Skocz do zawartości

yglo

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy, powiedzcie mi z jaką siłą powinno się lub nawijacie nić na blank przy montażu przelotek?

Nie mam doświadczenia proszę Was o pomoc/sugestie. Zdaję sobie sprawę że nikt przez internet nie powie precyzyjnie, tym bardziej że nie mamy siłomierzy ale tak orientacyjnie.

Wędka która przerabiam jest na grubościennym blanku ATC i boję się że pomimo grubej ścianki siła z jaką nawinąłem jest za duża. U mnie, podczas obracania blanku nić była naprężona mocno - miałem wrażenie że się lekko rozciągała, ponieważ kiedy przestawałem nawijać, blank lekko się cofał. Natomiast podczas zakończania ostatnich zwojów z wyraźnym trudem ale jednak bez zerwania byłem w stanie przeciągnąć nić.

Czy nić Fish Hawk po lakierowaniu się kurczy?

Z góry dzięki za pomoc :)

Jeśli nawinąłeś omotkę przy tak naprężonej nici, to cud, że Ci blanku nie zmiażdżyło :o

Wyobraź sobie, że nawijasz omotkę nitką na końcu której jest uwiązana oliwka ~30gramowa - mniej więcej taki opór daję przy nawijaniu omotek (przy cienkościennych blankach robię to delikatniej)

• Like 1

• 3 miesiące temu...
  • 5 miesięcy temu...
  • 8 miesięcy temu...

Hmm ja tylko sie zastanawiam, po co skrobać na sucho ? Przecież jak ma się porządna stacje lutownicza z goracym powietrzem.. albo samo gorące powietrze gdzie temperature idzie ustawić co 1 stopień, to co za. problem ustawić temperature taka która nie przegrzeje blanku a sprawi ze lakier spłynie.. i wystarczy go wtedy delikatnie zebrać. Do tego mam mikroskop z wyżej półki bo mikrolutowanie to część roboty która wykonuje i można bardzo precyzyjnie podejść do tematu

Edytowane przez horac

• 1 miesiąc temu...

Panowie, nie będę zakładał nowego tematu na forum, zapytam tu, najwyżej dostanę opierdul i wyrzucicie posta ;)

Pytanie z kategorii "głupie i głupsze"

Gdzie kupuje się spigoty?? w razie jakby chciał wędkę przerobić czy wymienić pęknięty/zużyty spigot? 

• 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...

Niezupełnie. Co prawda uchwyty w których ruch pierścieni mocujących ograniczony jest długością  arboru  nie są uchwytami uniwersalnym, to  jednak pasują  do wielu modeli kołowrotków. Długość najlepiej ustalić doświadczalnie ,co w tym przypadku jest proste . Wielu rodbuldierów stosuje inserty frezowane. W zamian jest według mojej subiektywnej oceny  jeden z najwygodniejszych uchwytów. Wypełnienie można zrobić z drewna ,akrylu,lub np. z rurki karbonowej.

Inserty drewniane robione są zamiast oryginalnej tulei. Tego czegoś pomiędzy jednym (górnym) gniazdem uchwytu a gwintowane rurki. Skręcenie dolnego gniazda uchwytu (nakrętki) przy różnych długościach stopki w Twoim pomyśle może nie wyglądać estetycznie (szczelina pomiędzy gwintem a tą ozdobą z balsy) lub twoja ozdoba może wręcz zostać zniszczona zbyt mocnym skreceniem dolnej nakrętki, to w przypadku insertów drewnianych do takiego czegoś nie dojdzie ponieważ inserty są średnicy mniejszej niż najmniejsza średnica wewnętrzna nakrętki.

Chyba że ja źle to rozumiem i inserty są robione na styk do danego typu młynka (stopki).

Wg mnie, tolerancja estetyki przy wstawionym drewienku pomiędzy rurkę z gwintem a górne gniazdo jest uzależniona od dlugosci nakrętki. Te ok 15-20mm albo wjedzie na insert przy zbyt niskiej stopce, albo "zostanie w tyle" na gwincie przy dużym młynku (zbyt wysokiej stopce). Oczywiście bez żadnego złego skutku wizualnego bo jeżeli zostanie "z tylu" to najwyżej bezie widać trochę drewnianego insertu i trochę gwintu.

W twoim pomyśle będzie dokładnie to samo ale będzie już uskok (szczelina) pomiędzy nakrętką a tą ozdobną wstawką z balsy. Gorzej gdy będziesz chciał dokręcić mocniej niską stopkę małego kołowrotka to wtedy dokrecajac nakrętkę uszkodzisz te ozdobę.

Tak rozumuje. :)

Pozdrawiam.

To nie balsa tylko buk. :) Prędzej puści gwint  niż to uszkodzisz. Mówimy o różnych rodzajach insertów . Ten co do zasady jest taki jak np. Angle-Japan z BRC. Średnica insertu jest taka jak zewnętrzna średnica pierścieni a nie jak tulejki z gwintem.I tak jak pisałem - nie jest to uchwyt uniwersalny lecz  dedykowany  do pewnej grupy kołowrotków. Jak znajdę rurki karbonowe o takiej średnicy to zrobię taki uchwyt .Pozdrawiam

• 9 miesięcy temu...