Skocz do zawartości

Filmiki wędkarskie - wybór kamery

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chodzi o kamerki Lamax, to ja nabyłem x8. Jestem zadowolony jak na tą cenę. Co do jakości filmów na YT, to i tak wiele zależy nie tylko od tego, czy wrzucamy surowy film, czy już obrobiony w jakimś programie. Ważny jest też format pliku i jego szczegółowe parametry. Ja dla przykładu konwertuje fragmenty do filmu w formacie MOV, jakości najlepszej i rozdzielczości oryginalnej. Codec video ustawiam na x264, video bitrate 4000, klatkowanie na 60kl/s (jak w surowym pliku).

Z tego co czytałem i wstępnie testowałem, to na YT właśnie format MOV daje najlepszą jakość.

Dalej film sklejam w you tubowym programie :) Jakoś podupada po raz drugi po konwersji i opublikowaniu na YT. Tak to wyglądam po moich zabiegach, choć pliki surowe są naprawdę świetne.

Ten test mega. SJ4000 jak dla mnie lepiej kręci. Zatrzymajcie nagranie na chwilę i  więcej szczegółów widać. Ale ja się nie znam. Kupuję. Tylko aby na oryginał trafić.

Z tego linku na allegro co wcześniej podałem, jest pewna. 

Marcin, to video bitrate za mały ustawiasz, video bitrate też powinno się ustawić na taki w jakim jest nagrany materiał, ja tak przynajmniej robie. Co do formatu, to tu mnie zdziwiłeś jutro przy kawie rano porenderuje krótkie materiały w różnych formatach również w mov, i wrzucę na yt zobacze jak to będzie wyglądac. 

Mateusz nie sugeruj się tym MOV :) Opinii na temat formatu wejściowego na YT jest wiele. Robiłem wstępne testy i z pewnością lepiej mi to wychodziło niż przy formacie Avi czy mpeg.

Trzeba kombinować.

https://www.youtube.com/watch?v=3qEm-VU72Qg 

Ta sama kamerka co moja, a zobacz na jakość najlepszą w odtwarzaniu. Powiedziałbym, że świetna.

Nie wypowiem sie tu na temat parametrow uzytkowych, jak widac koledzy wyzej to specjalisci :) 
Chcialbym wysnuc jedynie moja teorie. GoPro kosztuje tyle ile kosztuje poniewaz wyrobilo sobie marke, podejzewam ze elementy w GoPro zostaly wykonane w Chinach tak samo jak w kamerkach za 300-400zl. Sadze ze to juz ruch marketingowy, nowosc zawsze bedzie droga bo ma swoich zwolennikow ktorzy i tak kupia produkt po danej im cenie, chocby mieli druga polowe miesiaca glodowac . 
Ja wybralem Sjcam poniewaz nie bylo mnie stac na GoPro, jednak jak zobaczylem jakosc nagranych filmikow to szczerze nie potrzebuje nic wiecej. Porownujac nie tak dawno przeciez, jak nagrywalo sie filmiki za pomoca telefonu gdzie aparat mial 2-8MegaPix - ile lat temu tak bylo? 5-8lat? Technologia idzie blyskawicznie do przodu. 
Dlatego mysle ze jakosc za 2tys. i jakosc za 300zl. wiele sie nie rozni, rozni sie jedynie zasobnosc portfela. 

• Like 2

wg mnie może być różnica w komponentach użytych, a reszta to faktycznie marketing. Może i trwałość też będzie lepsza po stronie GoPro ale za to nie dam sobie nic uciąć.

skoro kopiują wszystko w tym i samochody to skopiowanie kamery żaden problem. Mi SJCAM pasuje

• Like 1

Ostatnio troche testuje ustawienia sj 4000, głównie iso i eskpozycję, balans bieli mam ogarnięty i wiem który jest najlepszy. Z ostrością też jest fajny myk, bo na "normalnej" obraz jest ostrzejszy niż na "mocnej" natomiast na "mocnej" jest wszystko jakby bardzeij wygładzone, mniej poszarpane i w dodatku również utrzymuje dobrą ostrość, że nie ma sie o co przyczepić. 

https://www.youtube.com/watch?v=cUELpUBm5ZM

https://www.youtube.com/watch?v=ElFjLtM0k9I

Testowałem też dodatkowy program do sony vegasa, w którym wystarczy wybrać rozdzielczość 720p lub 1080p i jakość, no i kliknąć save, to wszystko. Chyba znowu będe używał tej wtyczki bo już kiedyś tego używałem ale to przy innych filmikach.  

Zresztą zrobiłem nawet porównanie między ostrością mocną i normalną : 

Edytowane przez MATIG
  • Like 1

Napiszcie czy u wszystkich po zmianach ustawienia jest lepiej.

Czy ta kamerka pracuje z podłączonym powerbankiem? Miałem tanią z Juli i pracowała.

I czy ta M10 to to samo co 4000 na 100%?

Jest mniejsza i to mnie przekonuje.

Edytowane przez godski

Co do ustawień to ja tak mam na stałe : 

hdr - on, quality - fine (jakośc - dobra), exposure(ekspozycja) +1/3, sharpness(ostrość) Mocna/normalna jak kto woli :), iso - 100, white balance(balans bieli) - tungsten(wolfram) 

Co do m10 i sj 4000, to wybierz która Ci bardziej leży, jakościowo na youtube jak patrze na filmiki m10 vs sj 4000, to różnice nie wielkie lub ich nie ma. Bierz ta która tańsza. 

Już wcześniej podałem ten filmik :

Kolory bardziej wskazują na m10, ale to samo można otrzymać w sj 4000, wystarczy zmienić balans bieli na odpowiedni :). Oglądałem na yt gdzieś filmik, jak właśnie gościu porównywał obie kamerki na podstawowych ustawieniach i potem na zmienionych, wyszło na to samo. Może znajde ten film. 

Edytowane przez MATIG
  • Like 2

Co do kart micro SD do kamer nie polecam tych podstawowych najtańszych ;) !!

Mi kamera wariowala, nagranie mialo minute , inne zajmowaly miejsce a nie dalo sie ogladac.

Najlepiej te szybkie przeznaczone do FullHd z szybkim odczytem i zapisem

Trzeba patrzeć aby dana karta którą chce się kupić miała napis : class 10, na samej karcie nadrukowana będzie liczba 10 w kółku. Do kamer zalecane są właśnie class 10, a to dlatego że są też najszybsze. Co do firmy to polecam SanDisk, mam takie dwie po 32 gb i dają radę :). A myślę o takiej 64 gb tylko by trzeba było ją odpowiedni sformatować z tego co wiem żeby działała w sj 4000.

Edytowane przez MATIG

godski - a myslisz o podpieciu bezposrednio kamery do powerbanku? Jesli tak to raczej to nie wypali. Podlaczylem swojego sj5000 kablem do komputera (Mac) w celu sprawdzenia czy laduje przez port USB niestety nie, ale nie wiem czy Mac nie obsluguje SJ czy po prostu tak sie nie naladowac. Dopiero po podlaczeniu bezposrednio do gniazdka wyswietlilo sie ladowanie baterii. Ale wystarczy ladowarka do tych baterii i wpiac ja do powerbanku powinno dzialac. Sam zamierzam kupic ten wynalazek. 

Przyznam się Wam szczerze że ja zamiast opcji z POWER BANKiem wybrałem po prostu większą liczbę baterii z opcji z dobrą ładowarką na trzy sztuki ładowane niezależnie i powiem szczerze że to rozwiązanie jak najbardziej mi odpowiada .

Nie zrozumiałem chyba. Dobry Bank GP 12000 mAh kosztuje (kosztował ???) 120 zł . Naładujesz tym 8-10 baterii 900mAh, Baterie są po 25 zł.

Tylko że bankiem komórę i tableta też naładujesz.

Tylko nie kupuj badziewia. Nie stać nas na to.

Kupiłem Tracera niby 10400 mAh a nawet połowy nie ma. Już na reklamację pojechał.

Kupujesz SJ4000 czy M10?

Edytowane przez godski
  • Like 1