Skocz do zawartości

Wisła- okolice Grudziądza

rafa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów

Wybieram się na wyprawę wedkarską na Wisłę w okolice Grudziądza. Będę niezmiernie wdzięczny za informacje dotyczące ciekawych miejscówek, na jakie ryby warto się tam nastawiać itp. Jakie opłaty i komu, wybieram się na 3 dni.

Za wszelkie informacje z góry dziekuję.

Pozdrawiam

Rafa

www.naszelowiska.pl

Opłaty musisz dokonać w RZGW Gdańsk. Odcinek Wisły, o który pytasz to obwód nr 4. http://www.rzgw.gda.pl/?mod=content&path=2,10,76&PHP SESSID=b6f5f33f6b27a45c1fc72c2e8204550c

Znam stosunkowo dobrze ten odcinek, zazwyczaj pływam nieco powyżej Grudziądza ( 800 - 850 km). Jak masz jakieś pytania wal na prive.

Znam stosunkowo dobrze ten odcinek, zazwyczaj pływam nieco powyżej Grudziądza ( 800 - 850 km). Jak masz jakieś pytania wal na prive.

Mógłbyś jednak opisać swoje doświadczenia na forum? :unsure: Czy to raczej tajne? :unsure:

Jestem na tym odcinku raz, dwa razy w roku podczas wizyty u rodziny, konkretnie na wysokości wioski Szynych. Wiem, że w wodzie jest trochę szczupaka i w zasadzie tylko je udało mi się czasem złapać. Podobno jest sandacz, ale ja nigdy nie złapałem, ale też nie łowiłem w najlepszym na tą rybę okresie. Czy łowisz na tym odcinku bolenie i klenie?

Generalnie uważam, że omawiany odcinek Wisły jest bardzo atrakcyjny. Świadczą o tym wyniki w zeszłorocznym GP Polski, które notabene były rozgrywane w Szynychu (jeden z sektorów). Na początku siepnia poniżej Grudziądza zostaną rozegrane Indywidualne MP i będzie mozna przekonac się, o tym jak rybny jest ten odcinek rzeki.

Rybę można spotkać każdą. Jest sporo szczupaka, sandacza i bolenia. Kleniojazie łowi się sporadycznie, ale moze dlatego, ze większość ludzi, których znam, łowi raczej na ciężko.

Jest też sporo okonia, ale na Wisełce rzadko trafiają się garby powyżej 30 cm.