo to tajne patenty albo najpierw sprzątanko a później fotki.

Spora ilość forumowiczów jest ciekawa na czym powstały ich kijki

Wrzuce kilka fotek urządzenia wykonanego przez Naszego forumowego kolegę. Kolega ten sie nie ujawnia ,natomiast to co robi jest doskonałe. Maszynka do omotkowania i suszenia . Czekam na skończenie tego projektu..obiecuję go tu wrzucić . (jeśli konstruktor nie będzie miał nic przeciw ) 

Pzdr

Możesz powoli kolego zacząć jakiś blat skręcać, tak ok.4 m. Po świętach jakiś silniczek założę i możesz się bawić .

post-55664-0-17145500-1458984885_thumb.jpg

post-55664-0-58154800-1458984885_thumb.jpg

post-55664-0-13269400-1458984886_thumb.jpg

• Like 13

Forhan Wrap

Kiedyś już wstawiałem ten tutorial oplotu Forhan Wrap ale zagubiło się gdzieś w czeluściach forum i aby usystematyzować sprawę i wstawić w dziale do tego przeznaczonym postanowiłem temat odświeżyć . Ten tutorial znalazłem w sieci i jest on na tyle czytelny i dokładny że można z niego bez problemów skorzystać . Oplot stosuje się w kijach gdzie spodziewamy się sporych naprężeń a zamierzamy użyć lżejszych przelotek niż dedykowane do naszego blanku , oplot jest dodatkowym zabezpieczeniem aby siły działające na blank nie wyrwały przelotki z omotki.

f38ebd7fd482ecdd.jpg7fa51bc95d0911f9.jpg6523705d400f5636.jpgeb7361ca904433a1.jpg7e0b11a888e3f612.jpg

• Like 5

By wykonać  w insercie wyfrezowanie pod stopkę kołowrotka  stosuje  się  przeważnie frez półwałkowy niepełny.To rozwiązanie ma zaletę -wykonanie takiego wyjęcia  trwa  krótko a powierzchnia pod warunkiem użycia dobrego frezu plus odpowiednie obroty ,jest gładka.Ma też wadę,a mianowicie frezy które raczej trzeba zamawiać w firmach specjalistycznych, do każdej średnicy inny.Jeśli ktoś posiada odpowiednią wiedzę może próbować coś tam przeszlifować z  gotowych frezów dostępnych na rynku.Ja poszedłem inną drogą .Metoda którą zastosowałem co prawda jest bardziej pracochłonna ale ma zaletę ,można wykonać wyfrezowanie o każdej szerokości i o każdym promieniu a uzyskana powierzchnia jest również zadowalająca.Na zdjęciu oliwka i bocote.post-56781-0-59098200-1459279998_thumb.jpgpost-56781-0-29046000-1459280052_thumb.jpg

• Like 4

Mógłbyś podać wymiary takiego profila ??? Dla mnie oryginalny wrapper Alpsa jest mało użyteczny w 2 kawałkach i chciałbym podstawę wymienić na 3 części, może udałoby sie to spasować.

Są dwa profile ,szeroki 14x2 i drugi 2x2 (dospawany) jako prowadnica do napinacza nici , rozstaw między motylkami 102 mm. 

post-55664-0-34594600-1459373038_thumb.jpg

Fajne silniczki , można sobie zrobić mieszacz do lakieru :) ,rurka alu dwie srubki, kubeczek oraz przewód z wtyczką i po co kupować ori PacBay :)

kolego mam na stanie silniczki do 8 obrotów powinny wystarczyć do mieszalnika.

Jakiej rurki użyłeś do zdziałania takiego mieszalnika żeby była dość elastyczna?