domeldoom Opublikowano 1 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 HejKurka wodna, podczas spinningowania z Power pro robią mi się brody/baby jagi jak zwał tak zwał. Utrata kilku/kilkunastu metrów plecionki boli nieco.Też tak macie?Może robię coś źle?Dodam, ze robi mi sie tak na 0,13.0,10 nie ma takiego objawu mimo stosowania podobnych wabików.pzdrtomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 1 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 (edytowane) Często brody to wina kołowrotka... Jak w moim przypadku Stella millenium plus 8 spotów miękka plecionka równa się straty w portfelu... Czasem brak kretlika.... Musisz napisać coś więcej... Jaki kołowrotek i przynęty.?Może kupiłeś podróbke PP? Edytowane 1 Listopada 2015 przez Tomasz eS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 1 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Obstawiam za lekką przynętę w stosunku do linki. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 1 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Może być i tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 1 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Obstawiam za lekką przynętę w stosunku do linki.Power pro, zarówno 0,10 i 0,13 były płaskie jak tasiemka. Sławek pewnie ma rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 1 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 (edytowane) Często brody to wina kołowrotka... Jak w moim przypadku Stella millenium plus 8 spotów miękka plecionka równa się straty w portfelu...Czasem brak kretlika.... Musisz napisać coś więcej... Jaki kołowrotek i przynęty.?Może kupiłeś podróbke PP?PP raczej oryginał, kupiony na forum tu.Obrotówki 1, 2, gumnki, częściej jednak woblerki.Krętlika używam zawsze.Fakt wszystko raczej lekkie. Edytowane 1 Listopada 2015 przez domeldoom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siarq Opublikowano 1 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Zbyt lekkie przynęty jak na 0.13 . Obrotowka 1.2 paproszki to zejdź na 0.06 -0.08 . Pp lowilem przez 3 lata na ciężko 30 do 40g i ani jednej brody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kempa Opublikowano 1 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Obrotówki mimo kilku kretlików skręcaja plecionkę to moze byc powodem.Napewno za lekkie przynęty (ja łowiłem przynętami w granicach do 4g na wlasnie PP 0.1 i wytrzymala dwa lowienia wlasnie przez brody wymiana na 0.06 i mozna łowic ale na mepsie agli 00 juz wracaja brody).Moze za duźo nawineles plecionki na szpule to tez tak spada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 1 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 (edytowane) Dziś testowałem nowy kij jerkowy 20-65g. Dokręcony Lethal 40 z PP 30lb. Jerki 7S i 10S latały aż miło, gumy 12-15cm na główkach 15-17g rownież idealnie. W pewnym momencie zaczęły duża gumę podskubywac sandacze i okonie. Zmieniłem gumkę na 3" z główka 8/10g. Pare rzutów i ... lekka broda... Udało sie rozplatać i uratować całość. Kolejne rzuty i kolejne zwoje luźno spadają przy rzucie tworząc brodę... Kolejny raz udało sie odwinąć linkę i rozplatać całość. Zmiana przynęty na slidera 10S, daleki rzut, większy opór zwijanej linki i gęstszy jej nawoj na szpulę. Brody zniknęły Zdecydowanie za lekka przynęta w stosunku do linki, stad kołowrotek nawija ja zbyt luźno na szpulę i powstają brody przy rzucie. Edytowane 1 Listopada 2015 przez Żbiku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siarq Opublikowano 1 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 (edytowane) Dokładnie małe przynęty na grubszych plecionkach zazwyczaj kończą się broda. Jeżeli chodzi o skręcanie . To niektóre przynęty (obrotowki) nie wiem czemu skręcają strasznie i niepomaga nawet podwójny kretlikiem. Przy plecionkach to jeszcze jest brak pamięci a przy żyłkach czasem wystarczy jeden wyjazd i szpulka leci do kosza... Edytowane 1 Listopada 2015 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 1 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Mam PP 0,28 na uniwersalnym zestawie < 40 g i problem z brodami pojawia się tylko po użyciu obrotówek. Kiedyś miałem też problem z brodami na zestawie okoniowym ( < 12g ), którym łowię tylko na gumki, i zdecydowanie pomogła zmiana plecionki na cieńszą. Zgadzam się też z opiniami, że za niska / lub za mała, przelotka startowa mogą wpływać na skręcanie plecionki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 1 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Tak jak koledzy piszą , stosujesz zbyt lekkie wabiki do takiej plecionki .Sam zresztą to opisałeś , stosuj 0,10 . Czyżby łowisko wymuszało stosowanie grubszej plecionki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuczko Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 U mnie działo się podobnie właśnie przy małych średnicach, i tak jak koledzy napisali przy lekkich przynętach gdy nagle przechodziłem np z 10 g w górę wtedy z reguły powstawały brody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 A może nawinięte pod sam rant? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Często brody to wina kołowrotka... Jak w moim przypadku Stella millenium plus 8 spotów miękka plecionka równa się straty w portfelu... Czasem brak kretlika.... Musisz napisać coś więcej... Jaki kołowrotek i przynęty.?Może kupiłeś podróbke PP?Stosuje 4 jak i 8 splotowe varivas 1.2 PE na przemian w 4000SS przez dwa sezony jedna broda przy jerku na 4 splotowej.Dziwne trochę ze Ci z Millenium brody lecą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolMart Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 NIe da się ..plecionki mają taką przypadłość . Nawet Xship nie pomoże Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek St. Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Używam PP 0,16 i zazwyczaj nie robią mi się brody, ale wczoraj, podczas 3 godzinnego porannego łowienia zdarzyło mi się to dwa razy. Łowiłem na główkach 10 g, więc to raczej nie przyczyna. Był natomiast lekki mrozek i tak sobie pomyślałem, że może podczas mrozu plećka traci swoje właściwości i zaczynają się problemy. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 (edytowane) Używam PP 0,16 i zazwyczaj nie robią mi się brodyCo o tym sądzicie?Ja sądzę , że niema oryginalnej PowerPro 0,16 , na pewno masz ją tak opisaną ? Edytowane 2 Listopada 2015 przez Szymon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek St. Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Ja sądzę , że niema oryginalnej PowerPro 0,16 , na pewno masz ją tak opisaną ? W takim razie jest to pewnie 0,15, opakowanie już dawno wyrzuciłem pewnie stąd pomyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kizior Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Mam dokładnie tak samo jak koledzy wyżej. Mocne wedzisko, kolowrotek i dosyc gruba plecionka (trudne lowisko - w cholere konarow czyli przygotowanie na hol silowy). I gdy zakladam (o zgrozo co mne podkusilo) sporo mniejsza przynete kkonczy sie to w 20% przypadkow broda. W sumie byc moze byloby inaczej gdybym mial mozliwosc zmiany calego zestawu tj. kij, kreciol i plecionka jednk brodzac nie chce miec dodatkowej przeszkody w lowieniu w postaci kija taka sama sytuacja gdy chodzi o lowienie na plywadelku. Jest mozliwosc przypiecia wedki do bellyboat'a jednak wole go nie polamac przeplywajac przez kanal z trzcin czy miedzy pniakami w wodzie. Kretlik na 100% minimalizuje skrecanie sie linki czy to plecionki czy zylki jednak nie zapobiegnie tworzeniu sie brod w przypadku przynet obracajacych sie w okol wlasnej osi podczas pracy. Nie uratuje tez linki gdy zakladamy mala przynete. I nawet zakladajac co jakis czas ciezsza przynete aby zaciesnic nawoj na kolowrotku nie wyeliminujemy tego problemu. W sumie jedyny ratunek to stosowanie albo cienszych plecionek albo przynet w okreslonym przedziale wagowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolMart Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Wszystko zależy od rodzaju kija , gramatury przynęty itp. Tak jak kolega wyżej napisał . Odpowiednio dobranym kijem i przynętą będziemy w stanie zminimalizować efekt brody.Ciskając kijem powiedzmy 50 gramowym małą obrotówką czy wobkiem -prawdopodobieństwo brody wzrasta masakrycznie.Łowię plecionkami 0.06 na mini woblery i gumki . Brody mi się raczej nie robią.Natomiast kiedyś pamiętam podkusiło mnie podobnie jak kolegę do porzucania sobie małymi przynętami na sprzęcie trociowym. Skończyło się to utratą kilkunastu metrów plecionki.Reasumując ,problem brody na plecionce zależy od naprawdę mnóstwa czynników. Jedynym lekarstwem jest chyba bardzo dokładne dobranie sprzętu. Na pewno odpowiedni kręcioł , nie nawijanie plecionki aż pod sam rand no i dobranie kija do wykorzystywanych w danym momencie przynęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 (edytowane) Uważam, że podstawą w sytuacjach, gdzie musimy sięgać po lżejsze przynęty w stosunku do mocy kija i grubości linki, jest nie nawijać samej linki po samą krawędź szpuli. To zdecydowanie minimalizuje spadanie zbyt luźno nawiniętych zwojów przy rzucie i powstawanie brody. Nie mniej nie jesteśmy w ten sposób w stanie w 100% wyeliminować efektu brody. Edytowane 3 Listopada 2015 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolMart Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 (edytowane) Można odpowiedziec jednym zdaniem na powyższe pytanie . W stu procentach nie da się uniknąć , jedynie zminimalizować ten efekt Pzdr Edytowane 3 Listopada 2015 przez PolMart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siarq Opublikowano 4 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 Panowie , nawet Stella z złota korbka wysadzana szmaragdami i pletka momoii nie pomoże ,jak kijem do 50g będziemy próbować posłać 2g. Robi się luz . Plecionka jest zbyt luźno układania tym samym kilka zwojów na raz spada i tyle.sądzę ze temat wyczerpany pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi