Skocz do zawartości

Filmiki wędkarskie - wybór kamery

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie od dłuższego czasy noszę się z zamiarem zakupu pierwszej kamerki. Moją uwagę przykuła kamera Ricoh WG-M1 https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=ricoh+wg-m1&tbm=vid. Mocno kusi, sporo ciekawych opcji, i to na czym mi mocno zależy wyświetlacz LCD. Gdy stawiam ją na statywie mam możliwość wykadrowania ujęć, bez strachu że jak będzie akcja to źle ustawię kamerkę i nie wyłapie tego co chciałem. Przerażają mnie trochę jej wielkość i kształt.

Jak myślicie jest możliwość zamontować na głowie( nie chodzę na ryby w kasku :) ) czy gdziekolwiek aby poruszać się z nią bez potrzeby ciągłego noszenia statywu? Konstrukcje w kształtach GoPro czy Sony HDR-AZ1VR oferują dużo możliwości montażu przydatnych wędkarzowi.

Może lepszym wyborem niż Ricoh będzie Sony Action Cam HDR-AZ1VR i uchwyt z wyświetlaczem LCD http://www.euro.com.pl/akcesoria-do-kamer-sportowych/sony-aka-lu1.bhtml?from=pla&gclid=CPeDi5OGt8MCFUrjwgod_okA1A&gclsrc=aw.ds#pasuje-dowatro pchać się w taki zestaw czy są może jakieś inne lepsze lub tańsze alternatywy. Za te niecałe 600zł różnicy można już fajny patyk ukręcić :)

Wolałbym uniknąć chodzenia nad wodę ze smartfonem (odpada kadrowanie z jego użyciem), mam zbyt duże predyspozycje do topienia telefonów więc w tym sezonie będę śmigał z myPhone Hammer lub Solidem :)

WG-M1 może być trochę ciężka na głowę (190g), a już na pewno jeżeli chciałbyś ją nosić na jakiejś elastycznej, gumowanej opasce. Mocowanie jak widzę jest gwintowe jak przy aparatach więc problemu do zaadoptowania na uchwytu typu gopro by nie było poprzez odpowiednią przejściówkę, tylko nie mogę odszukać gdzie jest ten gwint w kamerce, na środku, z boku czy z tyłu.

Edit: już widzę że gwint jest pod spodem ale nie centralnie na środku tylko lekko w przód i bok co jak mi się zdaje eliminuje np mocowanie na szelkach na piersi. No chyba, że jest tam akurat środek ciężkości bo jeżeli nie to mocowanie musi być sztywne żeby nie przekrzywiało kamerki.

Edytowane przez vBartek
  • Like 1

Akurat w polskich warunkach ten szeroki kąt robi robotę ;)

No u tu się mylicie koledzy. Szeroki kąt w gopro daje możliwość nagrania większego obszaru i nie ucięcia niczego. Ale co do ryb to je duuużi pomniejsza. Dzieła jak szeroki wizjer w drzwiach. Widzisz nawet wycieraczkę ale to co na środku strasznie oddala i pomniejsza - me efekt kuli. Plus bo wtedy działa najlepiej stabilizacja. Obraz w gopro 3 silver można zmienić dopiero od rozdzielczości 1080 i wtedy mamy 3 tryby do wyboru - wizjer, obraz bardziej prostokątny ale już lekko przybliżony i ostatnia opcja to obraz rzeczywisty i już tu mocniej przybliża. Im bliżej jesteśmy ostatniej opcji tym zmniejsza się stabilizacja i zakres pola widzenia ale bardziej obraz jest rzeczywisty- płaski. To duża zaleta tej kamery bo jak łapiecie na małym ciórku to zmieniacie na wizjer bi wszystko jest blisko i się ładnie nagra a jak jerkujecie daleko od brzegu to ustawiacie ostatnią opcję - ładnie przybliży i nagra atak szczupaka daleko id brzegu co przy wizjerze byłoby tylko pluśnięciem w oddali. Moja gopro 3 silver ma jedynie te opcje dostępne od 1080 a poniżej czyli np. 720 którą lubię ma tylko wizjer. Tak po chłopsku łopatologicznie mam nadzieję że to wytłumaczyłem.

Wysłane z mojego XT1039 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Również jestem na etapie wyboru kamery na chwilę obecną wybór skierowany jest na kamerę Redleaf RD990 ale jest u nich jeszcze jeden produkt Redleaf RD60 i tez z wymienna baterią których jest w zestawie 2szt. na dodatek taką kamerkę można już zakupić za 270zł na Allegro.

Warto w ogóle sobie zawracać głowę tym RD60? czy jest coś co ją dyskwalifikuje na starcie? :)

Pozdrawiam

btw. czy podczas podpięcia RD990 do np. Powerbanku można nagrywać? czy przechodzi w tryb ładowania.

No u tu się mylicie koledzy. Szeroki kąt w gopro daje możliwość nagrania większego obszaru i nie ucięcia niczego. Ale co do ryb to je duuużi pomniejsza. Dzieła jak szeroki wizjer w drzwiach. Widzisz nawet wycieraczkę ale to co na środku strasznie oddala i pomniejsza - me efekt kuli. Plus bo wtedy działa najlepiej stabilizacja. Obraz w gopro 3 silver można zmienić dopiero od rozdzielczości 1080 i wtedy mamy 3 tryby do wyboru - wizjer, obraz bardziej prostokątny ale już lekko przybliżony i ostatnia opcja to obraz rzeczywisty i już tu mocniej przybliża. Im bliżej jesteśmy ostatniej opcji tym zmniejsza się stabilizacja i zakres pola widzenia ale bardziej obraz jest rzeczywisty- płaski. To duża zaleta tej kamery bo jak łapiecie na małym ciórku to zmieniacie na wizjer bi wszystko jest blisko i się ładnie nagra a jak jerkujecie daleko od brzegu to ustawiacie ostatnią opcję - ładnie przybliży i nagra atak szczupaka daleko id brzegu co przy wizjerze byłoby tylko pluśnięciem w oddali. Moja gopro 3 silver ma jedynie te opcje dostępne od 1080 a poniżej czyli np. 720 którą lubię ma tylko wizjer. Tak po chłopsku łopatologicznie mam nadzieję że to wytłumaczyłem.

Rzeczywiście łopatologicznie wytłumaczone. Najbardziej mi się podoba stwierdzenie, że ryby są dużo mniejsze. To dowodzi tylko jednego, nie masz pojęcia do czego służą i jak można wykorzystać obiektywy szerokokątne takie jak w action camach.  Masz przykład GoPro3 black 1080 jak Ty to nazywasz wizjer. Wszystko zależy od tego jak umiesz korzystać ze swojego sprzętu. Klatka nie obcinana w żadnym programie, jest jaka jest- wyjęta z filmu.

orkz14.jpg

Edytowane przez Krisu23
  • Like 1

Rzeczywiście łopatologicznie wytłumaczone. Najbardziej mi się podoba stwierdzenie, że ryby są dużo mniejsze. To dowodzi tylko jednego, nie masz pojęcia do czego służą i jak można wykorzystać obiektywy szerokokątne takie jak w action camach. Masz przykład GoPro3 black 1080 jak Ty to nazywasz wizjer. Wszystko zależy od tego jak umiesz korzystać ze swojego sprzętu

orkz14.jpg

Kolego ale ja w tym wizjerze lubię najbardziej nagrywać i chciałem przybliżyć tylko że trzeba właśnie nauczyć się korzystać z tych trybów w zależności od warunków w jakich się łowi. Nagraj teraz w tym wizjerze film jak szczupak atakuje jerka rzuconego pod grążela pod drugi brzeg. Mogę pisać o tych funkcjach po angielsku jak w kamerze np. narrow itp. ale to już wogóle nic nie powie osobom które próbują przed kupnem zczaić jak one działają. Zresztą wiesz lepiej to czekamy na wyczerpujący opis... Kamera jest prosta jak barszcz ale szkoda zmarnować film przez złe ustawienie kąta i pola widzenia kamery...

Wyczerpującego opisu nie będzie. Twój elaborat bez ortografii wystarczy. Narrow to akurat parę osób na tym forum rozumie. Zahaczyłem Cię bo śmieszą mnie ludzie którzy najpierw coś piszą a później myślą. Walnąłeś prawdę objawioną która jest pełna baboli.

"Ale co do ryb to je duuużi pomniejsza" . Nic nie pomniejsza tylko zastosowanie szerokiego kąta jest inne. Trzeba sobie zdawać sprawę z ograniczeń sprzętu i jego zastosowań. Branie z odległości nagrywa się na wiele sposobów. Najprostszy to na dużym zbliżeniu i z użyciem zupełnie innego typu obiektywu. Można nagrać od drugiej strony tj kamera jest zwrócona w stronę łowcy i wtedy gdyby udało Ci się zrobić to szerokim kątem to uzyskasz efekt z którym możesz startować do najlepszych konkursów filmowych na świecie bo w kadrze będzie wielka ryba która połyka w slow m przynętę a w tle człowieczek na łódce którego ledwo co widać(tu się kłania Twój wizjer). Takie numery są stosowane w filmach o łowieniu bassów na przynęty powierzchniowe. Kolesie wieszają kamerę w odpowiednim miejscu odpływają i wracają jak się ryby uspokoją. Może trochę za bardzo sobie fantazjuję, bo przypuszczam, że jedyne co umiesz to powiesić sobie tą kamerkę na opasce na głowie i stąd Twoje wszystkie wnioski wynikają.

• Like 1

Wyczerpującego opisu nie będzie. Twój elaborat bez ortografii wystarczy. Narrow to akurat parę osób na tym forum rozumie. Zahaczyłem Cię bo śmieszą mnie ludzie którzy najpierw coś piszą a później myślą. Walnąłeś prawdę objawioną która jest pełna baboli.

"Ale co do ryb to je duuużi pomniejsza" . Nic nie pomniejsza tylko zastosowanie szerokiego kąta jest inne. Trzeba sobie zdawać sprawę z ograniczeń sprzętu i jego zastosowań. Branie z odległości nagrywa się na wiele sposobów. Najprostszy to na dużym zbliżeniu i z użyciem zupełnie innego typu obiektywu. Można nagrać od drugiej strony tj kamera jest zwrócona w stronę łowcy i wtedy gdyby udało Ci się zrobić to szerokim kątem to uzyskasz efekt z którym możesz startować do najlepszych konkursów filmowych na świecie bo w kadrze będzie wielka ryba która połyka w slow m przynętę a w tle człowieczek na łódce którego ledwo co widać(tu się kłania Twój wizjer). Takie numery są stosowane w filmach o łowieniu bassów na przynęty powierzchniowe. Kolesie wieszają kamerę w odpowiednim miejscu odpływają i wracają jak się ryby uspokoją. Może trochę za bardzo sobie fantazjuję, bo przypuszczam, że jedyne co umiesz to powiesić sobie tą kamerkę na opasce na głowie i stąd Twoje wszystkie wnioski wynikają.

Co tak agresywnie kolego...widocznie nie stać mnie na pozostałe elementy zestawu widoczne na twoim zdjęciu...ba budżet mój przewiduje jedynie opaskę na głowę. A co do ortografii to ciężko bo piszę z telefonu ... nie wszyscy lubią marnować czas w kapciach przed komputerem... A z tymi bajerami ustawiania kamery i kadrowania siebie zamiast ryb to trzeba się zastanowić czy celem są ryby czy parcie na szkło i pokazywanie światu jaki piękny jestem i jakie mam zabawki... Pozdrawiam...

Co tak agresywnie kolego...

Już Ci napisałem, że walnąłeś prawdę objawioną pełną baboli.  Na moim zdjęciu nie widać pozostałych elementów zestawu który kosztuje bagatela 30PLN. Skoro nie masz ambicji to nie pisz elaboratów. Ja akurat lubię robić filmy różnego rodzaju, nie tylko o rybach. Wykorzystuję GoPro na różne sposoby i sam się tego nauczyłem.

Napisałem to co bym chciał wiedzieć przy kupnie kamery. Zapomniałeś chyba jak nagrywałeś i montowałeś pierwszy film...z każdym rokiem użytkowania takiego sprzętu nabiera się doświadczenia i śmieje się człowiek z pierwszych filmów. Gdzie tu babole? Ja jestem bardzo zadowolony z wyboru tej kamery. Ty widać jesteś już o stopień wyżej a przypominam że tu piszemy o wyborze kamery a to się równa z tym że wiele osób oglądało je tylko w hipermarkiecie i ich obsługa będzie początkowo równa zeru. Nie będę używał języka technicznego bo to przy pierwszym kontakcie z takim sprzętem mija się z celem.

Musiałbym przemierzyć ale jak strzelę że 2m to się niewiele pomylę. Ponton ma 3.3m a kamera jest od rufy tak ok w 2/3 długości pontonu i wysunięta nad wodę gdzieś 1.25m. Jak Ci się chce to sobie wyrysuj taki trójkąt prostokątny  i oblicz trzeci bok ale to trochę bez sensu bo wystarczy, że siądziesz inaczej na balonie, rybę wyciągniesz w stronę kamery albo ją oddalisz i efekt masz zupełnie inny niż pokazany. GoPro wgrany soft żeby obsługiwać z tabletu lub telefonu i kombinujesz. 

Edytowane przez Krisu23

Myślę, że warto obejrzeć. Bo sprawnie szybko i prosto pokazane różne typy obiektywów i zastosowanie. Dobrze pokazane jest jak działa szeroki kąt. Co prawda sprzęt użyty "troszkę" przekracza budżet action cama ale można się z filmiku wiele dowiedzieć.

Musiałbym przemierzyć ale jak strzelę że 2m to się niewiele pomylę. Ponton ma 3.3m a kamera jest od rufy tak ok w 2/3 długości pontonu i wysunięta nad wodę gdzieś 1.25m. Jak Ci się chce to sobie wyrysuj taki trójkąt prostokątny  i oblicz trzeci bok ale to trochę bez sensu bo wystarczy, że siądziesz inaczej na balonie, rybę wyciągniesz w stronę kamery albo ją oddalisz i efekt masz zupełnie inny niż pokazany. GoPro wgrany soft żeby obsługiwać z tabletu lub telefonu i kombinujesz. 

Twoja odpowiedź w zupełności mi wystarczy... jest generalnie tak jak przypuszczałem... Obiektywy szerokokątne wręcz wyolbrzymiają pierwszoplanowe obiekty (jak trochę brakuje kąta to się po prostu rybę pcha w obiektyw - widać to często w fotkach z galerii, szczególnie po olbrzymich paluchach)... gorzej jest natomiast z planem dalszym... nie korzystałem  z go pro, ale bawiłem się podobnym wynalazkiem i o ile bliskie kadry wychodziły świetnie o tyle dalsze obiekty były już malutkie (w tym przypadku brakowało mi funkcji zoomu) - mówię tu o szerokim kącie, a że korzystałem z rozdziałki 720 to i niewiele mogłem wykadrować... tego typu kamerki, wymagają szczególnego podejścia do tematu (zresztą już o tym wspominałeś) i to jest do ogarnięcia... gorzej jak brakuje światła i tu już bywa ciężko - uzyskane efekty mogą po prostu rozczarować... ja sobie odpuściłem - za dużo kombinowania (szczególnie, że "maszeruję z buta" i często zmieniam miejscówki), za mało ryb (lub umiejętności)... wolę skupić się na łowieniu... ale jeśli znajdę swoje "eldorado" to nie odpuszczę...

Ze światłem masz stuprocentową rację. Siadają wszystkie(action camy) bez wyjątku i to masakrycznie. Chcąc nagrać coś z sensem przy marnym świetle trzeba go szukać. Największą szkołę dostaje się jak nagrywasz coś pod wodą bo tam im głębiej zanurzysz kamerę tym gorzej i światła trzeba szukać jak wody na pustyni- odpowiednie ustawienie łajby(czyli pieszo kamery) względem światła itd.

Lubię wartościowe posty. Jak się znajdzie- tu Ciebie zacytuję "Swoje eldorado" to nie ma mowy o parciu na szkło. Bawisz się łowieniem, kręceniem i wspomnieniami(bo jest przecież zima ;) ). Sprzęt jest coraz lepszy ogranicza nas w sumie już teraz wyobraźnia i niestety polski gówno-rybostan.

A jeżeli chodzi o światło to powiem, że zmienia się i to na lepsze. Dopracują i to w action camach. GoPro 4 którego nie mam ale ostatnio miałem okazję dostać do łapy jest już  lepsze w słabym świetle od poprzednika. Technologia idzie do przodu.

A ja dzisiaj kupiłem tanią z Juli za 250,00 zł. 1080/30 , kąt 120 stopni, bateria Li-Po 1000 i wi-fi . Tak mówi teoria.

W praktyce pewnie złomek. Jak coś nakręcę to wrzucę.

Akumulator wymienny? Można dokupić dodatkowe? Jakieś akcesoria/obudlwa są do tego? Ma 60kl/sek w 720p?

Ma 60. Wszystko jest. Aku wymienny.

250,00 zł z kartą Jula. I dostjemy jeszcze kuponik na 3 dyszki.

http://www.jula.pl/catalog/gospodarstwo-domowe/sprzet-rtv-i-agd/kamery-i-akcesoria/kamery-cyfrowe/kamera-sportowa-920524/

Edytowane przez godski

Pierwsze próby z tą kamerką z Juli już za mną.

Minusy:

- max. 60 minut przy 720/60. Może po kilkukrotnym ładowaniu sie poprawi

- max 29 minut video

- mały minusik - pilot nie działa przy włączonym wifi

- słaby zasięg wifi. Chciałem zobaczyć co kobieta robi w łazience na górze, ale sygnał padł  ;)  :rolleyes:  :ph34r:

- brak mozliwości zmiany parametrów filmu z poziomu smartfona podczas nagrywania

- brak możliwosci ustawienia parametrów video niższych niż 720/30. Ale kto tego potrzebuje??? 

Plusy:

- dziala przy zapiętym powerbanku

- bez obudowy to prawdziwe maleństwo. Kostka 6x2,5x4 cm

- pilocik

- wszystko można zrobić z poziomu smartfona

Reasumując, na tą chwilę polecam za 250,00 zł z gwarancją.

Edytowane przez godski