Skocz do zawartości

Filmiki wędkarskie - wybór kamery

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, ktoś z Was próbował uchwytów do plecaka? Tak, by osiągnąć mniej więcej taki kadr:

Wygląda to fajnie, chyba ciekawiej, niż kręcone "z czapki", bądź z "klaty".

W sieci natrafiłem na taki uchwyt:

http://winmar.pl/p23823,wizmount_CU2PACK_mocowanie_do_plecaka_dla_kamer.html?witamy=serdecznie

Ale 750 pln(!!!), to wg mnie przegięcie.

Jakieś alternatywy?

No fajny ten plecak fajny, bardzo spodobała mi się perspektywa nagrywania.. tylko że mało opłacalne.. cenowo tragedia. Jakby pokombinować to coś by wymyślił na upartego, coś hand-made  :D, ale też warunki muszą być odpowiednie, w zakrzaczonych miejscach coś takiego odpada.

...i 2 albo więcej karty pamięci 32GB, class 10 ;) Ja mam 1 kartę i starcza na około 4 godz. materiału w jakości 1080p. Baterie 4 szt. tak żeby wystarczyło na całą kartę. Ale pomysł z powerbankiem bardzo dobry, wypróbuję. Ostatnio bateria padła mi akurat podczas holu ryby, przy powerbanku raczej zniknie ten problem. Minusem będzie plątający się na klacie kabelek, ale temat do ogarnięcia :D

Na zapełnienie jednej karty pamięci 32 gb (1080p 30 fps) , potrzeba gdzieś 4 baterie czy tam akumulatorki zwał jak zwał. Na jednej baterii, robię 2x35 min plus jakieś 10 min. Czyli razem około 80 min materiału. 

PS: Ten powerbank może być użyteczny jak się będzie korzystać z szelek na klatke, wtedy powerbank jakoś się schowa w kieszeń czy gdzieś i wio, a przy mocowaniu na "łeb" już ciężko :D

Edytowane przez MATIG

Bawiłem się . Włożyłem kartę SD z nowym firmware przy wyłączonej kamerze i następnie podłączyłem do ładowarki. Już się nie włączyła. Diodę na górze można włączyć. Dioda od ładowania też działa.

Czekałem na jakąś recenzje kamerki a tu klops. Przykro mi, że tak się dzieje z nowym sprzętem. Jednak z decyduję się chyba na zakup w Pl mimo, że nie mieszkam w kraju to zawsze wymienić w razie "w" będzie dużo łatwiejsze, no i taniej. 

Czy jak zamówiłeś to z Chin to jest jakaś opcja serwisu , wymiany bądź jakiejkolwiek pomocy od producenta w Polsce  w przypadku takiej sytuacji czy tylko odesłanie tam gdzie było kupione ?  

Ja upatruję między sjcam sj4000 wifi i sjcam sj4000+ , poniższy filmik pokazuje moim zdaniem wyższość obrazu wifi nad plus'em, z kolei "+" ma stabilizator GYRO , który chyba jest najlepszy z montowanych stab.  w tych kamerkach...... nie łatwa decyzja

Edytowane przez pawlica

Też się bawiłem i też mi się nie chciała włączyć.. tzn. włączała się i wyłączała automatycznie, na szczęście miałem/znalazłem firmware które działało w 100%, i wystarczyło, że włożyłem kartę do czytnika kart pamięci, zgrałem ten działający firmware włożyłem kartę z powrotem do kamerki, odpaliłem (trzeba trzymać przycisk on/off przez 2-3 s ) i się zainstalowało poprawnie i działa jak należy, tylko ma inny wygląd menu tak to wsio tak jak było. Musisz poszukać na necie odpowiednich firmware do twojej sj4000 + i potestować które odpali.  Co do kamerki jeszcze to nie trzeba podłączać pod ładowarkę, przy zmianie oprogramowania, wystarczy że zrobisz tak jak opisałem format karty, wrzucasz firmware, wkładasz kartę do kamerki (wyłączonej) odpalasz kamerke trzymając przycisk przez 2-3 s i obserwujesz co się dzieje, nic nie klikając, jak się zainstaluje poprawnie to powinna się sama wyłączyć i włączyć ponownie bodajże, a jak będzie nieodpowiedni firmware to będzie czarny ekran. Tak czy siak, warto najpierw pokombinować z oprogramowaniem, przed próbą reklamacji. 

Co do filmiku powyżej to ja tu widzę dwa różne balanse bieli. Z lewej awb na auto zapewne, a z prawej pewnie cloudy, albo tungsten. 

Edytowane przez MATIG
  • Like 2

Dokładnie jak MATIG pisze. Wystarczy popróbować kilku wersji softu i któraś zaskoczy. Procedura bardzo prosta: ładujesz wypakowany soft na sformatowaną kartę pamięci, wkładasz do wyłączonej kamerki, włączasz i soft automatycznie się instaluje. Nie ma strachu, nie uwalisz nic na amen, bo bootloader zostaje nieruszony w każdym przypadku i nie zablokujesz sobie możliwości "apdejtu" oprogramowania. Po poprawnym zainstalowaniu softu w kamerce sformatuj kartę pamięci, bo inaczej przy każdym włączeniu będzie od nowa go wgrywać ;)

W SJ4000 bez wifi są różne wersje elektroniki w kamerce i softy od innej wersji nie pasują (np. soft z kamerki z wyjściem AV nie pyknie na starej wersji, gdzie go nie zapodali wyjścia AV do złącza USB).

Także ściągaj inny soft i nic nie bój, odpali na pewno :)

Edytowane przez Alek_Art.

Udało się.

Na oficjalnej stronie SJCAM opis jest do dupy. Nie jest napisane że niezbędny jest loader.

http://sjcamhd.com/firmware/

A paczka go nie zawiera. Znalazłem gdzie indziej.

Fajnie, kamerka ma Gyro i obsługuje karty 128 GB.

Edytowane przez godski

Bo loadera nie ściągasz, on jest zaszyty na stałe w bebechach kamerki :) To coś w stylu biosa w kompie, kawałek programu, który startuje zawsze jako pierwszy po włożeniu baterii (nawet tego nie widzisz) i po naciśnięciu przycisku ON sprawdza na przykład, czy na karcie pamięci masz wrzucone oprogramowanie do zaktualizowania. Jak jest, to je instaluje, jak nie ma, to odpala to, co już jest w kamerze ;) A jak w kamerce zainstalowałeś niepoprawny soft, to kamerka nie rusza, chociaż sam bootloader nadal działa poprawnie. I uratuje ci kamerkę od razu, jak wgrasz na kartę poprawne oprogramowanie :)

• Like 1

Super, że się udało. Ja przerobiłem wszystkie firmware jakie były na necie dostepne i tylko na jednym kamerka ruszała, co jest bardzo dziwne i najlepsze jest to, że właśnie na oficjalnych stronach gó*** jest  :D. Fajnie, że czyta tak duże karty pamięci, nie ma potem problemu z wymianą na druga kartę, tylko się nagrywa ile się da  B)

Edytowane przez MATIG

Bo loadera nie ściągasz, on jest zaszyty na stałe w bebechach kamerki :) To coś w stylu biosa w kompie, kawałek programu, który startuje zawsze jako pierwszy po włożeniu baterii (nawet tego nie widzisz) i po naciśnięciu przycisku ON sprawdza na przykład, czy na karcie pamięci masz wrzucone oprogramowanie do zaktualizowania. Jak jest, to je instaluje, jak nie ma, to odpala to, co już jest w kamerze ;) A jak w kamerce zainstalowałeś niepoprawny soft, to kamerka nie rusza, chociaż sam bootloader nadal działa poprawnie. I uratuje ci kamerkę od razu, jak wgrasz na kartę poprawne oprogramowanie :)

Jak próbowałem wgrać bez loadera to nic się nie działo. 

W takim razie to, co wgrywałeś to nie był żaden bootloader, tylko coś innego. Gdyby padł bootloader, to bez ingerencji w hardware kamerki za pomocą odpowiedniego programatora, mógłbyś ją po prostu wyrzucić do śmieci ;)

Ale mniejsza o to, najważniejsze, że działa i nagrywa :)