Skocz do zawartości

Filmiki wędkarskie - wybór kamery

Rekomendowane odpowiedzi

Zajarałem się, jutro wybieram sprzęt. Nie wiem co będę nagrywać, bo w moim wędkowaniu mało ekscytujących momentów ;-)

Ale chcę nową zabawkę :-D

Ha!!! Żebyś czasem po nowej zabawce nie zechciał kolejnej - to czasem bywa uzależniające  :D

Nie chciałbym zniechęcić ale sj 4000 nie posiada prawdziwego nagrywania w 60 fps. Ponoć te "60 fps" jest jakoś nagrywane w sposób 30+30 co po prostu nie daje tej płynności jak w innych kamerkach posiadających prawdziwe 60 fps. Sprawdzałem to. Na youtubie zresztą też jest masa filmików z tym. 

Zapodam probke… USTAWCIE NA JAKOSC HD i wezcie poprawke ze wrzucajac na YT odrobine i tak traci sie na jakosci. 

Sorki, ale ty nie zrenderowałeś swojego filmiku w 60 fps. Gdybyś to zrobił, miałbyś na youtube możliwość do ustawienia "720p60" a czegoś takiego nie ma. Zresztą nic by to nie dało :). co do kamerki i uchwytów, szelek* na kamerke, niestety trzeba to ustrojstwo dokupić, ale majątku to nie kosztuje ;) jakieś 20-40 zł. Oczywiście szelki z napisem "gopro" dwa razy tyle.....

Proszę bardzo, to jest 60 fps : 

Edytowane przez MATIG
  • Like 1

Aż tak to sie nie znam :) wg mnie jakosc jest genialna i dla mnie wystarczająca.

Jakość tak, mi również nic więcej nie potrzeba. Ale płynność jakby porównać z czymś co rzeczywiście nagrywa w 60fps (filmik wkleiłem na poprzedniej stronie)  to po odpowiednim zrenderowaniu, płynność jest diametralnie różna. A w sj 4000 to 60 fps to po prostu pomyłka, a szkoda, bo za tą cenę to byłby zdecydowanie hit. 

Edytowane przez MATIG

a tej M10 ktoś używa ?

Jakość podobna do sj 4000 taka sama praktycznie, tylko mniejsza i może ciut lepsze kolory, ale wystarczy wejść w ustawienia w sj 4000 pozmieniać pare opcji i jest to samo :).  

PS: jednak m10 to to samo w środku co sj 4000 tylko wielkość inna :)

Edytowane przez MATIG

Ja jednak nadal twierdzę że Go Pro na dzień dzisiejszy nie ma sobie równych  a reszta tym kamerką podobnym to tylko kopie które jednak pozostają w tyle. Zapewne tym postem się niektórym kolegą narażę ale jednak takie jest moje zdanie w tym temacie  ;)

Bo to co napisałeś to prawda, tylko że jest tak jak mówisz tylko w topowych wersjach gopro. Tańsze gopro nie mają racji bytu bo "zjadają" je względem ceny/jakości/wyposażenia (akcesoria) tańsze kamerki typu sj 4000 itp. .  Poza tym rzeczywiście faktem jest, że kopie pozostają w tyle, ale nie jest to jakaś ogromna różnica. W swojej sj 4000 zupełnie zmieniłem/zmodyfikowałem podstawowe ustawienia i efekt jaki uzyskałem jest dla mnie mega wystarczający, poza tym można się pobawić jeszcze w programach do edycji i efekt też można uzyskać super. Są dostępne różne soczewki uv, itp. które też dają sporo. Jak kogoś stać to niech bierze topowe gopro i ma z głowy kombinowanie w ustawieniach bawienie się z kolorami w programach itd. :). Poza tym fakt jest też taki że płaci się duże pieniądze też  za sam napis "gopro" i nie mowa tu tylko o kamerkach ale również o akcesoriach, gdzie przykładowe szelki bez napisu "gopro" można kupić o połowę taniej czyt. 40-50 zł, a to jest różnica :)

Gdybym miał jakiegoś znajomka na miejscu co ma gopro, to z chęcią bym zrobił jakieś porównanie do dużo tańszej kamery jaką jest już wspomniana sj 4000.  Bo większość porównań na youtube jest dla mnie nie wystarczająca, a z sj 4000 można wycisnąć naprawdę ładny obraz. 

300 zł vs 2000 zł  :P

Edytowane przez MATIG
  • Like 1

Panowie, jak już zaczynacie porównywać kamerki za 300 i 2000pln ,to może ktoś używa jeszcze tańszych?

Szukam opinii i spostrzeżeń osób które użytkują bardziej ekonomiczną wersję SJ 4000 czyli  SJ 400 HD explore.

http://www.tracer.pl/product/kamera-sport-tracer-explore-sj-400-hd

Posiadam takową od zeszłego sezonu,nagrałem kilka filmików i nie jest bardzo źle ,tylko kolory jakoś mało nasycone i żywe.

Nagrywałem w bardzo jasnym świetle(południowy skwar ,w pełnym słońcu) i dość blado to wypadło.

Dodam że w gorszych warunkach oświetleniowych (poranek,zmierzch czy zachmurzone niebo) tez jest podobnie.

Ktoś posiada,użytkuje może coś podpowie?

Pozdrawiam Tomi B)

Taniej niż te trzy stówki nie polecałbym schodzić, 300 zł to i tak bardzo przystępna cena jak za taką jakosc nagrywania (sj 4000)

PS: Poza tym znalazłem prawdopodobnie alternatywe dla sj 4000, jest to sj 7000 nagrywa bardzo ładnie, prawdopodobnie lepiej od sj 4000, tak na pierwszy rzut oka wygląda. Musze poszperać w necie o tej kamerce. Poza tym cena fajna, na allegro za sj 7000 - 329 zł . 

Ten test mega. SJ4000 jak dla mnie lepiej kręci. Zatrzymajcie nagranie na chwilę i  więcej szczegółów widać. Poza tym bardziej wyraźny obraz, mniej rozmazany. Ale ja się nie znam. Kupuję. Tylko aby na oryginał trafić.

Edytowane przez godski