Skocz do zawartości
  • 0

sygnał do obrotomierza

dżemik

Pytanie

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

jeszcze nie mam, myślę o takim http://www.aqua-sport.com.pl/obrotomierz-6000-bb.html ale myślę że to nie ma znaczenia

Z tego co wyczytałem  i zrozumiałem to przed aparatem zapłonowym (tylko który kabelek), albo cewka alternatora (tylko do którego przewodu) ???

• 0

O ile się nie mylęten obrotomierz jest dla silników zaburtowych od 4-ch cylindrów w górę :rolleyes:

No to niestety się mylisz :(. Mam Suzuki z 3 cylindrami i obrotomierz był w standardzie. Choć ja dokupiłem inny wraz z możliwością regulacji obrotów - do trola :)

• 0

No to niestety się mylisz :(. Mam Suzuki z 3 cylindrami i obrotomierz był w standardzie. Choć ja dokupiłem inny wraz z możliwością regulacji obrotów - do trola :)

Obrotomierz firmy KUS?

Tutaj instrukcja identycznego:http://www.islandinflatables.com.au/accessories/%E2%98%85-white-%E2%98%85-6000-rpm-tachometer-digital-hour-meter-boat-marine-12v-24v-6000rpm

Edytowane przez piernik

• 0

O ile się nie mylęten obrotomierz jest dla silników zaburtowych od 4-ch cylindrów w górę :rolleyes:

A o ile ja się nie mylnę to; -obrót to obrót i jeżeli na osi silnika jest uzwojenie alternatora to byle obrotomierz powinien być w stanie zliczyć te okresy. Natomiast jeżeli podepnie się pod urządzenie które generuje iskrę, to też powinno się dać zliczyć.

Jest tylko pewien kruczek -o ile dobrze rozumię- w czterosówie jednocylindrowym, impuls iskrowy jest podawany co dwa obroty

• 0

Jeżeli chodzi o obrotomierze kus'a, to obsługują silniki od 1 do 12 cylindrów. Rozmawiałem telefonicznie z serwisantem Hondy. Gość twierdzi że nie ma się gdzie wpiąć, bo w tych najprostszych silnikach nie ma gniazda pod obrotomierz, tak konsola występuje dopiero przy silnikach z manetką. W każdym bądź razie serwisant nie jest skłonny do wpinek na dziko i wg. niego najwłaściwiej było by zrobić owijkę przewodu sygnałowego na przewodzie WN (3-4 okrętki). W takiej cewce indukuje się podobno taki impuls który jest już zliczany przez obrotomierz elektroniczny.

• 0

Jak podłączyliście obrotomierz zastepczy/dodatkowy do Suzuki 3 cylindrowego?

KUS ma w opisie od 4 cylindrowych i w opisie jest dzielnik predkosci z najnizsza wartoscia dla 4 cylindrow.

Czy ten KUS w koncu dalo rade?

Podłączałem taki do silnika 3cyl Suzuki wtrysk i działał. Ustawiasz na wolnych obrotach po rozgrzaniu tak żeby mieć właściwe obroty.