Skocz do zawartości

Filmiki wędkarskie - wybór kamery

Rekomendowane odpowiedzi

Testowałem amatorsko HitFilm i naprawdę jest to świetny program, do tego do pobrania za darmo w legalnej wersji więc nie ma potrzeby posiłkować się montowaniem na pirackiej lub jak kto woli kradzionej wersji oprogramowania.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

MATIG jak ze stabilizacją obrazu w Twoim Lamaxie ? Jest wystarczająca ?

Gdzieś w komentarzach czytałem, że baterie w x10 bardzo krótko  wytrzymują, prawda to ?

No i jak z tym firmware ? Pojawił się nowy, poprawiony ?

Jak zamierzasz nagrywać z ręki lub z tego kijka selfie stick to sie chyba nazywa, to starcza. Ale podczas gdy chciałbyś nagrywać z szelek na klate, lub tego mocowania na głowę to polecam wyłączyć bo przy włączonej stabilizacji rozmywa obraz bo właśnie chce jak najbardziej go wystabilizować , a podczas gdy korzystasz z szelek na klate to stabilizacja jest nie potrzebna to samo z tą opaską na głowę. Z baterii nie korzystałem jeszcze tak by stwierdzić ile wytrzymują.. jestem zmuszony korzystać z powerbanka ponieważ kamera ma sporo błędów i wyłączenie i ponowne włączenie kamery powoduje kasowanie 1-2 ostatnich nagrań... a do tego nie mogę dopuścić stąd kamera musi być cały czas włączona, po czym po zakończeniu łowienia wyłączam kamerę wyjmuję kartę pamięci i heja.. i mam nagrania.. aktualizacja ma się pojawić w tym miesiącu, ponoć są na jej ukończeniu.. trzeba czekać... 

• Like 1

Swoją droga trochę to niepoważne wypuścić kamerę za prawie 1000zł z takimi niedomaganiami. Mocno się zastanawiam nad zakupem, szukam nieco tańszej alternatywy, z 4K na pewno nie będę korzystać, zależy mi na dużo lepszej jakości nagrań full hd niż na sj4000. Tylko tyle i aż tyle ;)

Dobrze że to jedynie wina oprogramowania, a nie "bebechów" także to to najmniejszy problem, jedynie poczekać na aktualizację trzeba. Jak nie boisz się zamawiać z zagranicznych stron to poszukaj ThiEye T5e, z wyglądu identyczna jak lamax x10, bebechy te same z tego co czytałem, a cena niższa. Raczej nie ma sensu szukać kamerek sportowych z maksymalną rozdzielczością nagrywania full hd. Lepiej właśnie kup coś co nagrywa natywnie w 4k/30 fps, czyli realne 4k nie interpoolowane, a na 1080p narzekać nie będziesz. No i warto również patrzeć na to czy producent podaje na jakich podzespołach kamerka została wyprodukowana to jest bardzo ważna informacja. A co do wyższych rozdzielczości to nie ma się co bać, bo to świetna sprawa. Obecnie w zupełności mi wystarcza rozdziałka 2k/30-60 fps. Obraz jest bardziej szczegółowy i ostry niż w 1080p, no i co najlepsze youtube nie zaniża tak bardzo jakości jak przy 1080p... A 4k to już obraz żyleta, obraz kilka razy bardziej szczegółowy niż w 1080p i 2k. Ale też żeby doświadczyć tych szczegółów trzeba by mieć monitor w tej rozdzielczości... a niestety to drogi temat. 

Edytowane przez MATIG
  • Like 1

Chyba pójdę w tą t5e, można kupić za mniej niż 500zł za granicą. Jest tylko jakaś rozbierzność w opisach, czasem 16MP, a czasem 12MP. 

16 mp to rozdzielczość zdjęć. Właśnie w lamaxie jest tak samo w zakładce rozdzielczość zdjęć jest opcja 16 mp w 4:3. 

• Like 1

Już jedzie do mnie thieye t5 z gearbeast. Jego oprogramowanie również nie jest bezbłędnie. Akcesoriów w zasadzie nie ma wcale w zestawie. Ale 400zł taniej niż lamax x10 :)

A do końca miesiąca chleb ze łzami na sniadanie, obiad i kolację :P  :lol:

Edytowane przez thug
  • Like 2

Dotarła błyskawicznie, czekałem tylko 4 dni (doszło cło). Pierwsze wrażenia: strasznie się grzeje, szczególnie wyświetlacz, występuje coś takiego w lamaxie ? Wykonanie niezłe. Nagrań outdoorowych  jeszcze nie było :)

Edytowane przez thug

Dotarła błyskawicznie, czekałem tylko 4 dni (doszło cło). Pierwsze wrażenia: strasznie się grzeje, szczególnie wyświetlacz, występuje coś takiego w lamaxie ? Wykonanie niezłe. Nagrań outdoorowych  jeszcze nie było :)

Występuje i w lamaxie ale ja to olewam, bo nie grzeje się jakoś podejrzanie mocno. Wrzuć jakieś testy :) 

Oni coś tam piszą o zwrocie kosztów celnych jak z EU

Podrzuć linka jeśli możesz w którym miejscu można coś na ten temat znaleźć :)

Jakieś testy będą, ale raczej mało fachowe ;)

ps. źródłem ciepła jednak nie jest ekran, pewnie bebechy się tak grzeją. Wyraźnie bardziej niż w poprzedniej sj4000, no ale może nie spłonie :D

Edytowane przez thug

Pierwsze foto próbki  z t5e na automacie.

https://www.dropbox.com/s/iknjpswgqoj98hw/21130600.JPG?dl=0

https://www.dropbox.com/s/rfx1ycwt8cwsdzn/21131500.JPG?dl=0

Zostawiłem włączoną kamerkę w kieszeni plecaka, tak się cholerstwo nagrzało że utrzymać w dłoni było trudno  :huh:  Dedykowana apka jest beznadziejna, wyłącza się i w zasadzie nie da się z niej korzystać.

ps. czy we wszystkich kamerkach w ten sam sposób aktualizuje się firmware ?

Edytowane przez thug

• 2 tygodnie później...

Co do Lamaxa x10 to aktualizacja jest już dostępna do pobrania na ich stronie. 

A teraz z innej beczki, miałby ktoś możliwość zmierzenia średnicy obiektywu kamerki gopro hero 4 black edition? Potrzebne jest mi to ponieważ będę szukać filtra polaryzacyjnego, a niestety do lamaxa x10 jakiś dedykowanych jak narazie nie ma, a przy słonecznej pogodzie mocno by się to przydało... Za to do gopro to jest mnóstwo przeróżnych filtrów i chciałbym mieć właśnie pewność. 

Edytowane przez MATIG

Witajcie. Są tu jacyś użytkownicy GP Hero 4 ? Mam problem z obróbką filmów. Podczas zgrywania "surowego" materiału z karty i odtwarzania go na komputerze jakość/ostrość nagranego materiału filmowego jest cholernie dobra (1080p 60klatek), po obróbce filmu w programie gopro studio konwersji itd itp jaką narzuca program jakość tego filmu już nie jest taka jaka być powinna a wszystko robię na max jakości. Kolejna sprawa to film wrzucany na YT jeszcze gorzej wygląda jak filmy nagrywane kalkulatorem :/ Są na to jakieś sposoby czy może ja coś robię źle :) ? Jeśli ktoś posiada taką wiedzę i chce się podzielić będę wdzięczny :) 

Pozdrawiam