Kamil Z. Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Brat koleżki kupił SJCam 5000+, więc niebawem będę miał opinie i o niej. Cena na chwilę obecną około 750pln, a akcesoria są już w zestawie. Co do baterii, to i tak raczej trzeba dokupić dodatkowe, bo np. 2h kręcenia, to niby sporo materiału, ale jak chcesz łowić, ciurkiem nagrywać i potem wybierać "momenty", to te 2h już szału nie robi... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Napalilem sie jak malpa na banana i chyba bede musial zamowic ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Napalilem sie jak malpa na banana i chyba bede musial zamowic No co zrobisz, jak nic nie zrobisz....Będziem kręcić! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojto-ryba Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Czy ktoś z Was jest może użytkownikiem sony HDR-AS15 lub HDR-AS100 ?Czy tymi kamerkami można nagrywać podczas ich ładowania?Nie da się nagrywać podczas ładowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Zebym tylko mial co nagrywac Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojto-ryba Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Nie wytrzymałem rozpakowałem kamerkę, nalałem duży garnek wody i obudowę wrzuciłem do środka. Topiłem, obracałem, kręciłem....szczelna Mam nadzieję, że pozostałe zakupione przeze mnie egzemplarze też będą ok, ale to już sobie chłopaki sprawdzą, ja im nie będę odbierał frajdy pierwszego rozpakowania Moja obudowa przeszła testy podczas nurkowania oraz na katamaranie https://vimeo.com/105676679?fb_ref=DefaultU mnie wszystko gra, nawet przez myśl mi nie przeszło, że mogło by być inaczej. Dwa lata użytkowania bez zarzutów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Zebym tylko mial co nagrywac Kamil Jak nie Ty, to kto? A już na pewno prędzej, niż ja... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 (edytowane) Czytam, ogladam testy i dalej wiem tyle co wczesniej. Dzisiaj chyba cos zamowie. EDIT: Go pro 4 silver zamowiona [emoji23] [emoji23] Edytowane 14 Marca 2015 przez Predatorhunter 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Ja po zakupie się przekonałem, że teraz to się zaczną... kolejne zakupy a to uchwyt, a to jakieś mocowanie, a to dodatkowe akumulatory, ładowarki, karty pamięci...że nie wspomnę o mocniejszym kompie, żeby później to ogarnąć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klamot Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Czy któryś z kolegów posiada GoPro Hero 4 Black? Chciałem sobie ją zamówić, ale sporo naczytałem się o jej grzaniu podczas nagrywania czy nawet robienia zdjęć przez co bateria bardzo szybko pada. Chciałbym wiedzieć na ile jest to prawdą. Jedni piszą, że grzeje się we wszystkich trybach nagrywania i nawet podczas robienia zdjęć a inni, że podczas nagrywania tylko w 4k. Kamera nagrzewa się do 50 kilku stopni i sama się wyłącza. Macie jakieś informacje na ten temat? Czy ktoś używa tej kamerki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Ja po zakupie się przekonałem, że teraz to się zaczną... kolejne zakupy a to uchwyt, a to jakieś mocowanie, a to dodatkowe akumulatory, ładowarki, karty pamięci...że nie wspomnę o mocniejszym kompie, żeby później to ogarnąć Racja Kamil, ja na poczatek wzialem dodatkowa Baterie, pasek na glowe no i karte pamieci, potem beda astepny gadzety ☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Z Sony będziesz miał gorzej, bo akcesoriów jak na lekarstwo w porównaniu z GP. Komp to podstawa- mój następny cel. Mam już dosyć obróbki przy tnącym się podglądzie a niestety mój PC to minimum jaki musi być do obrabiania filmów HD. Więc kupno nowego GoPro muszę odpuścić bo ważniejsze jest narzędzie do obróbki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Niestety oryginalne akcesoria są drogie. Jest sporo zamienników i tych od GP, które można zaadaptować do Soniaka przy pomocy przejsciówki. Tak naprawdę na początek wystarczy mi uchwyt na głowę, może do rurki (wędka, wiosło na łajbie), w późniejszym czasie może szelki dla niższej perspektywy. Statyw mam od aparatu. Nad kompem się zastanawiam. Czym na chwilę obecną działasz i jakie minimum sprzętowe trzeba spełnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Ja mam starego lapka i3 dual core, jakas karte hd, 4gb Ramu i nie mialem problemu z obrobka w pinaclu 14. Akcesoria zawsze najdrozsza sprawa ale mozna sobie powoli dokupywac. Akku pack to fajna sprawa jesli wypady w dzicz sa dluzsze jak jeden dzien. Szeleczki tez trzeba sobie sprawic. Narazie pobawie sie tak, moze uda mi sie zapiac jakiegos dziaslaka na probe ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vBartek Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Ja mam starego lapka i3 dual core, jakas karte hd, 4gb Ramu i nie mialem problemu z obrobka w pinaclu 14.A jakiej rozdzielczości filmy obrabiałeś? Miałem wcześniej podobnego lapka i na Vegasie w 1080p cięło tak, że człowiek się zniechęcał do wszelkiego montarzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 1080 i 720 ale nie byla to jakas ostra obrobka czy dlugi film. Krotki 2,5min klip z paroma efektami. Jak dojdzie go pro to sie pobawie i jak bedzie kicha to bedzie trzeba tez cos pomyslec. Nie mam ambicji na oskara, chce sobie pare pamiatkowych klipow robic z udanych wypraw ktore warto zapamietac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 (edytowane) Za wiele na tego lapka to niestety nie mogę przeznaczyć. edit.http://www.mediamarkt.pl/walbrzych/oferta-specjalna/notebook-lenovo-g50-70-59-435572,id-998479Nada się to już w miarę, patrząc na "bebechy: ? Cudów robił nie będę. Znalazłem kilka zamienników akcesoriów (od jednego sprzedawcy) http://allegro.pl/zestaw-a1-klatka-glowa-do-sony-action-cam-as15-wwa-i5161565359.html http://allegro.pl/2x-akumulator-np-bx1-do-sony-cam-hdr-as15-as10-wwa-i5143431173.html http://allegro.pl/ladowarka-sony-np-bx1-hdr-as10-as15-dsc-rx100-w-wa-i4997449477.html http://allegro.pl/12-wkladek-antifog-anti-fog-do-sony-action-cam-wwa-i5141821571.html http://allegro.pl/statyw-zaciskany-do-sony-action-cam-as15-as30-w-wa-i5062757152.html Ktoś z Was miał może do czynienia z tymi zamiennikami? W cenie 200pln, czyli jednego orginalnego uchwytu Sony, można mieć całkiem sporo gratów- kwestia tylko, czy nie rozlecą się przy próbie pierwszego użycia? Edytowane 15 Marca 2015 przez Kamil Z. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vBartek Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 1080 i 720 ale nie byla to jakas ostra obrobka czy dlugi film. Krotki 2,5min klip z paroma efektami. Jak dojdzie go pro to sie pobawie i jak bedzie kicha to bedzie trzeba tez cos pomyslec. Nie mam ambicji na oskara, chce sobie pare pamiatkowych klipow robic z udanych wypraw ktore warto zapamietac.Widocznie mój lapek dogorywał. Kamil, jak będziesz wybierał sprzęt głównie pod obróbkę video to weź pod uwagę, że w takim wypadku bardzo ważna jest ilość ramu i procesor (im więcej i szybciej tym oczywiście lepiej), karta graficzna ma mniejsze znaczenie (choć są już programy do obróbki video wspierające technologię CUDA i tym samym pozwalające wykorzystać to renderingu moc obliczeniowa karty graficznej, ale to zależy jakiego programu używasz .Zresztą CUDA to chyba tylko do formatu AVCHD nie pamiętam dokładnie) Dyski najlepiej 7200rpm. (celowo piszę dyski bo najlepiej jest zapisywać materiał na jednym a pliki źródłowe używane do obróbki na drugim) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Dlatego pytam o tego Lenovo-procek i5, 6GB RAMu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vBartek Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Jak piszesz, "cudów nie będziesz robił" więc do krótkich filmików na zasadzie przytnij-wytnij powinien dać racę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Ten notebookt to jest i tak kosmos w porównaniu z tym co ja mam. Tak jak pisz vBartek. RAM i procek. Jak chcesz mieć spokój na jakiś czas to lepiej celować w i7 i więcej Ramu. Ram jest o tyle ważny, że im dłuższe filmy wrzucasz tym dłużej pociągnie bez cięcia się bo pamięć operacyjna łyka film. Ja sobie radzę tak, że jeśli tylko mogę to nagrywam krótkie strzały, powiedzmy przebitki, widoki itd. Jak mam długi materiał to obrabiam najpierw bezstratnym programem do cięcia to co mnie interesuje, zapisuję i dopiero to wrzucam na linię czasu.Ten notebook do Soniacza raczej Ci wystarczy bo np z GoPro4 miałbyś już problem. Tam są na prawdę duże pliki. Inna sprawa, jeśli się ktoś nie chce bawić w 4k i tym podobne a wystarczy mu powiedzmy obróbka 1080 60fps czyli pewnie to co będziesz robił to znowu nie ma co przesadzać. Ja bym pomyślał nad zewnętrznym dyskiem minimum 1T. Sam zobaczysz jak zaczniesz nagrywać ile tego badziewia jest. Ja mam kamerę od dwóch lat i pewnie za rok będę musiał dokupić kolejny dysk. Ważne, żeby było USB 3.0 bo na 2.0 jest mordęga przy zrzucaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIGOTKA Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Testy garnkowe czy chlapanie na katamaranie to wytrzyma nawet torebka. Wyżej macie test na prawie 40 metrach. Wielokrotnie opuszczałemna spore głębokości zarówno na słodkiej jak i słonej i nigdy nie weszła woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Ten notebookt to jest i tak kosmos w porównaniu z tym co ja mam. Tak jak pisz vBartek. RAM i procek. Jak chcesz mieć spokój na jakiś czas to lepiej celować w i7 i więcej Ramu. Ram jest o tyle ważny, że im dłuższe filmy wrzucasz tym dłużej pociągnie bez cięcia się bo pamięć operacyjna łyka film. Ja sobie radzę tak, że jeśli tylko mogę to nagrywam krótkie strzały, powiedzmy przebitki, widoki itd. Jak mam długi materiał to obrabiam najpierw bezstratnym programem do cięcia to co mnie interesuje, zapisuję i dopiero to wrzucam na linię czasu.Ten notebook do Soniacza raczej Ci wystarczy bo np z GoPro4 miałbyś już problem. Tam są na prawdę duże pliki. Inna sprawa, jeśli się ktoś nie chce bawić w 4k i tym podobne a wystarczy mu powiedzmy obróbka 1080 60fps czyli pewnie to co będziesz robił to znowu nie ma co przesadzać. Ja bym pomyślał nad zewnętrznym dyskiem minimum 1T. Sam zobaczysz jak zaczniesz nagrywać ile tego badziewia jest. Ja mam kamerę od dwóch lat i pewnie za rok będę musiał dokupić kolejny dysk. Ważne, żeby było USB 3.0 bo na 2.0 jest mordęga przy zrzucaniu.Jak patrzę po cenach, to wyżej tego i5 i tak nie podskoczę. Jakbym mógł budżetowo zaszaleć, to inna kwestia. Ale nie będę robił profesjonalnych filmików, to ma być zabawa, więc na tej półce sprzętowej będę musiał poprzestać @MIGOTKA-z tego, co czytałem, ten model obudowy Sony zapewnia szczelność konstrukcji tylko do 5m, z racji tego, że posiada otwory na wysokości mikrofonu w kamerce, które są przykryte membraną. Płytkie zanurzenia ma wytrzymywać, a pozwala nagrywać całkiem przyzwoity dźwięk, nawet w zamkniętej kamerce w obudowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hurrican Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 wojto-ryba,dzięki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Moja doszla dzisiaj na weekend moze jakies testy ale nie wiem czy dam rade bo w sobote i niedziele trzeba tyrac. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi