Skocz do zawartości

Filmiki wędkarskie - wybór kamery

Rekomendowane odpowiedzi

już wiem , przed wgraniem nowego firmware nic mi nie szumiało . Teraz na najnowszym firmware szumi...
chciałęm wgrać starsze i na jednym w ogóle nie był dźwięku. wgrałem jeszcze starsze i kamerka mi się nie uruchamia !! :P

POMOCY ! :)

próbowałem wrzucić na karte firmware ktory działa , wciskam guzik zasilania na 3-4 sek i nic sie nie dzieje.... nie aktualizuje mi :P
Ratujcie ! :)

Zapewne, nie inaczej  :D. Co do programu sony vegas to najlepszy według mnie program do "szybkiej, łatwej" obróbki filmów. Używam, polecam.

Coś tam się zrobiło dzisiaj przy kawie z wcześniej nagranych materiałów, ino wyrenderować ;).. tylko że z rybami w materiale marnie.. 

23vkcxw.jpg

masz jakieś sprawdzone ustawienia, bitrate itd.

właśnie obrobiłem w HandBrake 720p na ustawieniach, które dla 1080p dawały bardzo dobry efekt i 1/2 wielkości pliku źródłowego

a tu wyszło mi więcej niż oryginał :)

masz jakieś sprawdzone ustawienia, bitrate itd.

właśnie obrobiłem w HandBrake 720p na ustawieniach, które dla 1080p dawały bardzo dobry efekt i 1/2 wielkości pliku źródłowego

a tu wyszło mi więcej niż oryginał :)

Bitrate ustawiam taki jaki ma materiał lub ciut wyższy. Ważne też jest aby w zakładce, Project ustawić video rendering quality na best. 

288c08a6fec9.jpg

Jest też fajny plugin do vegasa, który renderuje  w zadowalającej jakości i często z niego korzystam. No i przede wszystkim szybciej się renderuje przez ten plugin.

Edytowane przez MATIG

Zapomniałbym dodać czegoś ważnego, jak do programu do obróbki video którego używacie potrzebny jest quick time i go macie to zalecam go usunąć. Czemu? Nie jest wspierany już dla Windows przez Apple. Poza tym wykryto w tym programie dwie poważne luki związane z bezpieczeństwem i ta firma nie ma zamiaru już tego "łatać".

można się zesrać a YT i tak skompresuję o 50% :(

jak widać , gdy światła jest dość, to podbicie ekspozycji o 1/3 nie zawsze wychodzi na dobre (M10 WiFi)

https://www.youtube.com/watch?v=777bToVYxFc&feature=youtu.be

jak mi się uda jakość pociąć, to później wstawię nagranie po zachodzie słońca

kurka, czym pociąć mov bezstratnie ?

Boilsoft Video Splitter mi się wywala przy tym

w tym Sony za dużo suwaczków :), coś tam intuicyjnie wydzieliłem jako klip wewnętrzny i przerenderowałem tworząc customowy profil na podstawie jakiegoś Apple, bo nic odpowiedniego mp4 nie znalazłem dla 720p

ale tak jakoś nie jestem zadowolony

A tam jak kto woli. Mnie tam ta ekspozycja pasuje. Tzn. Rzeczywiscie pod słońce może być kiepsko ale nie chce mi sie już kombinować. Co do programu to polecam ogarnąć vegasa ;). Tak czy siak render na dysku zawsze wyjdzie fajnie, natomiast jak wrzucisz na youtube to mizeria.. Chyba ze ma sie jakąś mega dobrą kamerę to jest i na dysku i na yt dobrze.

Może nieco źle wytłumaczyłem. Podczas nagrywania jest podgląd i nie ma żadnej kłódki. Po nagraniu już nie można odtworzyć ani na kamerce ani po zrzuceniu na kompie. Kilkanaście plików nagranych na jednej baterii chodzi bez problemu. Po zmianie te pierwsze chodzą kolejne już nie. 

Może nieco źle wytłumaczyłem. Podczas nagrywania jest podgląd i nie ma żadnej kłódki. Po nagraniu już nie można odtworzyć ani na kamerce ani po zrzuceniu na kompie. Kilkanaście plików nagranych na jednej baterii chodzi bez problemu. Po zmianie te pierwsze chodzą kolejne już nie. 

Dziwna sprawa... Sprawdź w właściwościach pliku jak już go zrzucisz na kompa czy nie jest czasem zaznaczone "tylko do odczytu" . Tak poza tym.. karta pamięci na pewno jest odpowiednia?? Najlepsze są te z oznaczeniem class 10 do kamer. 

Karta jest dobra. Zapisuje bez problemy wszystko na jednej baterii. Nawet 30 czy 50 minutowych plików. i Bez problemu je otwiera. Wymieniam baterię i od tego momentu pliki nagrywane na nowej baterii są nie do otworzenia.Pierwsze oczywiście bez problemu się otwierają. Muszę sprawdzić jeszcze czy jak wyjmę i wymienię baterię przed całkowitym rozładowaniem będzie to samo.

ta kłódeczka to blokowanie nagrania. Przykładowo jeżeli używasz kamerki jako rejestratora jazdy możesz sobie zablokować nagranie żeby kamera go nie skasowała a reszta nagrań jest kasowana gdy skończy się miejsce i nagrywany jest nowy materiał. Czyli takie nagrywanie w kółko do zapełnienia karty. 

• Like 1