Pride Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 (edytowane) Witam Każdemu z nas zalega mnóstwo gum z obciętymi ogonkami. Mi osobiście szkoda było wyrzucić więc postanowiłem wykorzystać w jakiś sposób.Przedstawiam chyba najbardziej ekonomiczny z możliwych sposobów.Ps. nie traktujcie go zbyt poważnie, każdy kto planuje zająć się gumami na poważnie powinien zainwestować w materiały z prawdziwego zdarzenia. To jest poradnik survivalowy Zaczniemy od formy. 1. Materiały:-silikon budowlany (fajnie jak nie ma kwaśnego odczynu)-mąka ziemniaczana (skrobia)-miska-patyk-rękawice gumowe-model przyszłej gumy 2. Dajemy do miski silikon i mąkę ziemniaczaną w proporcji 1-1,5.3. Mieszamy patyczkiem, a następnie wygniatamy tak jak ciasto na pierogi.4. Część wałkujemy i oblepiamy trudno dostępne części modelu, wgłębienia na oczy itd. 5. Oblepiamy pozostałą częścią masy model jak żeby z każdej strony był przynajmniej 1cm zapasu.Dobrze jest mocno ugnieść masę na modelu tak żeby nie było pustych luk.6. Zostawiamy do wyschnięcia na kilka godzin, najlepiej 12. 7. Przycinamy nożem formę, wyciągamy model, robimy dziurę w miejscu, w którym będziemy chcieli wlewać stopioną gumę. Odlewanie gumy. 1. Sklejamy taśmą naszą formę tak żeby dobrze przylegała. 2. Ścinamy w plasterki uszkodzone przynęty gumowe. 3. Przecinamy puszkę po pepsi w połowie. 4. Wsypujemy plasterki gumy do puszki. 5. Ubieramy rękawice ochronne i maskę. 6. Rozpalamy małe ognisko gdzieś na otwartym terenie- wystarczy dosłownie kilka patyków na krzyż. 7. Chwytamy puszkę dłuższymi szczypcami lub cęgami. 8. Podgrzewamy i cały czas mieszamy topiącą się gumę. 9.Kiedy zrobi się płynna wlewamy bardzo powoli do formy, dobrze jest nią postukać i poruszać żeby wszystko ładnie się rozprowadziło. 10. Wrzucamy gumę na chwilę do wody, później malujemy bądź nie i gotowe. Na pewno można wyciągnąć z tej metody o wiele więcej. Jak widać nie wszystkie szczegóły się dobrze odbiły, już wiem co było tego powodem, następnym razem będzie lepiej Edytowane 31 Października 2015 przez Pride 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s4mo Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Kolego na youtube jest duzo poradników.Ogólnie jak ktoś chce sobie zrobić formę do gum to polecam żywicę blacharską Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 31 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Kolego na youtube jest duzo poradników.Ogólnie jak ktoś chce sobie zrobić formę do gum to polecam żywicę blacharskąZapewniam, że widziałem minimum setkę takich poradników z youtube Przedstawiłem tylko jedną z wielu alternatyw. Może komuś do czegoś się przyda, niekoniecznie do gum 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Brawo za chęci ... I podzielenie się wiedzą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Oj Pride...Ty wciąż czymś zaskakujesz:-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Głowa pełna marzeń Nie przestajesz mnie zaskakiwać Tak czy inaczej dzięki za chęć podzielenia się tymi doświadczeniami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tlok Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Po wielu latach lowienia na gumy uzwazam ze czolowe firmy do flagowych gum powinny rowniez produkowac oddzielnie do kupienia same ogonki ( do przyklejenia , zgrzania, polaczenia ) . Dotyczy to przede wszystkim przynet z bardzo miekkich gum gdzie procent odcietych ogonkow jest duzy . Co o tym sadzicie ? Wiem koszty , marketing ( lepiej zlapac jelenia i niech placi za cala nowa gume ) ale moze warto nad tym sie pochylic . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 1 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Bardzo fajne! Super pomysł .... i wielkie brawa za podzielenie się pomysłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 1 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Geniusz tkwi w prostocie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumek66 Opublikowano 1 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Naprawdę bardzo fajny pomysł, wydaje mi się że wiele osób boi się spróbować bo koszty startu z gumami nie są wcale tak niskie. A w ten sposób ktoś zobaczy czy watro w to iść czy może w prost przeciwnie porzucić inicjatywę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kathir Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 No i nie będzie pierogów, mąka poszła na formę odlewniczą Kreatywność nie do okiełznania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arwanii Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Pride czym malujesz taką gumę i jak długo utrzymuje się kolor ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 2 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Pride czym malujesz taką gumę i jak długo utrzymuje się kolor ?Na razie wykonałem dwie gumy, jedną pomalowałem markerem do płyt CD na szybko, żeby tak nie świeciła bielą.Marker jak to marker, trochę się zmywa, farbuje itd.Ekspert ze mnie żaden. To dopiero mój pierwszy krok postawiony w temacie gum 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy69 Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Witam. " Dajemy do miski silikon i mąkę ziemniaczaną w proporcji 1-1,5." To jest wagowo czy objętościowo? Jak jest z elastycznością takich gum odlanych ze starych w porównaniu z materiałem z MODELARNI ? Czy są znaczniej sztywniejsze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 2 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Witam. " Dajemy do miski silikon i mąkę ziemniaczaną w proporcji 1-1,5." To jest wagowo czy objętościowo? Jak jest z elastycznością takich gum odlanych ze starych w porównaniu z materiałem z MODELARNI ? Czy są znaczniej sztywniejsze ?Objętościowo materiały z MODELARNI nigdy nie miałem, więc nie mogę odpowiedzieć na to pytanie.Gumy odlałem z pokrojonych kopyt relaxa i na moje oko ich twardość i sztywność jest... taka sama jak oryginałów.Ewentualnie są minimalnie miększe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy69 Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 (edytowane) Dzięki, idę szukać mąki Edytowane 2 Listopada 2015 przez lysy69 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ttomek Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Fajny poradnik.Sam chcialbym sobie skopiowac jedna gume i tak sie zastanawiam czy mozna sobie odlac forme uzywajac Silikon MM922 besposrednio od tej gumy czy raczej wszystko mi sie pieknie sklei? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Fajny poradnik.Sam chcialbym sobie skopiowac jedna gume i tak sie zastanawiam czy mozna sobie odlac forme uzywajac Silikon MM922 besposrednio od tej gumy czy raczej wszystko mi sie pieknie sklei?MM922 jest idealny do wykonania formy. Nie martw się nic Ci się nie sklei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ttomek Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Dziękuję za odpowiedź ☺ Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi