Skocz do zawartości

Filmiki wędkarskie - wybór kamery

Rekomendowane odpowiedzi

Lamax wypuszcza właśnie nowy model kamerki i powiem szczerze, że chyba odłożę grosza na przyszły rok. X8 electra którą mam obecnie, dupy nie urywa, a i o bebechach było do tej pory niewiele wiadomo. Nowy model  -- http://lamax-electronics.com/pl/kamery-sportowe/kamera-sportowa-lamax-x10-taurus/

• Like 1

Lamax wypuszcza właśnie nowy model kamerki i powiem szczerze, że chyba odłożę grosza na przyszły rok. X8 electra którą mam obecnie, dupy nie urywa, a i o bebechach było do tej pory niewiele wiadomo. Nowy model  -- http://lamax-electronics.com/pl/kamery-sportowe/kamera-sportowa-lamax-x10-taurus/

No filmiki wyglądają świetnie. Trzeba poczekać na testy zwykłych użytkowników ;) 

oglądam te stabilizowane kadry w ruchu z SJ6 i 7 (i jednak widoczną zmienną dystorsją) i tak jakoś mnie mdli w trakcie oglądania :)

E tam, coś żeś zjadł, że Cie mdli   :lol: SJ7 tak trochę jakby "chłodno" nagrywa, ale jakość jest bardzo dobra, a kolory zawsze w ustawieniach można podbić.  Bardzo ciekaw jestem jak będzie nagrywać ten lamax x10 taurus, bo te filmy co są już na youtube, są na kanale firmy, także ehm, nie można w to wierzyć w 100% bo to może być zagrywka.   

Panowie od wczoraj używam Sj4000 jako kamerki samochodowej i tutaj mam do was pytanie. Ustawiłem car mode i nagrywanie na 10min. Myślałem, że będzie nagrywała w pętli 10 minutowej a tu dupa nagrała mi 20 filmików po 10 min... coś zrobiłem źle? A druga sprawa to czy jest możliwość kasowania nagrań ręcznie z poziomu kamery? Czy trzeba robić to na kompie.

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

Daniel

Profil tego testera traktuję poważnie i to co on podaje uważam za prawdę. Sporo porad i objasnień. Ostatnie jego filmiki uprzedziły mnie w przekonaniu że lepsze "stare dobre czasy" :)

Zatem, po co przepłacać ?

Edytowane przez michcio
  • Like 2

• 2 tygodnie później...

Usuwałem na kompie jak normalne pliki znajdujące się na dysku :) Już rozwiązałem problem. Włożyłem 2 kartę nakręciłem 2 filmy wyłączyłem kamerkę. Następnie włożyłem kartę która nie działała i zaskoczyło :)

Edytowane przez Qcyk

Usuwałem na kompie jak normalne pliki znajdujące się na dysku :) Już rozwiązałem problem. Włożyłem 2 kartę nakręciłem 2 filmy wyłączyłem kamerkę. Następnie włożyłem kartę która nie działała i zaskoczyło :)

Też tak kiedyś miałem i to był własnie problem karty pamięci a nie kamerki, dlatego zapytałem o ten format karty bo mi właśnie to pomogło. Ale ogarnąłeś temat, to gitara.  :D

Poza tym wrzucam nowy filmik znaleziony na youtube nakręcony z SJCAM SJ7 Star, bardzo przyzwoicie to wygląda ;) 

Edytowane przez MATIG

W końcu jakieś fajne testy kamerki Lamax X10 Taurus ;), także do tysiaka raczej nic lepszego się nie znajdzie. Nagrywa praktycznie tak samo jak gopro przy czym według mnie ma lepsze kolory, no i tańsza o ponad 800 zł ;)

https://www.youtube.com/watch?v=usNqISqLAs0

Edytowane przez MATIG
  • Like 1

Też właśnie kupiłem SJ4000 kilka dni temu. Doradźcie mi proszę "wędkarski" zestaw akcesoriów, chest, jakiś statyw, opaskę na głowę, nie wiem.

Opaska na głowę : 

https://mitoya.pl/akcesoria-do-kamer-sportowych/1451-uchwyt-gopro-hero-kask-lub-glowe-warszawa.html

Szelki na klate : (osobiście bardziej polecam, obraz wychodzi stabilny, ale i również lepsza jest jakość nagrania; kamerka nagrywa po prostu ze zbyt małym bitrate żeby używać jej "z" głowy, obraz wtedy wychodzi ciut gorszy, ale jak kto woli :)

https://mitoya.pl/akcesoria-do-kamer-sportowych/1318-szalki-na-klatke-piersiowa-do-gopro-warszawa.html

No i w sumie to wystarczy, bo akcesoria dołączone do sj 4000 są dosyć bogate tzn. chodzi mi o te złączki itd.,  także z tym nie ma problemu. Nie zapomnij o akumulatorach, na allegro można zamówić, za szt. najczęściej po 25 zł, są i tańsze (16 zł) ale cholera wie czy to oryginalne czy nie, w 5-7 szt. trzeba się wyposażyć, no i dobrej klasy karty pamięci, ja używam wielkości 32 gb od firmy GoodRam. Trzeba zwrócić uwagę aby były to karty z napisem : class 10.  

Statyw to już grubsza sprawa i zależy ile masz kasy do wydania. Tańsze ale w miare fajne, (sam chyba sobię taki sprawię) to statywy firmy Velbon model np. EF-61. 

Edytowane przez MATIG

Jeśli będą używane szelki na klatę, to ja osobiście polecam rozwiązanie z powerbankiem za 13,50 z Allegra ;) Se zrobiłem i jestem bardzo zadowolony :) Nagrywanie bez przerwy przez ponad 6 godzin (przy karcie 64GB albo 32GB + jeszcze druga, bo jedna się zapycha po około 4 godzinach nagrywania). Przy wymianie "oryginalnych" ogniw w takim powerbanku na jakiekolwiek wyjęte ze starej baterii laptopowej, czas nagrywania jeszcze bardziej wzrasta.

20160512_213419.jpg

20160512_213428.jpg

20160512_213530.jpg

• Like 3

Też właśnie myślałem o powerbanku. To na paluchy czy jakiś akumulatorowy?

Akumulatorowy, na ogniwa 18650, taki jak z linku (chyba nawet od tego sprzedawcy kupiłem): http://allegro.pl/bateria-power-bank-ladowarka-zewnetrzna-6000mah-i5839987516.html

Dobry temat,  ten power bank jakoś przykleiłeś czy jak ? :D No i zdradź co to za power bank. 

Biała klapka z tyłu siedzi na zatrzaskach. Przykręcilem ją dwoma małymi wkrętami i założyłem na zatrzaski przód ;)

Witam Panie i Panowie .Od jakiegoś czasu przymierzam się do kupna kamerki. No właśnie tylko jakiej ? Mój budżet to około 300zł .Wiem to nie wiele  :( ,ale nie wymagam bóg wie czego . Bez 4k , jakieś wi fi by się przydało :) . Przeczytałem ten wątek , myślę sobie ,trzeba odwiedzić znany portal. No i zaczęły się schody . Prawie wszystkie kamerki wyglądają tak samo, ta sama specyfikacja i te same zdjęcia na różnych aukcjach tylko ceny różne  :angry:  . Panie i Panowie i co tu począć. Może jakiś forumowy ranking tanich kamerek ( tylko opinie użytkowników , nie to że ktoś coś tam usłyszał ). Może coś konkretnego polecicie z allidrogo ?

Z góry dziękuje za pomoc .Z poważaniem Paweł.