Skocz do zawartości

Czuła sandaczówka.

samwieszkto

Rekomendowane odpowiedzi

Wypadłem ostatnio z obiegu i brak mi orientacji w tym co oferuje rynek.

Stąd moje pytanie.

Potrzebuję wędeczkę sandaczową na łódkę ; ma być krótką i czuła.

Będę łowił na zaporówkach w tym również na Czorsztynie ( czyli dość głęboko ).

W związku z tym cw. 28g. lub nawet 35g. nie będzie tutaj przesadą.

Żeby nie było łatwo, blank musi być dwuczęściowy.

Czy komuś przychodzi do głowy jakąś opcja której cena będzie na poziomie do 700-800 zł.?

Droższe nie wchodzą w grę - za 1000zł mogę zamówić taką wędkę w FishingArt więc nie będę kupował seryjnej.

Jakie główki?

Zależy gdzie łowię.

Teoretycznie 3g. na 1m głębokości ale najchętniej operuję ciężarami 12-20g.

W pierwszym poście pisałem że dwie części.

O wędki z pracowni nie pytam.

Jeżeli będzie z pracowni to będzie to blassXF.

Jednak na razie pytam o tańszą opcję seryjną.

Ostatnio oglądałem Guaid Selekta Mutanta za 430zł. Tyle że to kruche - mam złe doświadczenia.

Savage Gear finezze cast & vertical >40g.

Cena : 400zł.

Świetną opcja !!!

Łowiłeś tą wędką ?

Na obrazku blank wygląda na cieńkościenny.

Jak wygląda jego wytrzymałość na uszkodzenia i jak wygląda jego "czułość" ?

Edytowane przez samwieszkto

Savage gear finezze 

Jak najbardziej polecam i popieram przedmówcę, mam i czułością dorównuje jeśli nie przebija Avida, wiem że te słowa zabrzmią dla niektórych wyznawców ST.C. jak bluźnierstwo ale posiadam kije które tu porównuję i robię to z pełną świadomością.

SG Finezze 202 4-18 jak dla mnie idealny do gum powiedzmy 3" + 15g, koguty do 20g -pełen komfort jeśli chodzi o dół praktycznie te 4g bez problemu idzie posłać na odpowiednią odległość, jest jeszcze 202 7-25 do odpowiednio większego obciążenia

Popieram przedmowcow mam z tej serii kijki do 18 i do 25 gram tylko ze w spinie faktycznie są bardzo czułe i bardzo szybkie mają ładne ugiecie ogólnie bardzo fajne kije jeśli byś się decydował to opcja do 18 gr spokojnie ci wystarczy od dołu tak jak potrzebujesz a od góry do 22gr+3' spokojnie pociągnie i nie będzie problemu z podbiciem.

• Like 1

No właśnie na tym polega trudność w znalezieniu odpowiedniej wędki castingowej ; ich asortyment jest znacznie uboższy od spinningów a jak już jest to przeważnie w wersji jednoczęściowej.

Szukamy dalej .

Na razie biorę pod uwagę GuideSelekta Mutanta. Jest to kompromis pomiędzy chcieć a móc ponieważ mimo wielu zalet są to moim zdaniem wędki dość podatne na uszkodzenia.

Są jednak dość czułe , mocno niedoszacowane , ogólnodostępne i w przystępnej cenie.

Może ktoś napisał by coś więcej o Savage Gear cast & vertical <40g.

szczególnie o tym jak zachowują się przy niższych gramaturach i jak zachowa się przy lekkim jerkingu ?

Major craft go emotion / volkey / corzza o mocy mh czyli 20 lb i jednej uncji wyrzutu - kazda w opcji 2 składowej jest - a w 700-800 sie zmieścisz z importem.

Pod względem czułości to od najlepszej - volkey, corzza, go emotion - cenowo odwrotnie.

• Like 1

Kolegą z forum zaproponował mi Daiwa powermesh Baitcasting 203cm. Ćw.10-35g.

w atrakcyjnej cenie.

Sądząc po opisach do jakich dotarłem to może być właśnie to czego szukam.

Tym bardziej że łatwo dopasuję do niej jakąś Tatulę i w ten sposób nie nadwyrężę budżetu.

Nie muszę się jednak spieszyć, więc zspytam :

Ktoś łowił tá wędką ?

Jakie wrażenia ?

Mam daiwe tylko tą do 28gram spasowaną właśnie z Tatulą. Jak dla mnie kij raczej do spokojniejszego podbijania gumy, pozatym fajny pod średnie blszki ,czuły. Z Tatulą fajnie tym kijem sie rzuca.

W tym przedziale cenowym kij warty zastanowienia.

Edytowane przez Artur1125

A może Sakura? Jest model Trinis Neo Cast 662 MH 198cm 7-28g.

Spełnia Twoje wymagania. Mam Trinisa 702 UL spin i jestem baaardzo zadowolony. Moim zdaniem, Sakury nie są tak znane jak Daiwy itp ale są to bardzo porządne i dobrze wykonane kije.

http://www.sakura-fishing.com/canne/trinis-neo-casting-662-mh/

Abella7 ma na stanie taki kijek i w pieniądzach, jakich masz przewidziany na zakup.

Pozdrawiam

Bardzo ładna wędką ( pomijając fakt że nic więcej o niej nie wiadomo ).

Jednak jeżeli mam zdecydować się na wędkę budżetową to wolę wybierać spośród takich które są dostępne na Polskim rynku.

Mam wrażenie że w wypadku uszkodzenia to wiele ułatwia.

Bardzo ładna wędką ( pomijając fakt że nic więcej o niej nie wiadomo ).

Jednak jeżeli mam zdecydować się na wędkę budżetową to wolę wybierać spośród takich które są dostępne na Polskim rynku.

Mam wrażenie że w wypadku uszkodzenia to wiele ułatwia.

Co do Sakury

bardzo szybka

szczytowe ugiecie

trochę żle opisana - opisał bym ją tak do 35-40 gram

cena adekwatna do jakości

Możesz ją zobaczyć w wmh w warszawie na spójni